Multikopterit.net keskusteluforum

FPV Acro FC - F3 vai F4? (kesä 2017)

Aloittaja Putte, maaliskuu 24, 2017, 06:29:06 IP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Putte

Tässä kesäkauden vähitellen lähestyessä olisi kiinnostava kuulla muidenkin mielipiteitä millaista flight controlleria sitä kannattaisi päivitellä kopteriin. Aihe sai inspiraationsa Oscar Liangin hyvästä artikkelista (https://oscarliang.com/top-5-best-fc-mini-quad/). Kopterina ihan puhdas miniquadi, ei mitään ylimääräistä häsläystä. Lentely ollut puhdasta acroilua, välillä rennommin, välillä vähän raisummin puita ja portteja kiertäen.

Kuten em. artikkelista käy ilmi, Boris B:n Betaflight F3:nen on rankattu aika korkealle ja se tällä hetkellä olisikin ostoskoriin tippumassa. Samaan hintaan saisi kuitenkin F4-kortin Kiinasta samoilla 6000-gyrolla ja sisäänrakennetulla OSD:lla. Toisaalta jos tuolla 6000-gyrolla looptimet jää kuitenkin 8k/8k, niin onko se yksi ja sama ja community supportin takia valinta Betaflightin kortille?

Jonkun verranhan on myös näkynyt noita kortteja, joissa lähetinkin samassa (muun muassa http://www.banggood.com/Flytower-F4-Spare-Part-Flight-Controller-40CH-25200400mW-Switchable-FPV-Transmitter-OSD-p-1133310.html). Stackki pienenee, mutta meinaako joku oikeasti ostaa tollaisen? Ja mikä sen F4:sen ero nyt käytännössä on, kannattaako sitä niin paljoa tuijottaa (CPU tippuu 15% -> 5%, entä sitten?)

KISSin romppeita en ole käyttänyt, vaikka ovat varmasti priimaa. Betaflightin kanssa on tullut pelattua ja oikein tyytyväinen ollut siihen valintaan.

Ah, ja niin nuo 20x20 kokoiset kortin kanssa! Onko jollain ollut sellainen mielessä/on jo? Tarttee kuitenkin jonkun kiinnityksen 30,5 mm ruuvijakoon, joten hyödyttääkö tuo?

Samppa

#1
Itse olen jo tovin aikaa katsellut F4 lautaa jonka voisi ottaa käyttöön. Viimeksi kun hankinta oli ajankohtainen päädyin vielä F3 lautaan kun ei oikein mieluista F4:llä löytynyt. Tähän asti olen käytellyt SPRacingF3 ja SPRacingF3EVO lautoja. Tuossa EVOssa olen tykästynyt SD- korttipaikkaan. Tällaisena säätämisestä kikseja saavana on mukava ominaisuus saada kaikki datat talteen. Lisäksi FC:n omalta flashilta blackbox datan lataus kestää ikuisuuden kun taas SD kortilta kaikki saa hetkessä ulos.

Tilasin yhden tilauksen kylkiäisenä kiinakopio F4 levyn, mutta sitten iski silmiini Omnibus F4 pro. Ensin huomasin että tässä olisi se SD kortti. Sitten kun tarkemmin tutki, niin on myös OSD ja virranmittaus. Hetken kun tutkin niin totesin että tässä onkin kaikki mitä tarvitsen ja tilaus lähti. Hintaahan näillä on vielä. En tiedä löytyykö tätä Pro mallia kloonina. Itse ostin briteistä unmannedtechshopista(tjsp). Posteineen n. 50€ ja tuli muutamassa päivässä kotio asti. Noh hinta unohtuu nopsaan mutta laatu säilyy.

En ostaisi itse korttia jossa myös vtx samassa. Liikaa lämpöä tuottavia komponentteja pukattu jo samaan kasaan. Voihan nuo toimiakin, mutta en itse ottaisi riskiä. Tuo betaflightF3 näyttää ihan pätevältä. Siinäkin taitaa olla virranmittaus, OSD ja SD korttipaikka. Hintakin on liki Omnibusia jos ei kalliimpikin. Sisäinen PDB on joko hyvä tai huono riippuen katsantokannasta. Itse en haluaisi että ESCien virrat on viety FC:n läpi. Omnibusissakin ne toki menee laudan kautta, mutta vain yhdestä reunasta virranmittauslutikan yli. Kortin layout ja liitynnät näyttää mielestäni paremmalta tuossa betaflightF3:ssa. Omnibusista ei taida saada UARTeja ulos kuin tuollaisen jst- liittimen kautta ja mitään johtoja ei edes tullut matkassa. Onneksi noita soppeleita on itsellä valmiina. Tykkäisin noista juoteltavista liitynnöistä paljon enemmän. Omnibusin rakenne ehkä parempi 4-1 noparin käyttöä ajatellen. Sellaisen kanssa fc:n sisäinen pdb menee pitkälti hukkaan ja toisaalta taas jos ottaa escille yhden moottorin liitynnästä vain johdotukset, niin kuormittuuko se liikaa? Voi olla että betaF3:ssa pitää 4-1 escille johdottaa useammasta pisteestä, ei kannattane laittaa 4-1 esciä tuon FC:n kanssa. F4:n etu F3:een nähden on kai vielä aika pieni silti. Jäähän tuon F4:n kanssa tehoa reserviin runsaasti mahdollisia myöhempiä tarpeita varten. Sanoisin että tämän hetken tarpeeseen tuo BetaflightF3 voipi olla parempi vaihtoehto, jos käyttää normaaleja erillisiä escejä. F4 prossun myötä omnibusiin jää reserviä mahdollisia myöhempien softien tuomaa tehotarvetta varten.

Omassa kalustoketjussa juuri kirjoittelin ensitesteistä (kylmiä tyyppejä) hieman juttua:
http://www.multikopterit.net/index.php/topic,1130.msg18719.html#msg18719

Voi olla että tuon kiinalaudankin (RevoF4 acro klooni) panen toiseen kopuun testiin

jyrip

#2
Oma valintani oli betaflight fc ja xm+ vastaanotin missä ei ole telemetriaa. Halpa ja pieni vastari, beta fc:lla hoituu kaikki pid säädöt ym. ilman telemetriaa.

Käsittääkseni Dshotin kanssa ei voi käyttää yli 8khz looptimea.
www.youtube.com/mr2fpvninjas
Fpv lentelyä Akaan Toijalassa!

Divi

- Siipeen tuli mulle Airbotilta Omnibus F4 Pro, syynä valintaan OSD virran mittauksella ja virran jako yhteen pisteeseen > helpompi johdottaa siipi kun on yksi iso pädi.

- 5" Miniin tulossa Betaflight F3, RS30A V2 + Dshot 600. Tämä valikoitui samoin perustein kuin Omnibus, paitsi quadin tapauksessa tietysti virran jako neljään paikkaan.

- Vanhalla raudalla kasattu 4" mini sisältää X-Racer F303 V3.1. Toimii aivan hienosti sekin Betalla 8/8/32khz unsynced, DYS XM20A noparit ja Multishot. HUBOSD kaverina.

ashrak

Omnibus f4 klooni toiminut hienosti ja hemmetin hyvä osd. Suosittelen varauksetta. 8/8khz ja dshot600. Telemetria ym kaikki toimii ongelmitta ja lipo virran voi kytkeä suoraan fclle kun siinä on oma 5v regulaattori.  ;D

Putte

Lainaus käyttäjältä: ashrak - huhtikuu 06, 2017, 08:12:09 IP
...lipo virran voi kytkeä suoraan fclle kun siinä on oma 5v regulaattori.  ;D

Tuliko sulla tämän kanssa mitään ongelmia? Itte sain yhden Omnibus F4 kloonikortin käyttööni ja netissä varoittelivat kovasti surkeasta regulaattorista, joka ylikuumenee. Napsin sitten regulaattorista pinnit irti ja vedin erillisillä piuhoilla 5V kortille. OSDlle jännitteen saa kuitenkin kortista irti, koska se on ennen regulaattoria. Sitten erillisillä piuhoilla virrat suoraan kameraan ja lähettimeen ja hyvin pelittää :)

ashrak

Lainaus käyttäjältä: Vndr - huhtikuu 11, 2017, 06:10:44 IP
Lainaus käyttäjältä: ashrak - huhtikuu 06, 2017, 08:12:09 IP
...lipo virran voi kytkeä suoraan fclle kun siinä on oma 5v regulaattori.  ;D

Tuliko sulla tämän kanssa mitään ongelmia? Itte sain yhden Omnibus F4 kloonikortin käyttööni ja netissä varoittelivat kovasti surkeasta regulaattorista, joka ylikuumenee. Napsin sitten regulaattorista pinnit irti ja vedin erillisillä piuhoilla 5V kortille. OSDlle jännitteen saa kuitenkin kortista irti, koska se on ennen regulaattoria. Sitten erillisillä piuhoilla virrat suoraan kameraan ja lähettimeen ja hyvin pelittää :)

Ei mitään ongelmia. Mulla on kamera ja vtx 12v minibeckin takana eli 5V on erittäin pieni kuorma. En tule enää ostamaan muita fc:tä kuin noita omnibusseja, betaflight osd on niin hyvä.

Bansku81

Itsellä alkaisi olemaan seuraavan projektin romut kasassa. Martian ll runko, Emax RS2205S 2300KV moottorit, Racestar RS30A V2 ESC:eet, Runcam Eagle 2, Aomway TX001 vtx, FrSky X4RSB vastari,
Matek PDB-XT60. Tätä varten hyllyssä on tuttu ja turvallinen SPF3, joka on myös kahdessa muussa kopterissani. Nyt aloin vaan pohtimaan että saisinko jollain toisella FC:lla enemmän irti tuosta kopterista?

Olen melko aloittelija, mutta acrolla lentely onnistuu, kun ei koita liian ahtaista paikoista. OSD tä en periaatteessa kaipaa. Noissa Eachinen laseissa näkyy vtx:n signaalin voimakkuus ja kopterin jännite ja varoitukset tulevat telemetrian kautta Taranikseen.

Divi

Lainaus käyttäjältä: Bansku81 - elokuu 08, 2017, 12:55:31 IPsaisinko jollain toisella FC:lla enemmän irti tuosta kopterista?

Betaflight OSD (Esim Kakute F4) ja Unify Race vtx olis semmoset mitä ite tuohon päivittäisin. Lentämiseen ei vaikuta mitenkään mutta pidien yms säätö onnistuisi osd:n kautta kivasti, samoin kun vtx bandin, kanavan ja tehon vaihtaminen.

Itse lentämiseen et saa mitään lisää rautaa vaihtamalla. Softapuolella uusin betaflight ja filtterien säädöt yms tekeekin sitten kyllä paljon kunhan jaksaa syventyä, keskittyä ja kokeilla.

Bansku81

Tänks! Tuota SPF3 lautaa olen suosinut lähinnä siksi että siitä saa helposti smart portin pelaamaan vastarin kanssa. F4 laudat vaatii ilmeisesti hiukan enemmän kikkailua. Lentely on saman kaverin kanssa tai yksin niin noiden kanavienkaan kanssa ei tarvi kovin usein pelata. Tuo TBS Unify oli kyllä tuossa vaihtoehtona, mutta en ollut varma riittääkö hermo saada s.port ja smart audio toimimaan :)

Käsittääkseni tuossa TBS Unify vtx ssä on OSD itsessään eli myöhemmin päivittämällä pelkkä VTX pitäisi ainakin teoriassa saada nuo kaikki mainitsemasi ominaisuudet?

Putte

Lainaus käyttäjältä: Bansku81 - elokuu 08, 2017, 12:55:31 IP
Tätä varten hyllyssä on tuttu ja turvallinen SPF3, joka on myös kahdessa muussa kopterissani. Nyt aloin vaan pohtimaan että saisinko jollain toisella FC:lla enemmän irti tuosta kopterista?

Se nyt tuli mieleen, että SPF3:ssa ei tainnut potku riittää 8k/8k edes ilman kiihtyvyysanturia. F4-korteilla tuon ei pitäisi olla homma eikä mikään. Mutta en nyt tiedä tehollisesti onko F3->F4 ero silti kuitenkaan niin järin suuri.

Bansku81

Menee vähän asian vierestä, mutta meinasin laittaa tähän projektiin LC filtterin vielä Matekin 12V outin ja vtx:n ja kameran väliin. Onko hyötyä? Ja jos on niin kannattaako laittaa näiden lisäksi vielä kondensaattori PDB:n tuloon?

ashrak

Lainaus käyttäjältä: ashrak - huhtikuu 19, 2017, 01:19:06 IP
Lainaus käyttäjältä: Vndr - huhtikuu 11, 2017, 06:10:44 IP
Lainaus käyttäjältä: ashrak - huhtikuu 06, 2017, 08:12:09 IP
...lipo virran voi kytkeä suoraan fclle kun siinä on oma 5v regulaattori.  ;D

Tuliko sulla tämän kanssa mitään ongelmia? Itte sain yhden Omnibus F4 kloonikortin käyttööni ja netissä varoittelivat kovasti surkeasta regulaattorista, joka ylikuumenee. Napsin sitten regulaattorista pinnit irti ja vedin erillisillä piuhoilla 5V kortille. OSDlle jännitteen saa kuitenkin kortista irti, koska se on ennen regulaattoria. Sitten erillisillä piuhoilla virrat suoraan kameraan ja lähettimeen ja hyvin pelittää :)

Ei mitään ongelmia. Mulla on kamera ja vtx 12v minibeckin takana eli 5V on erittäin pieni kuorma. En tule enää ostamaan muita fc:tä kuin noita omnibusseja, betaflight osd on niin hyvä.

Tehdäämpä päivitys. Edellä puhuttu Omnibus f4 klooni kuoli "green light of death" oireyhtymään. Ei mitään eloa. Seuraava Omnibus F4 pro v2 kuoli parin kuukauden käytön jälkeen yllättäin ja on täysin mykkä, vei mukanaan frsky x4r sb:n. Nyt sisällä on taas uusi Omnibus F4 pro v2. Toinen kuoli siis ainakin varmasti 5V pettämiseen kun kaikki siinä kiinniolleet laitteet hajosi samalla.  ::)

Elinikä näillä V2 laudoilla on omassa käytössä ollut noin 2-3kk ~50-70 akullista ehken. Tilasin nyt jo varalta V3 mallin missä pitäisi olla korjattu tuo ongelma.

Toiseen kopteriin laitoin Matek F405 AIO ja täytyy sanoa että on aivan helvetin hyvä. Kaikki ominaisuudet mitä voi toivoa ja loistavasti suunniteltu layout jos käyttää nopareita armeissa. Tällä saa painoa pudotettua ja todella siistin buildin johtohässäkän osalta. Mitään lc suodattimia ei tarvita bekeille vaan kuva on 5/5 ilmankin.  8)

Jos joku vielä arpoo F3 ja F4:n välillä niin F4 ehdottomasti. BF3.2, dynaamiset filtterit ym syö taas lisää laskentatehoa ja F3 on ihan rajoilla selviääkö enää vaikka päivitysnopeuksia laskisikin.

ashrak

Lainaus käyttäjältä: ashrak - elokuu 22, 2017, 10:59:05 IP
Lainaus käyttäjältä: ashrak - huhtikuu 19, 2017, 01:19:06 IP
Lainaus käyttäjältä: Vndr - huhtikuu 11, 2017, 06:10:44 IP
Lainaus käyttäjältä: ashrak - huhtikuu 06, 2017, 08:12:09 IP
...lipo virran voi kytkeä suoraan fclle kun siinä on oma 5v regulaattori.  ;D

Tuliko sulla tämän kanssa mitään ongelmia? Itte sain yhden Omnibus F4 kloonikortin käyttööni ja netissä varoittelivat kovasti surkeasta regulaattorista, joka ylikuumenee. Napsin sitten regulaattorista pinnit irti ja vedin erillisillä piuhoilla 5V kortille. OSDlle jännitteen saa kuitenkin kortista irti, koska se on ennen regulaattoria. Sitten erillisillä piuhoilla virrat suoraan kameraan ja lähettimeen ja hyvin pelittää :)

Ei mitään ongelmia. Mulla on kamera ja vtx 12v minibeckin takana eli 5V on erittäin pieni kuorma. En tule enää ostamaan muita fc:tä kuin noita omnibusseja, betaflight osd on niin hyvä.

Tehdäämpä päivitys. Edellä puhuttu Omnibus f4 klooni kuoli "green light of death" oireyhtymään. Ei mitään eloa. Seuraava Omnibus F4 pro v2 kuoli parin kuukauden käytön jälkeen yllättäin ja on täysin mykkä, vei mukanaan frsky x4r sb:n. Nyt sisällä on taas uusi Omnibus F4 pro v2. Toinen kuoli siis ainakin varmasti 5V pettämiseen kun kaikki siinä kiinniolleet laitteet hajosi samalla.  ::)

Elinikä näillä V2 laudoilla on omassa käytössä ollut noin 2-3kk ~50-70 akullista ehken. Tilasin nyt jo varalta V3 mallin missä pitäisi olla korjattu tuo ongelma.

Toiseen kopteriin laitoin Matek F405 AIO ja täytyy sanoa että on aivan helvetin hyvä. Kaikki ominaisuudet mitä voi toivoa ja loistavasti suunniteltu layout jos käyttää nopareita armeissa. Tällä saa painoa pudotettua ja todella siistin buildin johtohässäkän osalta. Mitään lc suodattimia ei tarvita bekeille vaan kuva on 5/5 ilmankin.  8)

Jos joku vielä arpoo F3 ja F4:n välillä niin F4 ehdottomasti. BF3.2, dynaamiset filtterit ym syö taas lisää laskentatehoa ja F3 on ihan rajoilla selviääkö enää vaikka päivitysnopeuksia laskisikin.

Otetaan vähän takaisin. Tuo Matekki ei oo tuonu mitään muuta kun ongelmia. Loistava layout ja suunnittelu mutta liikaa random ongelmia. yaw akselin häröjä, sekoilu oskalointia, ihme piipper soundeja ym. Lentää romukoppaan ja uutta putkeen.

Mitäs laitan tilalle, vaatimuksena F4, osd, pdb samassa. Tilan ja painon säästön takia. Runko on aika pieni.

Samppa

#14
Ei pysty vielä oikein kehumaan kun en ole saanut lautaa käteen, mutta kun itte kattelin niin kakute f4 (aio versio) täytti speksivaateet itellä. Täyttää nuo sunkin vaatimukset. Lisäksi tulossa itsellä buildiin jossa fc:n softmounttaus ei oikein ole hyvä (kameratorni samois tolpissa), joten erillinen softmountattu gyro plussaa.

Myös omnibus f4 pro v3 (aito) toiminut itsellä moitteetta, mutta siinä ei ole pdb:tä.