Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Picofly

#76
Multikopteri-uutiset / Vs: Eyebox Smart FPV-lasit
marraskuu 30, 2015, 09:32:51 IP
Pursi tulosti minullekin samanlaisen monitorinpidikkeen kuin edellisessä viestissä :).

Etukannen alla on niukanpuoleisesti tilaa syvyyssuunnassa mutta onneksi kansi menee kuin meneekin kiinni kun asennuslevyn alta poistaa ohuen foamin. Little Pilot istuu kynsien lukitsemana paikallaan kuin hansikas  :) :) :).

#77
Rakentelu ja säätäminen / Vs: FPV Racer Projekti
marraskuu 28, 2015, 08:48:28 IP
Samaa mieltä edellisen vastaajan kanssa! Ja kannattaa tulla testaaman nämä mun Eyebox Smartit myös  ;). Tähän mennessä parhaat lasit ainakin omaan päähäni ja voittavat Fatsharkit mennen tullen sekä kuvan koossa että laadussa!
#78
Multikopteri-uutiset / Vs: Eyebox Smart FPV-lasit
marraskuu 20, 2015, 10:18:41 IP
Lainaus käyttäjältä: Pursi - marraskuu 19, 2015, 10:28:24 IP
Tilasin minäkin noi lasit ja monitorin. Tänään sain mallinnettua ja tulostettua kehyksen mihin monitori napsahtaa paikoilleen... 8)

Erittäin fiksulta näyttää!
#79
No niin, nyt UKK:n kohdat 26 ja 29 on päivitetty.
#80
Lainaus käyttäjältä: mijarven - lokakuu 15, 2015, 08:17:36 IP
Edit: tämä olikin jo mainittu: UKK:n kohtaan 26 jäänyt myös tämä: "Kauko-ohjaustähystäjän käyttö lennokkitoiminnassa on sallittua vain poikkeusluvalla liittyen First Person View (FPV) kilpailutoimintaan ja sen harjoitteluun.", pitäisi poistaa. Ilmakuvausvideoiden teko esim. niistä kanervista, ei ymmärrä miksi pitäisi kieltää.

Laitoin Trafin sähköisellä lomakkeella palautetta tuosta kohtien 26. ja 29. ristiriidasta. Toivottavasti nyt poistavat kohdasta 26. FPV:tä koskevan kappaleen eivätkä sen sijaan esim. kajoa kohtaan 29...
#81
Lainaus käyttäjältä: VilleN - lokakuu 14, 2015, 07:10:51 IP
Mietin muuten ihan samaa kun luin tuon. Varmaan Hubsanin tyyppiset pienet rtf-kopterit mielletään leluiksi ja itse kasatut, pienetkin, on automaattisesti harrastevälineitä? Mihin katagoriaan menee esim. Walkeran 250 rtf-setti? Tai Phantom? Sitähän kuulemma osaa lentää vaikka lapsi? :D

Miten lelun tosiaankin erottaa harrastevälineestä?
- Painoraja?
- Hintaraja?
- Kokoraja?
- Käyttötarkoitus?
- Materiaalit - hiilikuitu ja metalli versus muovi?
- Valmistusmaa - EU tai USA versus Kiina...
- rakennussarja vai rtf...
#82
Vielä jos sotken pakkaa...

"lennokilla tarkoitetaan lentämään tarkoitettua laitetta, jonka mukana ei ole ohjaajaa ja jota käytetään harraste-tai urheilutarkoitukseen pois lukien ensisijaisesti lapsille suunnatut laitteet ja kauko-ohjatut ilma-alukset"

Onkohan FPV varusteltu Blade 180CFX (paino 220g, roottorin halkaisija 400mm) ensisijaisesti lapsille suunnattu laite?  :P :Missähän harrastevälineen raja kulkee... Etupäässähän tuolla tulee leikittyä temppulentoa eikä harrasteltua mitään vakavampaa...
#83
Nyt kaikki forumilaiset täyttämään hakemusta fpv-kisaharjoitteluun niin trafillekin selviää harrastuksen laajuus. Ajattelin laittaa oman hakemukseni eteenpäin ensi viikolla heti kun reissusta kotiudun.
#84
Multikopteri-uutiset / Vs: Eyebox Smart FPV-lasit
lokakuu 09, 2015, 07:54:15 AP
Lentelen enimmäkseen DNR pois päältä. Häntiminen on silloin selkeästi vähäisempää mutta liikkuva kuva on edelleen varsin pehmeä Headplayn ruudulla. Paikallaan ollessa kuvanlaatu on aivan erinomainen mutta luulen, että taustalla pyörii koko ajan jonkinlainen reunanpehmennys silloinkin kun DNR on pois päältä koska kuva muuttuu sumeammaksi heti kun kamera liikkuu. Little Pilot-monitorissa reunanpehmennystä ei ole. Suuremmasta resoluutiosta johtuen Headplayn kuva näyttää paikallaan ollessaan jonkin verran paremmalta mutta liikkeessä Little Pilotin kuva on mielestäni selkeästi parempi koska se ei sumennu vaan pysyy tarkkana liikkeestä huolimatta - ja FPV:ssä kamera liikkuu käytännössä koko ajan!

Headplayt ovat ylivoimaiset kuvan koon suhteen mutta suosittelen tätä setuppia lämpimästi niille, joille riittää hieman pienempi ja tarkempi näkymä. Kuva on joka tapauksessa suurempi ja parempilaatuinen kuin esim. Fatsharkkien pienellä ruudulla. Pienet detaljit, kuten oksat ja korkeat heinät erottuvat hyvin joten joten lasit toimivat myös lähilentelyssä. Kuvasuhde on kiinteästi 16:9 joten kamera on hyvä valita samalla kuvasuhteella jotta näkymä ei vääristy.

Ohessa vielä pari ylimääräistä kuvaa
#85
Multikopteri-uutiset / Eyebox Smart FPV-lasit
lokakuu 08, 2015, 08:42:56 IP
Tuli hankittua tällaiset uutuusmallit.

Kuten nimestä jo saattaa arvata, Eyebox Smart on tarkoitettu lentelyyn älypuhelimen näytön välityksellä. Lasit on mitoitettu 5-6" näyttöä silmälläpitäen ja niiden mukana toimitetaan neljä erivahvuista muovilinssiä (ei siis fresnel-linssejä). Runko on muovia ja kasvoja vasten on paksut pehmusteet.

Alkuperäisenä tarkoituksena oli kokeilla näitä Samsung Galaxy S6:n ja Easycap-donglen kanssa mutta korkeahkon latenssin (n. 250ms) ja matalan frame raten vuoksi kokeilut jäivät kymmenkuntaan lentoon. Päätin kuitenkin kokeilla miten lasit toimivat 5" FPV-näytön kanssa ja hankin testiä varten Hawk Eye Little Pilot-merkkisen FPV-monitorin jonka arvelin mittojen perusteella sopivan Eyeboxin kannen sisään. Monitorin tarkkuus on 800x480 pikseliä ja se on varustettu skannaavalla 32-kanavaisella 5.8GHz vastaanottimella sekä sisäänrakennetulla akulla. Sen kyljessä on lisäksi AV in ja AV out-liittimet. Latenssin luvataan olevan erittäin alhainen, vain 10ms. En pysty väitettä tarkastamaan mutta viivettä on paljain silminkin arvioituna vähemmän kuin esim. Headplayssa. Monitori mahtui lasien sisään ilman isompia ongelmia ja pysyy paikallaan kaksipuolisen teipin varassa. Jouduin vain poistamaan kannen vaahtomuovipehmusteen ja viilaamaan kannen reunaan kolon antenniliittimelle.

Lopputuloksesta tuli erittäin onnistunut! Kuvan koko on jonkin verran pienempi kuin Headplay HD:n mutta suurempi kuin Fatshark Dominator HD:n, eli arvioisin FOV:n olevan noin 55-60 astetta. Omasta mielestäni tämä kokoonpano toimii FPV-käytössä paremmin kuin esim Headplay HD koska näytön latenssi on pienempi, liikkuvissa kohteissa ei esiinny samanlaista häntimistä eikä kuva pehmene liikkeessä vaan pysyy koko ajan terävänä. Myös värikylläisyys, kirkkaus ja kontrasti ovat erinomaiset. Nämä ovat toistaiseksi parhaat FPV-lasit jotka olen omistanut (aikaisemmin olen lennellyt Headplay HD:llä, Fatshark Dominator HD:llä ja Fatshark RCV922-laseilla).

Ohessa pari kuvaa kokoonpanostani sekä kokovertailu Headplay HD:n rinnalla.
#86
Nyt on Kickstarterissa mielenkiintoinen kampanja signaalivahvistimesta nimeltään Clearboost, jonka pitäisi tuoda parannusta pienitehoisten lähettimien kanssa lentäville. Aiheesta on kerrottu lisää Rcgroupsissa:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2496125

Itse käytän matalatehoisen lähettimen parina neljällä crosshair antennilla varustettua diversity-vastaanotinta, jolla saan 6-10dBi vahvistuksen joka suuntaan (6dBi vastaa siis kantaman kaksinkertaistumista).
#87
Modasin lasejani vielä siten, että vaihdoin videolähteiden kaapelit päittäin näytön piirilevyllä. Vaihto on helppoa, koska molempien signaalilähteiden liittimet ja pinnijärjestys ovat identtiset ja liittimet sijaitsevat piirilevyllä vierekkäin. Nyt  sisäänrakennettu vastaanotin on AV2 ja ulkoisen vastaanottimen liitin AV1.

Aikaisemmin kuvassa näkyi vahvasti vinoraitaa kun signaalilähteenä oli ulkoinen vastaanotin mutta modauksen myötä ongelma miltei korjaantui. Sisäisen vastaanottimen lähettämässä kuvassa näkyy nyt hentoa raitaa ja ulkoisen vastaanottimen lähettämä kuva on kokolailla siisti. loputkin vinoraidat häviävät, jos laitan kohinanvaimennuksen päälle (DNR asentoon 'low'). En erityisesti tykkää DNR-toiminnosta koska se sumentaa liikkuvaa kuvaa, mutta sumennettu kuva on kuitenkin ehkä parempi kuin vinoraidat. Luultavasti tulen jatkossa käyttämään kuitenkin ulkoista vastaanotinta koska diversiteettivastaanottimeni Boscam Galaxy D4:n kantama on täysin ylivertainen sisäänrakennettuun vastariin verrattuna joten sisäänrakennetun lähettimen raidoista ei aiheudu isompaa haittaa.
#88
Asensin Headplayhini tänään ns. blue screenin poistavan firmwarepäivityksen. Toimenpide oli hieman rasittava, sillä lasit piti purkaa miltei atomitasolle jotta tarvittaviin liittimiin ja painikkeisiin pääsee kunnolla käsiksi.

Joka tapauksessa päivitys onnistui USB-muistitikun ja Headplayn oman päivityskaapelin turvin ok ja nyt sinisen ruudun tilalla näkyy tuttua ja turvallista lumisadetta vaikka videolähettimen sammuttaisi kokonaan :).

ps. voin lainata USB-päivityskaapelia tarvitseville!
#89
Multikopteri-uutiset / Vs: Uudet FPV-gogglesit tulossa...
heinäkuu 11, 2015, 05:21:05 IP
Satunnaisia kokemuksia reilun puolentoista kuukauden käytön jälkeen:

  • Yhdessä aikaisemmassa viestissä mainittu kuvan häntiminen johtuu pitkälti DNR (digital noise reduction)-asetuksesta, joka on oletuksena maksimissa. Häntiminen helpottaa, kun dnr poistetaan käytöstä.
  • Headplayn vastaanotin ei pärjää alkuunkaan erilliselle diversity-vastaanottimelleni (Boscam Galaxy D4 +  4kpl Crosshair-antenneja). Lasien omalla vastarilla kantama on korkeintaan 1/3 siitä mihin olen tottunut ja kuvaan tulee räpsyjä ja kohinaa paljon enemmän! Tämä on taas hyvä muistutus siitä, miten todella suuri merkitys hyvällä vastaanottimella ja hyvillä antenneilla on. Eri vastaanotin / lähetinkombinaatioita testaillessa olen myös yllättynyt miten huonoja Hobby Kingin 200mW minilähettimet ovat. Viimeisen kuukauden sisään olen testaillut yhden TS5823:n ja 2kpl FR952-lähettimiä. Mikään niistä ei pärjää FPV-hobbyn 10-100mW mikrolähettimelle. Ei kuvanlaadussa eikä kantamassa (jokainen lähetin testattu samalla lähetinantennilla). Kaikkein huonoimmin pärjää FR 952, jonka kantama jää noin puoleen FPV-hobbyn lähettimestä vaikka ilmoitettujen lähetystehojen perustella voisi kuvitella toisin.
  • Headplayn kuvaan tulee ylimääräistä häiriötä ulkopuolista vastaanotinta käytettäessä - minulle tämä on todella huono juttu, koska ulkopuolinen vastaanottimeni on täysin ylivoimainen lasien omaan vastariin verrattuna.
  • HDMI-lähteeseen liitettynä kuva on hyvä! Olen mm. lennellyt Phoenixin simulaattoria Headplayt päässä. Hauskaa puuhaa verrattuna läppärin ruutuun tihrustamiseen.


#90
Lensipä sitten puistossa tai syrjäisellä pellolla niin hyvä lähtökohta on olettaa, että kopteri voi pudota tai saada teknisen vian (huono kontakti jossain liittimessä) ihan missä tahansa pisteessä lennon varrella ja valita lentoreitti ja -korkeus sen pohjalta. Tietoisia riskejä voi toki ottaa jos on valmis kestämään niiden mahdolliset seuraukset.

Itse lentelen satunnaisesti myös puiston / liikuntapuiston hiljaisemmassa nurkassa mutta yritän pitää tuon yllä mainitun lähtökohdan mielessä. Vikaväli on pikkuhiljaa pidentynyt mutta vieläkin aina silloin tällöin tulee karu muistutus todellisuudesta. Vahinkoja ei ole onneksi tullut kun valitsee lentoreitin niin, että etusektorilla (n. 60 astetta) ei ole muita ihmisiä tai riskikohteita. Ja vähänkin vilkkaammat alueet jätän suosiolla muuhun käyttöön.