Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Saurus

#1
Kosteudelta suojaaminen hoituu suht-helposti suihkutettavalla/siveltävällä kumilla (plasti-dip, rubbercomb tms.) Noissa mini-racereissa yleensä kannattaa aika tarkkaan kaikki paljas elektroniikka sutia peittoon, koska talvella lentäessä hankeen sukeltaminen on todennäköistä. Kuvauskopterilla siihen harvemmin niinkään varaudutaan, toki suojaamisesta harvoin haittaa on.

Kylmä ei sinänsä tosiaan yleensä haittaa muun kuin akun toimintaa. Litiumakun virranantokyky laskee huomattavasti sen jäähtyessä, joten akun lämpimänäpidosta on tärkeä huolehtia varsinkin ennen lentoa. Lennon aikana purkuvirta yleensä lämmittää akkua riittävästi itsestään, mutta tilannetta kannattaa tarkkailla.

Rc-autoilla aikanaan talvella ajaessa akku paketoitiin pieneen vaahtomuovipussiin, kyllä pysyi lämpimänä :) Ilmailupuolella en vastaavaa ole vielä nähnyt.
#2
Jep, toisinaan täällä tuntuu olevan hiljaisempia jaksoja, sitten ihmiset taas innostuu..

Mutta siis, radioon suositellaan yleensä panostettavan heti alussa, koska se on se mikä yleensä pysyy kopterien vaihtuessa ja harrastuksen paisuessa. Varmaan edelleen yleisesti suosituin on tuo Taranis X9D, vaikka se parisataa maksaakin niin ei tunnu vuosien aikana arvoaan juuri menettäneen. Toinen vaihtoehto on Taranis QX7, joka on hieman edullisempi. Ero taitaa lähinnä olla vipujen määrässä, tuosta löytyy juttua netistä helposti. Toki muitakin vaihtoehtoja on, ja monet tuntuvat lentävät tyytyväisenä reippaasti alle sadan euron radioilla.

S500 runkoa voin kyllä suositella, mutta kannattaa hommata saman tien pussi varaländäreitä mukaan kun muutamalla eurolla saa ja niitä saattaa alussa muutama kulua.

Tuosta lennonohjaimien saatavuudesta en osaa nyt sanoa. Noita pixhawkkeja taitaa nykyään saada lähinnä klooneina, kannattaa ehkä etsiä englanninkielisiltä foormeilta sekä tarkastaa tämänkin foorumin kauppapaikkaa välillä.
#3
Lainaus käyttäjältä: juu-zo - elokuu 16, 2018, 09:47:55 AP
Aloittelija täälläkin miettii kopteriharrastuksen aloittamista ja erityisesti kuvaamista. Olen jo aiemmin tutustunut tekniikkaan ja mitä lentävältä kopterilta vaaditaan.
Katselin jonkin verran myös valmiita vaihtoehtoja, dji mavicia ja typhoonia, mutta edelleen rakentelu kiinnostaisi kovasti. En kuitenkaan ole mikään ammattikuvaaja joten se rakentelu olisi yksi suola tässäkin harrastuksessa. Nyt pitäisi vain sitten keksiä minkälaisista palikoista lähdetään settiä kasailemaan.
Kameraksi tulee tietysti jokin gopro gimballin päähän. Tällä hetkellä löytyy jo shimanon cm-1000 kamera jolla ajattelin aloittaa. Varmaan muita tärkeitä kysymyksiä että mikä runko ja mikä kontrolleriksi. Itse kontrollereita selasin viimeksi ~3vuotta sitten kun foorumilla pyörin ja siitä on varmaankin laitteet jonkin verran kehittynyt.

Koetanpa vastata jotain, vaikka itsekin vielä aloittelija olen näissä hommissa.

Olen täysin samaa mieltä kanssasi, tässä harrastuksessahan rakentelu ja säätäminen on vähintään puolet hienoudesta, eli vaikka valmiit härpäkkeet nykyään jo päihittävät diy-vehkeet kuvanlaadussa niin oman kopterin rakentaminen on se juttu.
Itse rakensin reilu vuosi sitten ensimmäisen kopterin, pitkälti samoilla kriteereillä kuin ylhäällä luettelit.

Rungoksi valitsin DJI-flamewheel S500 halvan kopion. Runko on mielestäni täyttänyt odotukset varsin hyvin, vaikka laskutelineet eivät mitään kestäneetkään.

FC:ksi otin budjettisyistä halvan Naze32 -laudan, joka ei mikään kuvauskopterin fc ole, mutta päivittelen sen pian johonkin parempaan. Joku tuossa hetki sitten tiivisti valinnan suunnilleen niin, että:
Naza, jos haluat helppokäyttöisen laudan jota ei tarvitse koko ajan säätää
Pixhawk(klooni?), jos haluat enemmän toiminnallisuuksia ja vaihtoehtoja, mutta myös säätää sekä käyttää paljon aikaa asioihin perehtymiseen
Lisäksi on toki muita, esim Tarotin sopuhintainen FC, josta olen ihan hyviä kokemuksia myös lukenut. Tästä on foorumillakin oma ketju joka kannattaa vilkaista.

Yksittäisiä komponenttivalintoja en osaa sen tarkemmin suositella, mutta esim nuo minulla käytössä olevat DYS SN30A -noparit tuskin ovat kovin paljoa vanhentuneet vuodessa ja hoitavat varmasti hommansa tuossa käytössä (kun muistat flashata BL-Helin sisään). Tiedä sitten saako saman kaltaista nykyään jo muualta halvemmalla. Voit vilkaista tuota minun projektia tästä linkistä: http://www.multikopterit.net/index.php/topic,2100.msg19613.html#msg19613

Eipä sitten muuta kuin osia tutkimaan ja vertailemaan, pian se jo lentää  8)
#4
Kauppapaikka / OSTETTU: Polykarbonaattilevyä (PC)
elokuu 12, 2018, 12:56:40 IP
Eli hakusessa 3mm pc-levyä.
Tätähän saa monista liikkeistäkin, mutta en haluaisi ostaa koko neliömetrin palaa kun tarve runkolevyihin on pieni (alle neljäsosa riittäisi jo).
Jos nurkissa pyörii ylimääräistä, tarjoa!
#5
Rakentelu ja säätäminen / Vs: Omatekoiset rungot
heinäkuu 12, 2018, 02:18:47 AP
Tosiaan tuon Ves@n rakennelman kaltaista alumiiniputkista hexaa oli suunnitelmissa. Tokihan nuo runkolevyt tekee varmaan vaikka vanerista, mutta polykarbonaattia tuntuvat monet käyttäneen jostain syystä. Pitää varmaan koittaa lisää tutkia mistä löytäisi pienissä erissä
#6
Rakentelu ja säätäminen / Vs: Omatekoiset rungot
heinäkuu 10, 2018, 05:37:11 IP
Mistäs olette hankkineet tuota polykarbonaattilevyä järkevissä määrissä? Tuntuvat monessa paikassa haluavan myydä vähintään sen neliömetrin palan kerralla  :P

E: Kalustemuovi Virtala Lahdessa myy myös yksityishenkilöille. Hain neljännesneliön palan 3mm levyä, kustansi 11 euroa.
#7


Lainaus käyttäjältä: waza - toukokuu 30, 2018, 01:00:59 IP
Lainaus käyttäjältä: Saurus - toukokuu 30, 2018, 11:56:51 AP
PPM- ja S-BUS-signaalia samaan aikaan?

Elikkä ostin kesällä Frskyn XSR-vastarin kopteriin, kun ajattelin, että S-busilla hoituu kaikki tarvittava tietoliikenne. Nyt olis kuitenkin tarve ohjata gimbalia vastarilla, ja sille kelpaa PWM/PPM-signaali.
Vastarissa on kyllä sekä S-bus että PPM-tuki, mutta eihän niitä samaan aikaan voi käyttää? Onko ainoa ratkaisu siis erillinen Sbus-PWM -convertteri tuohon vastarin ja gimbalin väliin?

Tai sit vaan toinen vastari josta tulee PPM ulos. Pitäisi pystyä bindaamaan samalle modelille. En tiedä saisiko noita FCn motor outputteja käytettyä hyväksi gimbalin ohjaamiseen jos löytyy ylimääräisenä FCltä. Olisi kyllä fiksumpi ratkaisu.

Tosiaan kun tarkeemmin tutki niin tuossa Nazessahan (joka lähtee vaihtoon kunhan kerkiää) on mahdollisuus käyttää servoa ylimääräisen motor-outputin kautta. Nopeasti kokeilemalla en kyllä hogannut mihin porttiin se pitäisi työntää, mutta pitää tutkia tarkemmin. Kiitos neuvosta!
#8
PPM- ja S-BUS-signaalia samaan aikaan?

Elikkä ostin kesällä Frskyn XSR-vastarin kopteriin, kun ajattelin, että S-busilla hoituu kaikki tarvittava tietoliikenne. Nyt olis kuitenkin tarve ohjata gimbalia vastarilla, ja sille kelpaa PWM/PPM-signaali.
Vastarissa on kyllä sekä S-bus että PPM-tuki, mutta eihän niitä samaan aikaan voi käyttää? Onko ainoa ratkaisu siis erillinen Sbus-PWM -convertteri tuohon vastarin ja gimbalin väliin?
#9
Oma kalustoni / Vs: Sauruksen räpättimet
helmikuu 24, 2018, 01:06:07 AP
Viime viestin jälkeen vehje on edistynytkin aika reippaasti, suurimpina uudistuksina on lisätty Tarotin kaksiakselinen gimbal sekä videolähetin ja joitain metrejä eripaksuista ja -väristä sähköjohtoa ;D



Alkuperäinen vastari tosiaan oli sökö ja ostin uuden tilalle, kun ei erc:n mukaan kuulunut takuun piiriin..

Videolähettimenä Eachine TX526, jota ensimmäisen kappaleen onnistuin polttamaan melkein heti laittamalla virrat kiinni ilman antennia. Tilanne kesti alle puoli minuuttia, mutta sen jälkeen kantama olematon, lähetin vaihteli kanavaa itsekseen jne.

Gimbalin ansiosta videojälki alkaa olla jo melko hyvää, mutta paikoin esiintyy edelleen pientä tärinää. Ymmärtääkseni tämä johtuu siis lähinnä potkureista, jotka on jotkut halvat muovilerput. Pitäisi ilmeisesti katsella hiilarilapoja ja perehtyä niiden tasapainotukseen seuraavaksi, kun täysin tasainen kuva on kuitenkin tavoitteena.

E: kuva korjattu taas
#10
Lainaus käyttäjältä: JUHHisi - syyskuu 30, 2017, 02:25:31 IP
Lainaus käyttäjältä: Saurus - syyskuu 30, 2017, 02:03:36 IP
Minkäslaiset antennit diversiteettivastariin olisi parhaat pienellä n. parinkympin budjetilla? Nyt lähettimessä Dys:n sieniantenni ja vastarissa patukat, todellinen kantama n. 40m luokkaa..
Menace Rc Pagoda ja Patchi !
http://menacerc.co.uk/product/invader-antenna-5-8ghz-polarized-receiver-patch

ja

http://menacerc.co.uk/product/raptor

Näistä en ollut kuullutkaan, täytyypä pistää tilaukseen! Onhan tuo DYS:n sieni lähetinpäähän kohtuullinen?
#11
Minkäslaiset antennit diversiteettivastariin olisi parhaat pienellä n. parinkympin budjetilla? Nyt lähettimessä Dys:n sieniantenni ja vastarissa patukat, todellinen kantama n. 40m luokkaa..
#12
Onkos tuo gimbali se gopro-malli vai xiaomi yi -malli?

#13
Oma kalustoni / Vs: Sauruksen räpättimet
heinäkuu 04, 2017, 12:41:17 AP
Lainaus käyttäjältä: Petsku - heinäkuu 03, 2017, 08:39:39 IP
Taraniksen lähetinmoduli saattaa olla rikki jos kantama on olematon.

Lähetetty minun SM-G928F laitteesta Tapatalkilla
Kiitos huomiosta, itsekin tuossa jo pohdin että alkaa olla vähissä maholliset syyt tuohon. Pitääpä kysäistä edelliseltä omistajalta miten on aiemmin toiminut...

Mitenkä muuten tuon ongelman voisi todeta?
#14
Oma kalustoni / Vs: Sauruksen räpättimet
heinäkuu 02, 2017, 09:40:39 IP
Laskutelineet tuli tosiaan korjattua väliaikaisesti nippusiteellä.

Ongelmaa on kuitenkin ilmennyt ohjaussignaalin kantaman kanssa. Taraniksen range chekissä rssi huutelee matalaa jo alle neljän metrin etäisyydellä eli kantomatka todellisuudessa vain n. 100 metriä, mikä lennonkin aikana on huomattu. Kokeilin vielä asentaa antennit rungon alapuolelle sojottamaan, mutta asia ei siitä muuttunut >:(. Onko eri vastaanottimien välillä eroja, vai mistä tuo voisi johtua? Toivottavasti lähetin kuitenkin on ehjä.. Harkitsin pidempiä antenneja vastaanottimelle, tosin luulisi noittenkin jo riittävän.
#15
Oma kalustoni / Sauruksen räpättimet
kesäkuu 25, 2017, 10:29:48 IP
Elikkäs ensimmäinen multi on nyt noin kahden vuoden jälkeen lopulta kasassa, kirjoitellaanpas tänne jotain.  8)

480mm kuvausquadi:

Runkona S500 480mm
Moottoreina T-Motor MN2214 v2.0 920kv
Escit DYS SN30A
Potkurit 10x5
FC Naze32 rev 6
Akut 3S 5000mAh
Radioina Taranis ja X6R

Kuvauskalustoa tulee myöhemmin kyytiin, kun nyt jossain vaiheessa pahimmat ensitorpit on takana.  ;D

Muutamat ekat testilennot oli karseita, moottorit pumppaa jatkuvasti, kaasun hallinta vaikeaa, todella epävakaa lennettävä. Onneksi tajusin pian flashata nopareihin BLHelin. Ilmeisesti SimonK on vain aivan surkea alusta ainakin tähän käyttöön. BLHelin jälkeen kopteri onkin lentänyt rauhallisesti ja siististi.

Runko on muuten ollut toimiva, mutta muutaman rajumman laskeutumisen jäljiltä 3/4 laskutelineistä näyttää tältä...

Nailonia kun ei ilmeisesti oikein liimailla, täytyy pohtia mitä näille tekee. Jonkinlainen vahvike voisi olla vaihtoehto, tai sitten pitää vääntää kokonaan uudet kestävämmät tellingit. :-\