Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - robofly

#1
Rakentelu ja säätäminen / Fatshark + RGB LED
toukokuu 02, 2017, 08:52:00 IP
Tulipas taas rakenneltua ja säädettyä.
Vähän sellainen niin-ja-näin hyödyllinen modi, mutta tulipahan tehtyä ja nyt toimii. Annetaan yleisön kommentoida.

Youtube video:
https://youtu.be/-oLRd3yPdBw

Github repo:
https://github.com/andreiva/fat-shark-blinky

Kuvia

#2
Radiotekniikka / Taranis Q X7
huhtikuu 05, 2017, 10:57:26 IP
Joko tilasit? Mikä fiilis uudesta X7sta?

Itse tilasin pari viikkoa sitten BGltä. Laite saapui pari päivää sitten ja olen lentänyt sillä simulaattoria. Ohjain tuntuu hyvältä kädessä, takakannessa on kumiset tarttumapinnat, joista on hyvä pitää kiinni. Uusi näppäimistö aiheuttaa kihelmöintiä housuissa ::) ainakin vanhaan Taranikseen verrattuna. Napit ovat keveitä painaa ja uusi rulla on vaan pirun hyvä, nopeuttaa monia asioita!

Tänään kaveri toi X6 ja X8 vastarit testiin, alettiin siinä bindaa niitä. No bindasiko s##&#&@ >:(>:(>:(>:(>:( ei bindannu.
Mitä seuraavaksi, sitten aletaan flashailee firmiksiä, mankaan, sisäinen XJT, vastarit, eu ja non-eu. Käytiin kaikki kombinaatiot läpi. Perus rumba tiedätte kyllä. 2h myöhemmin ei bindaa vieläkään. Testataan vielä bindaako vastarit vanhaan X9iin.
#3
Radiotekniikka / FatShark NexWave 5.8GHz surkea kantama?
joulukuu 27, 2016, 12:38:47 IP
Huomasin syksyllä että videon kantama heikentyi huomattavasti, niin että ei päässyt paljoa 200m pitemmälle 200mW lähettimellä.

Aluksi epäilin perusjuttuja, vtx, antennit, häiriöt, mutta sitten yhtäkkiä sama homma kävi kaverille, jolla on identtiset googlet, ostettu samasta paikasta samaan aikaan. Toisena vastarina on käytössä RC540, jonka kuva on todella hyvä! Kun vaihtaa Fatsharkin omaan moduliin, alkaa heti räpsymään ja kantama on ihan surkea. Ennen kantama oli satoja metrejä ja kuva kristallinkirkas, nyt räpsyy 50m päässä. Epäilen että NexWave moduli on tullut tiensä päähän.

Onko samanlaisia kokemuksia?

Fatshark Dominator v2 ja NexWave 5.8GHz moduli, molemmat hankittu HK:lta marraskuussa 2014.
#4
Tässä tulee jälleen yksi antenni trackeri. Helppo ja halpa rakentaa. Pohjautuu RC540R diversiteetti vastaanottimeen.

Tarvittavat osat:
RC540R diversiteetti vastaanotin
Arduino Pro Micro ATmega32U4
9g servo
5V jänniteregulaattori
2 x suunta-antenni
sevo mountti, 3d printattu tai jotenkin muuten kyhätty

Arduino koodi
https://github.com/andreiva/simple-rssi-antenna-tracker

Käytiin tänään ensimmäisellä testilennolla 25mW lähettimellä ja hyvinhän se toimi. 400 metrin päässä ei ollut mitään häiriöitä. Harmi vaan en tajunnut verrata FatShark omaan vastariin.

Tässä video

https://www.youtube.com/watch?v=aACTKziuDVE
#5
Multikopteri-uutiset / Kopteri osuu matkustajakoneeseen
huhtikuu 18, 2016, 09:48:44 AP
Nytkö se on tapahtunut?
Artikkeli on huono, sinä ei kerrota paljon mitään.

http://www.theguardian.com/uk-news/2016/apr/17/drone-plane-heathrow-airport-british-airways
#6
Lentotoiminta / Tapahtuma Albatros Oulu 7.5.2016
huhtikuu 16, 2016, 09:30:31 IP
Pohjois-pohjanmaan ja Lapin FPV lentäjät kokoontuvat lentämään lauantaina 7 toukokuuta Oulussa.
Kyseessä on täysin vapaamuotoinen kokoontuminen.
Kaikki kiinnostuneet, tervetuloa mukaan!

Jatketaan keskustelua alempana.

EDIT:
Kisat pidetään Ahmosuon lentokentällä 7 toukokuuta klo 12-15.
#7
Lentotoiminta / Lentotapauhtumat
huhtikuu 15, 2016, 11:49:23 AP
Näkisittekö hyödylliseksi jos foorumilla olisi aihealue nimeltä Tapahtumat?
Tälle aihealueelle voisi ilmoittaa isoista lentoleireistä, mutta myös pienistä lentokerroista, ihan vaikka "Olemme menossa lentämään lauantaina Torppilaan klo 13. Paikalla ainakin 3 miniä. Be there."

Näistä pienistä lentokerroista keskustellaan varmasti paikkakuntien omissa threadeissa (whatsapissa ja facebookissa), mutta niitä on vaikea seurata. Lisäksi jos olisi tuollainen aihealue, sieltä näkisi yhdellä silmäyksellä tulevat tapahtumat, niin voi suunnitella mihin osallistuu.

Olisiko tässä ideaa?
#8
Flight Controllerit / PID simulaattori
huhtikuu 03, 2016, 03:51:24 IP
Joskus vuosia sitten koodasin mielenkiinnosta PID simulaattorin jossa voi muuttaa P, I ja D kertoimia ja katsoa näytöllä kuinka käyrät piirtyvät. Sillä oli hauska leikkiä ja testailla, samalla opin PID perusteet minkä vuoksi minun ei koskaan tarvinut lukea tutoriaaleja miten säädetäään kopterin PIDt.

Nyt päätin koodata sen uudestaan ja jakaa sen täällä jotta aloittelevat rupelipäät voisivat kokeilla itse miten PID toimii.

Simulaattorista lyhyesti
Simulaattorin tarkoitus opettaa ja havainnollistaa miten PID kertoimet vaikuttavat säätöön.
Simulaattori ei mallinna fysiikkaa oikeasti. Kaikki arvo ovat vain numeroita, ei oikeita yksiköitä.
Koodattu (tosi nopeasti) Javalla. Pitäisi toimia kaikissa yleisimmissä käyttöjärjestelmissä Linux, Mac OSX, myös Windows.

Jos olet koodaa ja haluat vilkaista koodeja tai osallistua:
https://github.com/andreiva/pid-simulator

Jos haluat vain käynnistää ohjelman ja alkaa säätämään!
https://github.com/andreiva/pid-simulator/blob/master/build/PID%20Simulator.jar?raw=true

Jar tiedoston käynnistäminen vaatii Javan, joka on jo melko varmasti asennettu koneellesi. Jos ei, lataa ja asenna  Java Runtime Environment. Ohjelma lähtee käyntiin tuplaklikkauksella. Jos ei lähde kokeille, hiiren oikea klikki -> Avaa sovelluksessa -> Java

Vähän tarkempi selostus toiminnasta löytyy englanniksi täältä
https://github.com/andreiva/pid-simulator

Koodasin tämän Java Swingillä koska sillä tekeminen onnistuu suht äkkiä. Oikeasti tämä pitäisi koodata jollain sopivalla JavaScript frameworkilla ja tehdä tästä Web-versio joka toimisi selaimessa, niin on helpompi käyttää.

Kysykää kysymyksiä ja antakaa palautetta. Hauskaa säätöä!
#9
Rakentelu ja säätäminen / Akkuanalysaattori
maaliskuu 26, 2016, 01:41:46 IP
Mielessä on pyörinyt ajatus akkuanalysaattorin tekemisestä. Sellainen jolla voisi kuormittaa akkuja isolla virralla (säädettävä) ja samalla mitata niistä mielenkiintoisia asioita kuten sisäinen resistanssi, impedanssi, kennokohtainen jännite, kulunut virta. Kaikista tärkein olisi saada logattua nämä tiedot ulos tietokoneelle, jotta niitä voisi analysoida tarkemmin.

Vähän taustoja miksi haluan tehdä tällaisen laitteen. Ihan ensimmäinen tarve oli purkaa akkuja storageen nopeasti. Oma laturi on iMAX 6B jonka max purkuvirta on 1A. Jos tällä puretaan lentämätöntä 4000mAh akkua siihen menee ~2h. Voisin ostaa tehokkaamman laturin, joka todennäköisesti osaisi mitata myös Ri (internal resistance) mutta en ole vieläkään löytänyt sellaista joka osaisi logata tiedot tietokoneelle. Tietääkö joku sellaisen laturin? Ja vaikka sellainen löytyisi se varmaan maksaa satoja euroja?

Voisin käyttää hyväksi esim HK-010 analysaattoria, mutta jälleen logitus puuttuu ja tämä on vain mittari, ei keinokuorma. Varsin kätevä laite, jännitteiden ja tehojen mittaamiseen, mutta ei aivan sitä mitä haluan.

Noh eilen satuin löytämään tämän CBA IV - Computerized Battery Analyzer laite joka tekee kaiken sen mitä halusin, maksaa $200, pitää tilata ties mistä ja $100 lisähintaan saa Extended Software Upgrade Licensne, mitä se sitten tarkoittaakaan :-\ Jotenkin alkoi silmänkulma nykiä taas.

Omissa miljoonalaatikoissa pyörii sen verran osia että saisin lähes kaiken tarvittavan kasaan omasta takaa. Koodaaminen onnistuu, olen tehnyt AVR projekteja ennenkin. Elektroniikasta tiedän sen verran että psytyn suunnittelemaan laitten itse, mutta en ole ammattilainen ja todennäköisesti tekisin nuubi virheitä, etenkin analogisella puolella.

Liitteenä periaatekuva, mitä olen ajatellut.
Löytyykö foorumilta elektroniikka-alan ammattilaista joka voisi auttaa suunnittelussa ja komponenttien valinnassa?

Keskustelen mielelläni aiheesta lisää. Sanomista löytyy varmasti, puolesta ja vastaan. Olisiko vaan helpompaa ostaa valmis tuote ja olla tyytyväinen. Toisaalta jos täältä löytyy tarpeeksi kiinnostuneita ja osaavia ihmisiä, saisimme tehtyä open source analysaattorin omiin tarpeisiin.
#10
Eli niin leveä johon mahtuu piirilevyjä, johtoja ja vilkkuvaloja helposti.
Leikattiin laserilla uusi runko lentävälle siivelle. Tällä kertaa mietin käyttötarkoitusta vähän pitempään. Posti toi viikko sitten Teksumon, joten päätin hyötykäyttää sen tähän projektiin. Siivet ovat irroitettavat rungosta. Perimäinen ajatus on se että yleensä runko kestää pitempään kuin siivet, kun siivet menee rikki ne voidaan korvata uusilla, niin ettei tarvi rakentaa kaikkea uudestaan.

Kaikki on kasattu eilen melkoisella kiireellä, koska haluan tämän ilmaan perjantaina kun lähden mökille.

#11
Flight Controllerit / CC3D varapiuhoja
maaliskuu 04, 2016, 09:53:14 AP
Onko kukaan ostanut varapiuhoja cc3d kontrolleriin ja mistä?

Päätin yks päivä laittaa atomin koneeseen kiinni, mutta johtoja ei lötynyt mistään. Ebaystä löysin ja tilasin inputtipiuhoja jotka tulee vastariin mutta datapiuhoja ei löydy.
#12
Tälläinen nopea päivitys. Juttu oikeastaan liittyy nykyajan tekniikkaan ja millaisia mahdollisuuksia se luo meille rupelipäille. Viime kesällä tein pikaisen lentävän siiven, perus finfoamista leikattu ja päällystetty voimapaperilla. Ensilennolla kävi niin että tein sellaisen surmansilmukan ja lensin suoraan takana lentävän vilumuksen [ur=http://www.multikopterit.net/index.php/topic,501.msg5806.html#msg5806l]SuperFly [/url]kopteriin  :o oho. Siivessä oli sillä hetkellä finfoamista veistetty gondoli runko, jonka sisällä oli kaikki tekniikka, joka meni poikki. Akku ja moottori lensivät hukkaan. Siipi kuitenkin selvisi suht pienillä vaurioilla. Siitä lähtien se on pyörinyt nurkissa, koska en saanut tehtyä toista runkoa.

Muutama päivä sitten tarjoutui mahdollisuus käydä Oulun yliopistolla leikkaamassa laserilla uusi runko vanerista. Oikosulkumiehen kanssa piirettiin cad kuvat ja käytiin leikkaamassa runko. Tämä oli mulle ensimmäinen kerta kun tein mitään tällaista. Vielä samana päivänä liimasin rungon kasaan epoksilla ja tänään kävin testilennolla.

Se mikä tässä hommassa oli niin huikean mahtavaa on se että, cadilla on suhteellisen helppoa piirtää 2d kuvat ja sitten leikkuri vaan leikkaa ne alle 10 minuutissa. Tuloksena syntyy leegopalikoita jotka sopii yhteen ilman mitään säätöä (tämä oli toki aika yksinkertainen piirustus). Rungon kasaamiseen meni 15min ja tunnin kuluttua se oli kuivunut ja valmis. Ei sahaamista, poraamista, hiomista tai mitään sovittamista, osat vaan loksahtavat paikalleen.

Rungon sisälle menee akku, ecs, vastaanotin (CC3D atom ja FPV vehkeet pitäisi mahtua myös, seuraavalla kerralla sitten) itse siiven kiinnitin kuminauhoilla sitten vaan servojen johdot kiinni ja lentoon. Tarvittaessa runkoon voi kiinnittää (lähes) minkä tahansa siiven. Idea on sama kuin FliteTestin swappable rungoissa.

Muutamia kuvia:


#13
Niin kui tuossa toisessa ketjussa jo puhuttiin, pitäisi alkaa rakentamaan FPV siipeä.
Visio on pyörinyt päässä jo muutaman kuukauden, jossain vaiheessa tormäsin myös Venturi EVO FPV malliin joka oli aika lähellä omaa näkemystä. Tänään työ alkoi...jotain omaa, jotain lainattua, jotain uutta, kuvista näkee paremmin.
#14
Halusin rakentaa pienehkön lentävän siiven, mahdollisimman pienellä vaivalla ja vieläpä sellaisen jota olisi tosi helppo lentää. Siivet leikkasin finnfoamista kuumalankaleikkurilla
profiili: Phoenix
kärkiväli: 1200mm
tyvi: 150mm
kärki: 100mm
paksuin kohta: 12mm
paino: 240g (akun kanssa)
akku 800mAh 3S
vahvikkeet: 1x3mm cf tanko koko siiven pituudella + 1 kerros pakkausteippiä

Ensi lento ei mennyt ihan putkeen, koska siipi oli todella taipuisa ja flutteroi koko ajan. Kaveri ehdotti voimapaperia ja erikepperi päällystystä. Tein paperivahvistukset vain siiven keskelle ja ohjauspintoihin, mikä auttoi jo paljon. Flutteria esiintyi silti, mutta paljon suuremmissa nopeuksissa. Tänään toisen akun kohdalla siipi murtui juuri paperinvahvikkeen kohdalta :) ks liite. Se mistä yllätyin oli lentoaika, 800mAh akulla 25min, kennojen jännite lennon jälkeen levossa 3.68V.

Tämä siipi menee purkuun ja roskiin. Vielä olisi yhdet vara-aihiot jäljellä. Ajattelin päällystää ne kokonaan paperilla, ja lyhentää jonkin verran,  jotta jäykkyyttä tulisi lisää.

Rakennusvideo:
https://www.youtube.com/watch?v=P6AZTxZkojo

#15
Business boon as CASA set to relax rules for lightweight drones

Australia on asettamassa 2kg rajaa drone-harrastajille. Alle 2kg laitteille ei haluta ylimääräistä lakikerrosta ja nähdään että toiminta tuottaa paljon liiketoimintaa mm. kiinteistönvälittäjät, arkkitehdit ja  ammattivalokuvaajat voivat kuvata kohteita, ilman ulkopuolista operaattoria, sekä maaviljelijät voivat suorittaa lentovalvontaa itse.

Luvanvaraista lentotoimintaa koskee kuitenkin samat säännöt kuin harrastajiaa. Lentäminen on kielletty 30m ihmisistä tai väkijoukkojen yläpuolella, max lentokorkeus 122m, lentäminen kielletty 5km säteellä lentokentistä.

Aika samanlaisilta kuulostaa säännöt. Mikä painoraja meillä on?
#16
Oma kalustoni / Robofly kalusto
toukokuu 25, 2015, 06:29:43 IP
Laitetaan tänne menneet, nykyiset ja tulevat multikopterit.

Tässä on tämänhetkinen 250-luokan FPV racer kopu.
Runko on Hobbyking kamaa, nimeltään FPV250. Varret ovat olleet aika kestävät, kehikko on ok, mutta jalat ovat aivan hanurista, katkeavat melkein jokaisesta maakosketuksesta  >:( En voi suositella FPV alustaksi.

Cobra 1960kv
HQ5040 props
Afro ESC 20A (BLHeli 13.2)
Turnigy nano-tech 2200mah 4S 35~70C
FrSky D4R-II 4ch RX
ImmersionRC 5.8GHz VTX
ImmersionRC 5.8GHz Circular Polarized SpiroNet Antenna
Turnigy action cam (SJ4000)
TAROT custom 600TVL mini HD color camera
NAZE32
MinimOSD (MWOSD)
#17
Rakentelu ja säätäminen / Moottori-potkuri testidataa
maaliskuu 24, 2015, 03:59:55 IP
Terve kaikille.
Tuli testattua moottori-potkuri yhdistelmiä. Netistähän löytyy testidataa, toisille mottoreille vaikka kuin paljon mutta toisille ei mitään. Cobra on aika suosittu kopteripiireissä, ja se on testattu hyvin, mutta NTM stä ei löydy dataa samalla tavalla. Siksi piti tehdä testit itse ja varmistua asiasta. Itse lentelin semi-tietoisena NTM 28-26 moottorilla trikopteria 3S ja 4S akuilla 8" tai 9" potkureilla. No nyt kun tein testit selvisi että 9" propsi oli 4S:lle aivan liian iso.

Oli myös melko mielenkiintoista huomata mitä teholle tapahtuu kun, 1800kv moottoriin laitetaan 1" suurempi potkuri :o ks 6x5 vastaan 7x5. Nämä on niitä juttuja ei heti arvaa ellei mittaa.

Videot löytyvät täältä.
Testatut moottorit:
Cobra 2204 1960kv
SunnySky X2212 980kv
NTM 28-26A 1200kv
NTM 28-36 1800kv