Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - Murgo

#1
Edit. Myyty.
#2
Radiotekniikka / Taranis X-lite
joulukuu 10, 2018, 03:05:30 IP
https://www.frsky-rc.com/product/taranis-x-lite/


Onko muilla ko. radioita jo käytössä? Itselleni hankin tuossa kuukausi sitten ja akut tulivat viikon-pari myöhemmin. Toistaiseksi lähinnä simulaattorin kanssa olen käyttänyt (kun nuo kelit ovat mitä ovat) ja tykkään kyllä kovasti, sopii käteen, on pieni ja näppärä ja käyttöliittymä yms. ominaisuudet tutut vanhemmasta Taraniksesta eli ei tarvinnut vanhan koiran opetella uusia temppuja. Suorituskyvyn (esim. kantama) pitäisi myös olla pienestä koosta ja sisäisestä antennista huolimatta lähellä isompia. Ja jos ei riitä niin tuohon saa myös ulkoisen antennin tai jopa long range-moduulin. Nappeja ja potikoita on vähemmän kuin X9D:ssä mutta useimpiin tarkoituksiin varmaan riittävästi silti.

Huonona puolena sisäisen akkulaturin puute eli akut (jotka eivät ole kaikkein yleisintä mallia mutta löytyivät vaivatta ja kohtuuhintaan Ebaystä) pitää ottaa ulos ladattaviksi mutta toisaalta vara-akkuja on sitten helppo pitää mukana ja vaihdella jos sattuvat tyhjenemään. Laturi minulla olikin jo valmiiksi taskulamppujen akkujen lataamista varten hankittuna eli sitä ei tarvinnut hankkia/värkätä mitään patentteja. Maailmalla ovat myös valittaneet että nuo akkukoteloiden kannet ovat epäilyttävän heppoisesti kiinni mutta en oikein usko että vahingossa kuitenkaan irtoavat. Huono ominaisuus ainakin minulle on myös palautuvan kytkimen puute, tilasin jo Banggoodilta uuden kytkinkortin jossa piti tuo momentary-tyyppinen nupikka olla mutta kuinka ollakaan lähettivät tavallisen varaosakortin kahdella normikytkimellä.  >:( Kaasun jousikeskityksen poistaminen kahdella "selkään" ruuvattavalla ruuvilla on myös mahdollinen mokapaikka, itse laitoin ensin väärän ruuvin toiseen reikään jolloin liian lyhyt ruuvi putosi lähettimen sisään ja jouduin ottamaan uuden laitteen heti auki saadakseni ruuvin ulos.  :o

Tilasin tuohon myös IRangeX-multiprotokollamoduulin "lelujen" lennätystä varten, Eachine H8 toimii tuolla hyvin mutta E010:aa en jostain syystä saanut ainakaan vielä pelittämään, bindaa kyllä mutta ohjaussuunnat ovat aivan sekaisin, pitänee koettaa vaihdella kanavia mikserissä jos saisi niihin järkeä.

Tarkoitus minulla on käyttää tuota lähinnä pikkulaitteiden kuten BNF-kikottimien, siipien ja FPV-quadien ja non-EU-vastareiden kanssa kun tuossa minun "isossa Tarzanissani" on EU-LBT-firmis ja olen tähän asti käyttänyt ulkoista modulia non-EU-laitteiden kanssa. Isompien vehkeiden kanssa ei lähettimen koolla ole niin väliä kun roudattavaa on joka tapauksessa liikaa.  ;D Mutta saa nähdä, voi olla että tuosta vielä muodostuu minulle se enemmän käytetty radio.
#3
https://news.aviation-safety.net/2017/12/10/chinese-authorities-test-drone-aircraft-collision/

Ei näyttäisi ainakaan menevän tuulilasista läpi, joskin säröjä tuli. Toivottavasti testit hiukan lievittäsivät ilmailualan "dronehysteriaa" että viranomaiset keksisivät muuta kiellettävää.
#4
Kauppapaikka / OSTETTU: pari serveripoweria
marraskuu 05, 2017, 04:36:50 IP
Löytyi, kiitos tarjonneille.  :)
#5
Multikopteri-uutiset / Rynkyllä varustettu multi
elokuu 12, 2017, 03:24:38 IP
#6
Kauppapaikka / M: Taranis+ kuori+gimbaalit
huhtikuu 22, 2017, 10:58:57 AP
Maalattuun kuoreen ja M9-gimbaaleihin vaihdon takia jäi ylimääräiseksi vähän käytetyt orkkiskuoret ja vakiogimbaalit. Eli jos haluat toisen kuoren maalattavaksi tai siistimmät kuoret ja paremmat gimbaalit vanhaan "munillepotkittuun" sotaratsuun niin tässä olisi.

Etukuori siistissä kunnossa, pari pientä naarmua maalipinnassa, näyttö"lasin" päällä vielä tehtaan suojamuovi mistä johtuen näyttää rumalta kuvassa, itse pleksi muovin alla siis uudenveroinen. Takakuori uusi koska vaihdoin vain etukuoren.

Kuoressa kiinni tarrat, navigointinapit ja näytön "lasi" jotka uuteen kuoreen joutuu ostamaan erikseen. Mukana tietty myös ruuvit, akkukotelon kansi sekä modulipaikan peitelevy mutta ei kahvaa eikä "riipuketta" koska niitä ei tullut uuden kuoren mukana.

Gimbaalit uusinta parannettua mallia metallisilla, muovipinnoitetuilla keskitysosilla eli tuntuma varsin hyvä. Lentotunteja yhteensä korkeintaan ehkä 10 eli ei ole paljon kuluneet.

https://www.dropbox.com/s/hzejqxuxmqhknvj/P1000229.JPG?dl=0

Koko paketti 35€+postit/nouto Riihimäeltä tai tarjoa multiroinaa vaihdossa, yhteydenotot YV:llä.




#7
Radiotekniikka / Pagoda-antennit
huhtikuu 22, 2017, 10:16:46 AP
Onko kokemuksia vielä kellään tästä uusimmasta FPV-antennien sukupolvesta ? Tuollaisen setin tilasin: http://www.ebay.com/itm/302263876875?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT ja viime viikolla saapui mutta kokeilla en ole vielä ehtinyt. Väittävät että on mitattu jokainen antenni, varsissa on laput joissa lukee millä taajuusalueella SWR on alle 1.3. Ainakin lappuset näyttävät käsinkirjoitetuilta ja niissä on hiukan eri lukemat, kahdessa 5640-5760, yhdessä 5640-5748 ja vieläpä niin että tuossa huonoimmassa on ylin piirilevy ehkä puoli milliä vinossa kuoreen nähden, joten saattaa olla että on jopa mitattu?

Mukana tuli kolme ylimääräistä hopeanharmata 3D-tulostettua kuorta, joskin kuoret tuntuisivat olevan liimattu kiinni antenneihin joten niiden vaihtaminen ei ihan helppoa taida olla mutta ehkä jos menee alkuperäinen rikki niin saa uuden tilalle. Mukana tuli myös muutama tulostettu SMA-liitinavain sekä tuollainen hassu "ukkeli": https://www.dropbox.com/s/xto984ie1z76q8m/P1000228.JPG?dl=0

Kokeilemaan en tosiaan ole vielä kerennyt mutta kaipa tästä kohta alkaa tulla kelvollisia lentokelejä niin tulee lähdettyä.  :D
#8
Yleistä höpötystä / Elektroniikkakysymys tietäjille
tammikuu 06, 2017, 05:15:01 IP
Ei siis liity koptereihin mutta kun uskoisin että täältä jos mistään löytyy elektroniikkavelhoja.  ;D

Töissä vaihdoin Volvo FH13-kuorma-autoon kolhitun LED-sivuvilkun tilalle uuden. Koska vanhasta oli ainoastaan "lasi" rikki ja sisällä oleva piirilevy ehjä niin otin sen uteliaisuuttani talteen, Kuva tässä:

https://www.dropbox.com/s/1bvmwxlfty0b1lm/P1000222.JPG?dl=0

Kortille siis menee vain kaksi johtoa, + ja -. Toisella puolella on ainoastaan 12 keltaruskeaa pintaliitoslediä. Kotona kokeilin syöttää korttiin virtaa. Ledit syttyvät himmeästi 12 voltin tienoilla ja kirkastuvat tasaisesti ainakin 32 volttiin (jota enempää ei virtalähteestäni irtoa) asti. Kuvassa näkyvät "jalalliset" vastukset lämpenevät käsin tuntuvasti valon palaessa. Valo ei vilku eli vilkkukytkentää kortilla ei ole.

Ja nyt se kysymys: koska oletettavasti ledit on kytketty ihan perinteisesti etuvastuksilla (ainakin näin päättelen koska kirkastuvat tasaisesti jännitteen noustessa, jos olisi reguloitu niin eivätkö ne silloin tietyn jännitteen yläpuolella lakkaisi kirkastumasta? Lisäksi nuo vastukset ja niiden lämpeneminen viittaavat minusta vahvasti siihen suuntaan) niin mitä tuo kaikki muu tavara tuossa levyllä tekee? Tuosta 8-jalkaisesta (R6A8 tai R8A8, en ole varma kumpi) en googlaamalla löytänyt mitään, FL214 taitaa olla FET? Ainakin Googlella löytyi tuolla numerolla power-MOSFET:ejä.

Pieni foliohattu minussa miettii että onko tuossa osa joka lähettää jotenkin virtajohtoa pitkin (tuohon siis ei tosiaan tule kuin kaksi johtoa) auton ohjausyksikölle tietoja esim. jos vilkku vaihdetaan ei-alkuperäiseen osaan kuten nykyautoissa joidenkin palikoiden kohdalla alkaa olla. Tai sitten vain tietoa että valaisin saa virtaa ja toimii normaalisti? Tosin tuon tilalle tuli nimenomaan tarvikeosa ja ainakin se lähti toimimaan.

Vai onko tuo kumminkin reguloitu? Näyttää vain minusta melko monimutkaiselta pelkäksi lineaariregulaattoriksi.
#9
Yleistä höpötystä / Tietokoneet
joulukuu 17, 2016, 12:50:01 IP
Nykyinen läppärini on täysi mopo joten olen ruvennut miettimään paremman tietokoneen hankintaa. Koska itse olen alan tietämyksessä taantunut "käyttäjätasolle" eli en tiedä nykykoneiden spekseistä paljon mitään niin ajattelin että täältä varmaan löytyy asiantuntemusta aiheesta ja onhan sen koneen yksi tärkeä käyttötarkoitus kopteriharrastus sekä siihen liittyen videoiden käsittely.

Eli millaisillahan spekseillä (prossu, muisti jne.) ja mistä (pikkuliikkeet/osista kooten/Gigantti, Verkkokauppa yms./ HuutoNet/Tori.Fi yms.) kannattaisi tänä päivänä tällaisen perusharrastajan lähteä konetta hakemaan?

Tarpeet ovat:

- "peruskäyttö" eli nettisurffailu, videoiden katselu jne. pitäisi sujua takkuamatta. Nykyinen tökkii jo näissäkin.

- Vaatimatonta videoeditointia (lähinnä actionkameraotosten yhdistämistä, leikkaamista, ehkä musiikin lisäämistä taustalle yms.) olisi kiva pystyä harrastamaan. Ei tarvitse olla supernopeaa mutta kun tällä nykyisellä meni kolmen n. puolen tunnin otoksen yhdistämisessä yhdeksi tiedostoksi koko yö.  :o

- Pelejä en tietokoneella pelaa ja näyttönä toimii enimmäkseen telkkari eli näytönohjaimelta ei kummia vaadita, emolle integroitu
riittänee. Niissäkin lienee kumminkin nykyään järjestään HDMI-liitin?

- Käyttiksenä Windows koska useimmat käyttämäni ohjelmat (käytän paljon ilmaisohjelmia) toimivat siinä ja siihen on kaikessa kökköydessään tullut totuttua.

- Pöytäkonetta ajattelin koska nykyinen läppäri kumminkin riittää hyvin kenttäsäätöihin ja reissukäyttöön on tabletti.

- SSD lienee tätä päivää massamuistina? Kovin isoa tallennustilaa en tarvitse koska en säilytä koneella elokuvia tms. isoja tiedostoja, nykyisessä koneessa on  450 gigan levy josta käytössä tällä hetkellä 100 gigaa. Tietty pieni SSD käyttikselle+perinteinen kovalevy "varastotilaksi" voisi olla järkevä?

- Bluray-asema olisi kiva olla, toistanevat myös CD:t ja DVD:t? Näitähän toki saa asennettua jälkikäteenkin.

- Budjetti ~500€

Vieläkö tänä päivänä muuten pätee että irto-osista kooten hinta-suorituskykysuhde on ylivoimainen valmiiseen pakettiin nähden? Nykyistä edellisen koneeni ostin kaverilta joka kasasi niitä osista "firaabelina" ja myi HuutoNetissä ja olin siihen hyvin tyytyväinen monia vuosia, vasta XP:n tuen loppuminen pakotti minut siirtämään sen "eläkkeelle" bändikämpän äänityskoneeksi.

Paketissa tosin etuna olisi että niissä yleensä tulee käyttis mukana eli sitä ei tarvitse ostaa erikseen mikä kai on suhteettoman kallista pekettidiileihin verrattuna? Joulun jäkeisistä alennusmyynneistä varmaan "viime vuoden malleja" voisi irrota edullisesti.

Käytettyäkin toki voisi harkita, minulle kun riittänee hiukan "vanhentunut" laitekin kun en tosiaan mitään aivan huipputehoja kumminkaan tarvitse. Ja jos jollakulla on sopiva pönttö ylimääräisenä niin saa tarjota.  :D


#10
Jaahas, ajattelin sitten ruveta "siipeilijäksi" minäkin ja ostin eräältä palstan jäseneltä pari "ylimääräistä" kasaamatonta Poopwingiä, 900 ja 1300-milliset, Sulo Vilenin tyyliin "kun halvalla sain".  :)

Ysisatasta (vissiin tasan sama vehje kuin Teksumo painatusta lukuunottamatta) aloin kasata kun siihen löytyy lähes kaikki palikat, isompaan pitää odottaa Kiinasta moottori, servot yms. pientä ja ehkä hommata isompia akkuja vaikka lentänee se 1300 mAh:llakin jonkin aikaa. Idea että tällä pienemmällä kokeilen ensin että saanko laitteen pysymään hanskassa vai olenko kiinteäsiipisten kanssa vielä pahempi tunari kuin multien. ;D Sitten jos alkaa sujua niin siihen isompaan ajattelin miettiä jossain vaiheessa ehkä FPV-laitteita.

Siivenpuolikkaat ja moottoripukin liimasin pikaepoksilla kun gorillaliimaa ei paikallisesta Honkkarista löytynyt. Servot laitoin ohjeiden mukaan vaikka jossain ehdotettiin että voisi asentaa "makuulle" jolloin siiven pinnasta ei ulkonisi kuin horni. Pitänee ko. modi tehdä sitten tuohon isompaan. Servojen piuhat jäivät harmillisesti muutaman sentin lyhyiksi joten pitää joko ryhtyä juotoshommiin, odottaa kiltisti että jatkojohtoja tulee Kiinasta tai sitten koettaa ostaa/lainata/varastaa pari jatkoa Suomesta. Ei vaan viitsisi postikuluja parin euron piuhojen takia maksella.

Tuo "nokka" tuossa tuntuu kyllä varsin hennolta kun akun potero on niin edessä, pitänee kehitellä esim. 3D-tulostettu vahvike ettei ensimmäisessä torpissa katkea. Jokunlaiset kannet akku- ja elektroniikkakoloille ajattelin myös tehdä, suoraan akun varaan laskeutuminen ei tunnu hyvältä ajatukselta vaikka onhan tuossa mukana jonkilainen vaahdosta leikattu "suksi" sen eteen laitettavaksi.

Muutenkin ajattelin vahvistella tuota teipillä esim. johtoreunasta koska opettelukoneena tuo tulee varmuudella kokemaan kovia.  :)  Netistä lukemani perusteella noita taitaa usein vaivata peräpainoisuus, moni on joutunut laittamaan lyijyä nokkaan saadakseen painopisteen kohdalleen, joten mieluummin lisään sinne vahvistetta kuin turhaa painoa.

Saas nähdä mitä tästäkin tulee.  ;D
#11
Radiotekniikka / DIY-antennit
huhtikuu 16, 2016, 08:05:00 AP
Onko kukaan vielä ehtinyt tehdä itse noita 5.8 GHz antenneita? esim. http://blog.oscarliang.net/make-diy-cloverleaf-antenna/ tai http://flitetest.com/articles/How_to_build_a_5_8GHz_Helical_Antenna yms. Noihin löytyy myös 3D-tulostettavia runkoja yms. , tuossa esim. jigi kasaamiseen: http://www.thingiverse.com/thing:20285

Miten mahtavat tarkasti tehtynä vertautua kaupan antenneihin? ainakin olisivat halpoja vaihtaa jos sattuu torpissa hajoamaan kun tarvikkeina on vain kaapelinpätkä, SMA-liitin, kutistesukkaa ja migilankaa.
#12
Päätin tässä alkaa kumminkin rakentelemaan toista miniä nykyisen EuroRC:n päivityksen sijaan niin on sitten kaksi, vanhalla voi ajella sorakuopalla yms. "vahingollisissa" ympäristöissä ja uudella sitten pelloilla sekä mahdollisissa kisoissa/yhteistapahtumissa kun siihen on tarkoitus laittaa "poliittisesti korrekti" 25 mW videolähetin.

Rungoksi on tulossa vaihteeksi ZMR250-mallinen, FC:ksi on hankittuna Naze rev6 jossa tarkoitus ajaa Betaflightia ja vastariksi X4RSB ja ESC:eiksi on tulossa Dys BL20A:t. Moottoreita en ole vielä ihan päättänyt, tekisi mieli pysyä tutuissa Halko-moteissa ( http://fi.eurorc.com/product/8675/halko-multi-rotor-brushless-motor-2300kv ) kun noita on yksi varakappalekin olemassa ja ovat nykyisessä vehkeessä osoittautuneet erittäin laadukkaiksi ja kestäviksi (yhtään en ole ankarasta torppailusta huolimatta vielä saanut rikki vaikka kelloissa naarmuja onkin) ja ovat saatavissa ihan kohtuuhintaan läheltä.

Ilmeisesti trendi on nyt kohti isompia moottoreita ja rajumpia potkureita mutta paljonko oikeasti menetän lento-ominaisuuksissa jos hommaan sittenkin vaan nuo Halot? Vai ovatko pienemmät moottorit/potkurit jopa nopeammat reagoimaan ja siten ketterämmät? Mitä vaihtoehtoja on järkevässä hintaluokassa? Tarkoitus ei ole mitenkään vakavasti kisata vaan lähinnä lennellä omaksi iloksi ja taidot eivät vielä ole kovin korkealla tasolla joten sitä viimeistä vauhtia ei ole tarvis ulosmitata mutta käsiteltävyys ja ketteryys saisivat olla mahdollisimman hyvät. Ja tietty jos jossain vaiheessa alkaa tuntua alitehoiselta niin saahan ne moottorit vaihdettua helposti.
#13
Onko tietoa mahdollisimman halvalla ja helposti rakennettavasta vaahto (esim. extrupor)-rakenteisesta lennokista/lentävästä siivestä johon sopisi miniquadin moottori (esim. http://fi.eurorc.com/product/8675/halko-multi-rotor-brushless-motor-2300kv tai vastaava),  5x3 potkuri ja 3S 1300 mAh akku? Kitti tai mieluiten piirustukset. Sopisiko tuo tekniikka esim. tähän? http://www.verticalhobby.com/kauppa/crack-wing-epp-blue-p-4644.html

Kiinnostaisi kokeilla jossain vaiheessa huvin vuoksi kiinteäsiipistäkin.

Vai onkohan tuo 1300 mAh akku liian painava? olisi kiva kun pystyisi hyödyntämään olemassaolevia tarvikkeita mutta eivätpä nuo pikkuakut kalliita ole vaikka hankkisi erikseen pienemmän. Varamoottori/ESC miniin on jossain vaiheessa kumminkin hankinnassa joten ne voisi laittaa käyttöön, samoin 4-kanavainen minivastari löytyy jo.

Onnistuuko lentävän siiven ajaminen pelkillä radion (9X) miksauksilla järkevästi vai tarvitaanko jonkinlainen FC?
#14
Rakentelu ja säätäminen / Varajärjestelmät
huhtikuu 26, 2015, 03:17:03 IP
Parikin karkaamistarinaa näköjään tänään.  >:(

Minkähänlaisia varasysteemejä on keksitty/voisi keksiä totaalisen katastrofin eli karkaamisen estämiseksi jonkun multin komponentin (FC, vastari) hajotessa/seotessa niin että kaasu jää päälle? FC on kuitenkin tietokone ja valitettava tosiasia on että tietokoneet joskus sekoavat ja tekevät mitä sattuu.

Itselle tulee ensimmäiseksi mieleen suoraan vastarilla ohjattu kytkin joka vetäisi FC:ltä virrat pois. Tämä toki johtaa siihen että laite putoaa kuin kivi mutta se on kuitenkin pienempi paha kuin hukkaanlento, kovassakin torpissa kuitenkin aina jotain jää ehjäksi. Ei tietysti auttaisi jos vastari päättää seota siten että "muistaa" esim. viimeiset ohjauskäskyt mutta FC:n tiltatessa toimisi.


https://www.youtube.com/watch?v=p6ABK6ujf1Q




Nazan karkaamisissa ilmeisesti on toisinaan tilanne saatu pelastettua siirtymällä manual-moodiin eli lienee hyvä pitää se valittavissa ja opetella lentämään sillä.

Miten olisi kaksi FC:tä? Toimisikohan vaikka siten että olisi Nazan tms. rinnalle kytketty jokin halpa perusFC kuten KK tai Naze ja vastarin ohjaamalla kytkimellä valittaisiin kumpi toimii jolloin tiltin sattuessa voisi "vara-aivolla" tuoda kopterin maahan? Vaatisi varmaan nelinapaisen vaihtokytkimen jotta nopareiden signaalijohdot saisi heitettyä FC:ltä toiselle?

Laskuvarjojakin on kai näihin viritetty mutta taitaa olla aika painava ja tilaavievä ratkaisu. Tappokytkin+laskuvarjo varmaan pelastaisi kyllä useimmissa tilanteissa kunhan korkeus riittää varjon avautumiseen.
#15
Oma kalustoni / Murgon muljuttimet
huhtikuu 19, 2015, 10:05:27 AP
Pitänee minunkin alkaa listata tuota kalustoa kun tuntuu lisääntyvän.  :D

Eli ihan ensimmäiseksi (nanoquadilla ja Leppiksellä aikani leikittyäni) aloin rakennella trikopteria: http://www.multikopterit.net/index.php/topic,452.0.html joka onkin pikkuhiljaa edistynyt senverran että on oikeastaan elektroniikan asennusta vaille valmis mutta ei vieläkään ole lentokunnossa kun innostuin hommaamaan EuroRC:n miniquadin ja siihen FPV-systeemit: http://www.multikopterit.net/index.php/topic,334.0.html . Tuosta trikopterista, kunhan saan sen valmiiksi, on näillä näkymin tulossa äärikevyt "temppukone" 4-kanavaisella minivastarilla ilman kamera- tms. kalustoa. FC:tä pitää vielä miettiä että laitanko tuohon alkuvuodesta käytettynä ostamani KK:n vai AcroNazen josta on kertynyt kokemusta miniquadin kanssa.

Tuolla on nyt treenattu kelien mukaan eli hiukan liian vähän vielä.  >:( No, kunhan ilmat lämpenevät ja kuivuvat niin eiköhän niitä tunteja ala kertyä.

Samalla on kypsynyt ajatus että joku kuvauskonekin olisi kiva olla joten siis hankkimaan osia.

Rungoksi on tulossa tällainen halppis DJI-klooni: http://www.banggood.com/HJ-MWC-XMode-Alien-Multicopter-Quadcopter-Frame-Kit-Landing-Gear-p-932143.html , moottoreiksi http://www.banggood.com/Emax-XA2212-820KV-980KV-1400KV-Brushless-Motor-For-RC-Models-p-918124.html, potkureita: http://www.banggood.com/FC-1045-104_5PRO-Electric-Carbon-Nylon-Propeller-CWCCW-1-Pair-p-960560.html , nopareiksi http://www.banggood.com/DYS-20A-2-4S-Brushless-Speed-Controller-ESC-Simonk-Firmware-p-950873.html , noiden pienempi malli ainakin on toiminut tuossa minissä tähän asti hyvin. FC:ksi olisi tänään tarkoitus käydä hakemassa käytetty Naza lite GPS:n kera ja kameraksi tulee ainakin tässä vaiheessa Mobius 3D-tulostetulla halppisgimbaalilla. Tulossa olevat gimbaalimoottorit ovat kyllä senverran järeät että hankkimalla sopivan rungon ne jaksavat tarvittaessa käännellä GoPro:ta tai jotain sen klooniakin. Vastariksi tilasin tuollaisen: http://www.banggood.com/FrSky-V8FR-II-2_4G-8CH-Receiver-HV-Version-p-69051.html . Telemetriahan tuosta puuttuu mutta ehkä jossain vaiheessa tulee asennettua FPV ja OSD, siihen asti mennään lipohälyllä ja ajastimella.

Akkuina ajattelin käyttää noita samoja 1300 mAh 3S akkuja kuin minissä mutta kaksi rinnakkain jolloin kapasiteettia olisi 2600 mAh ja virrankin pitäisi hyvin riittää. Noparit kestäisivät 4S:nkin mutta moottoreille on ainakin tuossa talukossa ilmoitettu arvoja vain 12 V asti joten ilmeisesti eivät ole tarkoitetut isommille jännitteille. Ainakin nettilähteiden mukaan LiPojen rinnankytkentä on ok joten toisi tiettyjä logistiikkaetuja kun samat akut kävisivät molempiin laitteisiin.

Eli jos tuo EuroRC-mini on suunnilleen "parasta mitä rahalla saa" niin nyt mennään minimibudjetilla.  :)

Jos homma toimii niin ehkä sitten jossain vaiheessa videolähetin tuohon Alieniinkin mutta ensin pitää opetella minillä lentämään kunnolla FPV:nä.
#16
Oma kalustoni / Trikopterin rakentelua
maaliskuu 01, 2015, 12:10:19 IP
Rupesin sitten rakentelemaan itselleni runkoa. Tästä on tarkoitus tulla prototyyppi jolla testaan konseptin toimivuutta, jos vaikuttaa hyvältä ja opin tuota lennättämään niin joko teen uuden "hienommista" materiaaleista ja paremmalla viimeistelyllä tai sitten ostan jonkin kaupallisen tuotteen.

Eli tarkoitus olisi rakentaa 250-luokan tri. Osiksi on hankittuna Emax 2294 2300 kv moottorit, Emax Simon series 12A noparit sekä FC:ksi käytettynä KK2.1.5. Radioksi olisi tulossa Turnigy 9X Frsky DJT-modulilla sekä Frsky D8R-II-vastarilla.

Materiaaliksi kaivelin vaneria ja rimaa vähän sieltä sun täältä, mm. hajotin puulaatikon jossa on ollut kiinalaisia sorvinteriä.  :)

Aloitin piirtämällä paperille 250 mm tasasivuisen kolmion ja sille lävistäjät minkä jälkeen hahmottelin runkolevyjen muodon ja puomien kiinnitysreiät sekä mittasin puomeiksi tarvittavien rimojen pituudet. Sitten taitoin paperin kahtia, leikkasin runkolevyn "kaavan" irti ja teippasin sen kaksipuolisella teipillä vaneriin ja sen toiseen vaneriin jolloin sain sahattua kaksi identtistä runkolevyä. Puomien aihiot sahasin siitä sorvinterälaatikosta saaduista rimoista jotka tietty ensin höyläsin suoriksi. Riman korkeudeksi ja siten runkolevyjen väliksi tuli n. 12 mm joka on sattumalta täsmälleen tuon vastarin korkeus.

http://i273.photobucket.com/albums/jj240/Murola/Kopterit/P1010164_zpsjsnzpdlz.jpg

Moottoreille sahasin vanerista kiinnityslevyt kun sellaisia ei noissa tullut mukana, tein myös perämoottorille levyn jonka liimasin puupalikkaan joka on tarkoitus akseloida peräpuomin päähän. Etumoottorit siis on tarkoitus kiinnittää puomeihin nippusiteillä noista levyissä olevistä korvakkeista jolloin irtoavat torpeissa. Voi tosin olla että nuo vaneriset kiinnityslevyt murtuvat ensin, tein niitä samantien ylimääräiset kappaleet kumpaakin mallia ja jos vaikuttavat liian hennoilta niin täytyy tehdä lujemmat esim. alumiinista.

http://i273.photobucket.com/albums/jj240/Murola/Kopterit/P1010166_zps1o60icnc.jpg

Tässä tämänhetkinen tilanne "mallattuna" suunnilleen paikoilleen:

http://i273.photobucket.com/albums/jj240/Murola/Kopterit/P1010167_zpsq06lmedp.jpg

Kuten sanottu, jos tämä toimii niin voi olla että teen lopullisen version esim. hiilikuidusta (mistähän saisi hiilikuitulevyjä kohtuuhintaan?) jolloin FC mahdollisesti vaihtuisi esim. Nazeen ja vastariksi ehkä kannattaisi hankkia pienempi malli.

Tai sitten hommaan seuraavaksi miniquadin valmiiksi ostetulla rungolla jos tuo tri ei vaikuta kivalta.
#17
Tiesittekö muuten että Jules Vernen vuonna 1886 julkaistussa "Robur Valloittajassa" esiintyi sähkökäyttöinen ilmaa raskaampi "ilmalaiva" jota kannatti useita ja liikutti eteenpäin kaksi potkuria?  ;D

http://en.wikipedia.org/wiki/Robur_the_Conqueror

http://aerostories.free.fr/dossiers/ADAV/robur.JPG