Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - ntthhtl

#1
Testialue / testi222
maaliskuu 27, 2017, 09:19:26 IP
tämä on testiketju
#2
Oma kalustoni / ntthhtl Orca
elokuu 28, 2016, 08:46:23 IP
Uusin tulokas fleettiin on Shendronesin ja Raceflightin yhteistyössä kehitetty Orca http://www.shendrones.com/raceflight-orca . Runko on normaalista X:stä pidennetty ns. XL-runko. Rungon mukana tulee todella kestävä joustavasta materiaalista tulostettu canopy.





Oma osalista:

       
  • FC: RTFQ Acro Revo (F4), Raceflight)
  • ESC: XM20a BLHeli 14.75 Multishot
  • Motit: XNova 2204 2300kv
  • HS1177-kamera ja FX795T-2 VTX
  • Frsky XSR -vastari
  • HubOSD PDB/OSD
Omaa lisää printattuja ESC-suojia, sekä perävalo

http://i.imgur.com/uGPATA5l.jpg






#3
Tuntuu että suomalainen multikopteri-skene on tosiaan vähän levällään. Tämä foorumi kerää hyvin porukkaa kasaan, mutta foorumin ulkopuolella on myös pöhinää.
Niiden löytäminen voi kuitenkin olla hankalaa, joten päätin aloittaa ketjun johon listata esim. kerhojen FB-sivuja, Youtube-kanavia jne.


Jotta listasta tulisi kattava, niin listatkaa puuttuvia ketjuun niin päivittelen niitä aloituspostaukseen.


Youtube-kanavat
MR2 FPV Ninjas
PKS FPV
Team EP

Facebook-ryhmiä
FPV Finland
FPV Racing Finland
Suomen FPV-lentäjät
Tinywhoop - Micro FPV Finland

Kerhot:
Keravan lennokkikerho (KELKO)
Lennokkikerho RAKU

Instagram
MR2 FPV Ninjas



Chatit
FPV Finland invite
FPV Manse (invite ?)
MR2 FPV Ninjas, siirtynyt FPV Finlandin alle
PKS FPV Slack, siirtynyt FPV Finlandin alle
#multikopterit.net IRCNet


#4
Rakentelu ja säätäminen / Laptimer / ponderit
heinäkuu 14, 2016, 10:14:16 IP
Tuossa tuli muutamia kyselyitä ajanottoponderista, joten pistetäänpä vähän infoa tännekkin jakoon.
Eli PKSFPV/Kelkon kisoissa on tällä hetkellä käytössä IR-perustainen ajanottosysteemi, koptereissa on ponderit jotka lähettävät kukin omaa ID:tä. Maali/lähtöportissa on vastaanotin jossa on usemapi IR-lukija.

Viime syksystä asti seurasimme eri ajanottoprojekteja ja silloin saksalainen opensource-projekti EasyRaceLapTimer http://www.easyracelaptimer.com vaikutti parhaimmalta. Valmiita pondereita olisi voinut ostaa koptereihin ja vastaanottoon tarvittaisiin RasPI2 ja pari IR-lukijaa. Raspi-vastarissa oli se hyvä puoli että se oli täysin itsenäinen setuppi. Raspi tulille ja kännykällä pääsi hallitsemaan kisaa jne.

Tein kuitenkin oman version tuosta ERLT-ponderista, joka käytännössä on pieni pcb-joka stackatään digisparkin kanssa. Lähinnä tässä oli syynä se että valmiita digisparkkeja sai valmiiksi kasattuina melkein samaan hintaan kuin pelkkä ATTiny85 mikroprossu tukkurilla. Lisäsäksi digisparkissa saa "kaupanpäälle" regun ja usb-ohjelmointimahdollisuuden.

http://www.ebay.co.uk/itm/Digispark-Kickstarter-Attiny85-USB-Development-Board-Module-For-Arduino-CF-/272303785560?



Ohessa ajanottosysteemin eri osat: ponderi, vastaanotin+zigbee, läppäriin tökättävä zigbee+usb-232-adapteri (ftdi)

ERLT:n Raspi-totetutus kuitenkin jätti toivomisen varaa, joten kokeilin vastaanottopäähän NodeMCU-lautaa. Plussaa tässä on pieni hinta (6$), mutta vaatii kaveriksi sitten läppärin pyörittämään itse kisasoftaa (ei sinänsä ongelma, kun kone pitää olla joka tapauksessa). Tämä vastari purkaa ponderin ID:n ja lähettää aikakoodin + id:n sarjaportilla (USB) eteenpäin. Meillä tuossa sarjaportissa on vielä langaton Zigbee välissä, jolloin maaliportti voi olla kauempana tuomaripisteestä. Useampi ajanottoporttikaan ei ole mahdoton idea, toki softatuki pitäisi lisätä.

ERLT:n NodeMCU-koodi on yhteensopiva FPV Race Tracker Chrome appin kanssa (https://chrome.google.com/webstore/detail/fpv-race-tracker/llapifopfpfkjmkpabklljgibkemjiij), jolla ensimmäisiä kisoja ajettiinkin läpi. Valitettavasti tämäkään softan kisaformaatti ei miellyttänyt meitä, joten päädyttiin loppujen lopuksi koodailemaan (tai JanneK koodasi) yksinkertainen ajanottosofta itse. Softa on vielä vaiheessa, mutta on jo testattu kisoissa toimivammaksi kuin FPV Race Tracker. Viimeisimmissä kisoissa ajettiin rinnakkain molempia softia varmuuden vuoksi.

Digispark-addon löytyy OSHParkista https://oshpark.com/profiles/ntthhtl
Huomiona että tein vastukset vahingossa 0603-koossa, joissa ei periaatteessa riitä tehonkesto. Kasaamani 25 ponderia onkin toteutettu juottamalla kaksi vastusta rinnan :)
PCB:ssä on pari eri vaihtoehtoa ledin asettelulle. Lisäksi paikka napille, jolla periaatteessa voi vaihtaa ID:tä, mutta itse koen että usb:lla uudelleen flässäys on helpompaa kuin naputella nappia 63 kertaa ja sitten meneekin vahingossa yksi yli, ja sama homma alusta :)
PCB-stäckissä on myös se hyvä puoli että kaikki komponentit jää piirilevyjen väliin, jolloin ponderin rikkoutuminen torpissa on hyvin epätodennäköistä. Tai no lediä voi joutua joskus vaihtamaan :)

Nythän on kovasti tulossa videolähettimen RSSI:hin perustuvat ajanottolaitteistot, ensi kaudella voi siis olla jo jotain ihan muuta :)

EDIT: ERLT ja Open-LAP käyttävät itseasiassa samaa IR-protokollaa ja meillä on vähän  muokattu Open-LAP koodi käytössä ponderissa (delay koodia korjattu) ja receiverissä.
https://github.com/YannikW/Open-Lap/
#5
Lentotoiminta / Uusi FPV Racing Finland FB-ryhmä
kesäkuu 08, 2016, 12:37:58 IP
Yritetäänpäs nyt kerätä suomen FPV-kisaporukkaa yhteen FB-ryhmään, niin saadaan tieto tapahtumista yms. paremmin kulkemaan.
Ainakin PKS-seudulla kisaaminen\treenilento on päivittäistä toimintaa, vaikka foorumeilla onkin hiljaista.

Eli perustettiin Facebookiin uusi ryhmä ison maailman malliin, eli "FPV Racing Finland"
https://www.facebook.com/groups/1733271476947750/

Ryhmä on suljettu mutta pyritään hyväksymään jäsenyydet pikaisesti.

Ryhmässä keskustelua ja videoita FPV Racing tapahtumista, olisi kiva saada porukka kasaan. Etelän naapureilla vastaavassa ryhmässä on jo 250 jäsentä. Ehän me voida jäädä kakkoseksi?)
#6
Tulipa askarreltua omiin Dominaattoreihin 5.8GHz diversiteetti vastari kaikilla herkuilla. Alkuperäinen idea oli tehdä yksinkertainen 32-kanavainen vastari hyödyntäen mahdollisimman paljon laseista löytyviä käyttämättömiä nappeja yms. Esim. HT-nappilla ei ole mitään virkaa ilman Trinity head tracker -moduulia. Lisäksi laseista löytyy ylimääräinen buzzeri, jota ei käytetä mihinkään (laseissa on itseasiassa kaksi buzzeria, joista toinen on hälyyttää akun loppuessa).



Monessa 32-kanavaisessa vastarimoduulissa band valitaan DIP-kytkimillä, tai muulla vastaavalla. Oma idea oli käyttää HT-nappia. Törmäsin sitten netissä diy diversiteetti vastariin ja sittenhän homma lähti lapasesta, pitihän se nyt diversiteetti saada ja vähintään samoilla featureilla kuin muidenkin projektit.

Tällä hetkellä vastarissa on siis 0.96" OLED-näyttö tai vaihtoehtoisesti valikot saa näkymään laseista. 5-suuntainen navigaationappäin, joka tulee kiinni lasien alapuolella olevaan DIN-liittimeen. Samaan palikkaan tuli myös liukukytkin esim. menuvalikon esiin tuomiseen. Itse päälaudasta löytyy tarvittavat komponentit jännitemonitorointia varten, sekä useita eri vaihtoehtoja lisähärpättimien liittämiseen i/o-pinneihin. Myös vastarimoduulit voidaan tarvittessa virittää eri kanaville (näppärä esim. kisakatsomossa).



Koko setti menee menee aika nätisti lasien modulipaikkoihin. Ainut pysyvä muutos laseihin on vastarimoduulin tilaan tehtävä pieni loveus, joka tarvitaan että saadaan navigaationappien käyttämä piuha saadaa kuljetettua lasien toiseen päähän ns. Trinity bay'hyn. Kaikki kytkennät on tehty fatsharkin omiin liittimiin.



Kyseessä on siis ensimmäinen proto ja piirilevyssä on vähän parannettavaa ja optimoitavaa, mutta yllättävää että nollasta tehty schema ja pcb toimi pääpiirteittäin laakista :D
#7
Kauppapaikka / M: M3 Button head kuusiokoloruuveja
heinäkuu 07, 2015, 07:12:15 IP
Tilasin omaan nippelivarastoon läjän rosterisia M3-ruuveja. Eli jos kopteriprojekti jumittaa ruuvien puutteen takia, niin pistä yv:tä.
Kokoot: M3x5, M3x6, M3x8 ja M3x10

Hinta esimerkiksi: 20kpl 1€
Nouto Helsingistä

#8
Flight Controllerit / OpenPilot ABC
huhtikuu 30, 2015, 03:44:59 IP
Kasattiin PKS FPV -tyyppien kanssa pieni opas Openpilotin saloihin. Kyseessä ei ole (ainakaan vielä) kaikenkattava suomennos Openpilotin Wikistä, mutta siinä on käyty läpi perus stepit mitä esim. CC3D:n koffaamiseen tarvitaan ja että mitä mitäkin perusasetus GCS:ssä tarkoittaa.


Tätä tullaan päivittämään aina kun jotain lisättävää kommenttien perusteella ilmenee, joten palaute on tervetullutta :)


Linkki opukseen
#9
Oma kalustoni / ntthhtl: ZMR250
maaliskuu 31, 2015, 12:05:38 AP
Lehmän sähköt sai uuden kodin ZMR:n rungossa. Mitään ei tietenkään voi kasata "ohjeen mukaan", vaan rungon pohjalevyt tuli alle ja päälle. Ylälevy mahtuu hyvin tolppien väliin. Levyä kun vielä vähän lyhensi niin fpv-kamerakin mahtui hyvin mukaan. Sähköhässäkät yms. saa kivasti piiloon tuonne keskilevyn alle. FC:lle tein oman kotelon ja sijoitin sen niin että itse gyro/accel-anturi tuli tasan rungon keskipisteeseen. Ei sillä että sillä juurikaan olisi mitään merkitystä, mutta tuolla sai rungon takaosaan hieman enemmän tilaa. Takaosaan tuli nyt Immersionin vtx, mutta pyörittelin runkoa myös niin että sinne saisi akunkin. Afroille tein omat telineet varsiin, jotta pysyvät hyvin paikoillaan eivätkä voi mennä oikariin hiilarirungon kautta. Akkujohdolle tein myös vedonpoiston taakse, joka samalla estää kaapelin nirhautumisen hiilarin reunaa vasten. Kamera ja vastari sai myös itsepiirretyt ja printatut telineet.


Seuraavaksi odotellaan Fatsharkin kameraa, jonka jälkeen tolppia voi vielä vähän madaltaa :)

Motit: Cobra 2204 1960kv
FC: Openpilot Atom
ESC: Afro 12A (oli 18a kissit, mutta yks kärysi ja nyt odotellaan uusia)
FPV-camera: Mini runcam (fatshark 600tvl kamera tulossa)
VTX: ImmersionRC
Propellit: 5x3/5x4/5x45 bullnose
Akut: 1300-1800 4S









#10
Kauppapaikka / O: Kiss ESC 18A
maaliskuu 25, 2015, 03:13:19 IP
Versiolla ei väliä. Paritonkin määrä kelpaa.
#11
Oma kalustoni / ntthhtl: Kipinä
tammikuu 16, 2015, 05:15:10 IP
Tämmösestä kasasta pitäs saada kolme lentävää värkkiä kasattua. Runkohan tuosta puuttuu, mutta pidetään vielä hieman jännitystä yllä...

Mitä luuletteko liikkuuko neljän gramman FC 3S/40A sähköillä, 2200kv motilla ja 6" ropellilla?
#12
Yleistä höpötystä / Tuoli pellonreunaan
tammikuu 05, 2015, 09:41:48 AP
Vanha Motonetin kokoontaittuva tuoli alkoi vedellä viimesiään. Tuolin kasaukseen alkoi mennä jo enemmän aikaa kun FPV-kamojen pystyttämiseen. Selkänojan ja käsitukien ompelukset irtoilivat, putkista oli niitit hävinnyt yms :)


Nyt pitäs sit hommata uusi tuoli. Mitäs porukalla on käytössä ja hyväksi havaittu?


Vanha oli siis tämmöinen: http://www.motonet.fi/fi/tuote/537347/Retkinojatuoli-kasinojilla-limenvihrea
#13
Oma kalustoni / ntthhtl: Anki~400
marraskuu 04, 2014, 10:16:16 IP
Vanha LOS treenikopteri on täällä jäänyt ilman huomiota, mutta tasavertaisuuden vuoksi tehdään sillekkin oma ketju.
Osaluottelo löytyy suurinpiirtein tästä vanhasta kaverille tehdy osalista. ESCit on tosin nykyään 20A Afrot.

#14
Oma kalustoni / ntthhtl: COW250
lokakuu 27, 2014, 10:39:43 IP
Jostain syystä tälle mulla ei vielä ollut omaa ketjua. Kopteri on vaihteeksi telakalla, joten nythän on hyvä aika päivittää hieman tietoja yhteen threadiin.





Historiaa:
Runko- suunniteltu ja työstetty pienerä suomessa Petskun ja Mikekoon kanssa. Runko on alunperin r.250 fpv -suunnitelmista muunnos.

Nimi: tarvitseeko sanoa MUUta?)


Alkuperäinen oma kokonpano:

Peruskaura: Cobra 2204 1960kv / Afro Lite 20a / 4S / CC3D / D4R-II, 2x mini DC/DC voltage converter
FPV: Perus fpv-kamera, mini 5.8g -lähetin
AUW: ei voi enää muistaa, ehkä jotain <700g
#15
Kauppapaikan arkisto / [MYYTY] 3S 4000mAh akkuja
elokuu 30, 2014, 11:18:47 AP
Vähän käytettyjä akkuja:
2x GensAce 4000Mah 25C
1x Turnigy Nano-tech 4000mAh 25-50C


Olivat vähän liian suuria koptereihin, joten ollut hyllyssä. Kaikissa alkuperäiset pahvilaatikotkin jäljellä :)
Kaikkiin vaihdettu XT60-liittimet.


Tarjoa, mieluiten nouto/haku helsinki/espoo -akselilta
#16
Rakentelu ja säätäminen / Antin mini quad
heinäkuu 24, 2014, 09:43:50 IP
Runko-threadissa olinkin jo hieman pohjustanut asiaa, mutta tehdäänpä nyt ihan oma build log tälle vehkeelle.


Mini quadia en vielä omista, joten pitäähän semmoinen rakentaa. Toistaiseksi mitään kovin konkreettista ei ole tarjolla, mutta laitetaan aluksi pari kuvaa miltä kopteri tämän hetken vision mukaan ehkä tulee näyttämään ja mitä komponetteja siihen tulisi.


Spekseistä sen verran että Gopro Hero 2 on tulossa kyytiin ja jos mahdollista niin olemassaolevia 2200mAh akkuja ois kiva käyttää.
Kuvissa on suurin osa kamoista lastattuna kyytiin. Gopro, fpv-kamera, vtx, akku, escit, moottorit ja runko. Painoa simulaatiossa on jo ~650g.
CG näyttäisi olevan todella mallikkaasti rungon keskipisteessä. Ainoa huoli on että mahtaako tämä värkki lentää tällä lastilla.
Tässä projektissa AUW on karvan alle 700g, joten toivoa on :)



#17
Rakentelu ja säätäminen / Mini quadien rungot
heinäkuu 17, 2014, 09:26:14 IP
Iltapuhteina kasailin virtuaalisesti Untestedprototype.com:n runkoja. Kai sitä pitää sitten tavaraa kohta laittaa tilaukseen :)
Oma renderöinti R250:stä:


Petsku: miten päädyit tuohon Hammeriin, esim. r250:n sijaan?


#18
Radiotekniikka / Taraniksen vaihdettava antenni
heinäkuu 06, 2014, 03:57:46 IP
Askartelin omaan Taranikseen antennimodin.
Yllättävän helppo homma, kun Taraniksessa on valmiina juotospisteet u.fl -liittimelle.






Lisää kuvia
#19
Radiotekniikka / LRS-radiot
kesäkuu 22, 2014, 12:08:59 IP
Hyvä vertailu eri tuotteista:
http://www.youtube.com/watch?v=aahS580nW6k
http://www.youtube.com/watch?v=dNJzDeYqCSM
OpenLRS-näyttäisi olevan ihan kokeilemisen arvoinen :)
#20
Radiotekniikka / OpenTX:n konffaus
kesäkuu 21, 2014, 11:01:52 IP
OpenTX on open source firmware, jota voidaan käyttää muutamissa eri ohjaimissa. Tuettuja ohjaimia on mm. Frsky Taranis, Hobbyking 9x/9xR/9xR Pro, FlySky 9x (http://www.open-tx.org/radios.html)

OpenTX:n konffausta voi tehdä joko suoraan ohjaimella tai Companion-ohjelmalla, jolla pystyy myös suorittamaan simulaatioita.

Tässä firmiksessä on tuunattavaa vaikka kuinka, mutta multikopterikäyttäjälle curvet ja miksaukset eivät välttämättä ole tarpeen. Sen sijaan telemetria-arvojen ääneen puhuminen on FPV-lentäjälle tervetullut apu. Lisäksi kytkimiin voi konffata erilaisia virityksiä esim. lentotilojen valintaan tai gimbalin ohjaukseen.