Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - trosendahl

#41
Yleistä höpötystä / Osapooli
lokakuu 04, 2014, 12:35:30 IP
Tuli tällainen ajatus mieleen, olisiko hyödyllinen:

-99,9% harrasterakenteisten koptereiden osista ostetaan kiinasta tai muualta ulkomailta
-Kinkeistä osien saanti kestää kauan ja osaa olla joskus epäluotettavaa
-Kohta on tulossa Kiinan joulu, juhannus ja uusivuosi jolloin ei kannata hirveämmin torppailla kun toimitusajat on entistä pidemmät
-Osien saatavuus kotimaasta rajoittunutta ja monessa tapauksessa kallista
-Ihmisillä on "turhina" osia nurkissa

Joten: perustetaan pooli multikopteritarvikkeista. Tehdään nettisivu, johon ihmiset voivat lisätä omat vapaana olevat osat ja palikat, joista taas muut poolin käyttäjät voivat hakea tarvitsemansa. Sen jälkeen yhteydenotto yksityisviestillä ja mailitse, jossa voidaan sopia miten osa vaihtaa omistajaa. Onko se sitten käteisenä, vaiko sopimus siitä, että ei-kiireellisen osan tilalle sen osan "ostaja" tilaa alkuperäiselle omistajalle uuden, vai miten.

Mitään sitoutumista poolin jäsenille siitä ei tulisi, mutta voisihan sitä motivaattorina edellyttää, että jokainen pooliin liittyvä tarjoaa yhden osan poolin käyttöön tarvitseville. Jos se on vaikka FC-kortti, jolle itse löytää käyttöä myöhemmin niin ottaa sen sitten pois poolista, ja vastaavasti kun jotain tavaraa muuttuu ylimääräiseksi niin laittaa pooliin tarjolle.

Minulla on tuollaiseen jo vähän valmista palikkaa olemassa, olen kypsytellyt tuota ideaa jo hieman pidempäänkin ja jos tällaiselle on kysyntää niin voisin tehdä ne valmiiksi ja laittaa kokeilumielessä homman pyörimään.
#42
Multikopteri-uutiset / DJI Lightbridge
syyskuu 12, 2014, 05:10:18 IP
DJI on tuonut markkinoille ensimmäisen kopterikäyttöön tarkoitetun digitaalisen videolinkin:

http://www.dji.com/product/dji-lightbridge
#43
Tänä aamuna Yleisradio hermostutti kopteriharrastajia uutisoimalla Trafin tiukentuvista määräyksistä lennätystoimintaa lupakirja-, lennonvalmistelu- ja miehistövaatimuksineen. Uutisointi aiheutti hermostumista mm. kopterit.netin ja IRCin puolella ja sen käsitettiin muuttavan myös harrastustoiminta luvanvaraiseksi. Ylireagoidun tulkinnan taustalla oli uutisointi, jonka voi katsoa Yle Areenasta: http://areena.yle.fi/tv/2383851?start=4m14s

Kuten aiemminkin julkisuudessa on ollut puhetta, tulevat EASAn, Euroopan ilmailuviranomaisen, määräykset, joita Trafi Suomessa implementoi käytäntöön, ottavat kantaa vain kaupalliseen toimintaan. Harrastustoiminta säilyy siis jatkossakin lupavapaana. Tällä ammattimaisen toiminnan säännöstelyllä halutaan luoda paitsi rajat, myös mahdollistaa lain puitteissa erilaiset lentotyöt.

Yle korjasi myöhemmin uutisointiaan: http://yle.fi/uutiset/pienoishelikoptereille_tulossa_tiukat_rajat__yleison_paalla_lentaminen_kielletaan/7466586

Jatketaan keskustelua aiheesta täällä: http://www.multikopterit.net/index.php/topic,225.0.html ;)

#44
Multikopteri-uutiset / Lentävä lautanen
elokuu 14, 2014, 10:54:45 IP
Tuon tuuletinsiipi-lennokin ( http://www.multikopterit.net/index.php/topic,178.0.html ) kaveriksi toinenkin kummallinen lentävä kapine, Coanda Effect Saucer. Depronlevystä kyhätty laite, jonka lentäminen perustuu Coanda-ilmiöön, ilmavirran nopeuden kasvamiseen pinnan lähellä, jota on hyödynnetty muutamissa muissakin kokeellisissa leijuvissa laitteissa.

http://jlnlabs.online.fr/gfsuav/

http://diydrones.com/profiles/blogs/coanda-effect-saucer-ces-uav

..ja ohjeet ja piirustukset oman lentävän lautasen rakentamiseen:

http://diydrones.com/profiles/blogs/coanda-effect-saucer-ces-uav?id=705844%3ABlogPost%3A232052&page=5

Eihän tuommoinen varsinaisesti multikopteria voita monipuolisuudessa ja kenttäkelpoisuudessa (tuuli vaikuttanee tuohon töttöröön varmasti enemmän), mutta varmasti hauska väliprojekti jollekulle! ;-)
#45
Kaikkea sitä löytääkin.. tällainen projekti on ollut itselläkin joskus suunnitteilla, mutta joku ehti ensin.
Arducopter, MultiWiin tavoin, osaa lentää myös kiinteäsiipisiä laitteita. Tässä projektissa on otettu Ardu ja opetettu se pysymään ilmassa termiikeiden, nousevien ilmavirtausten avulla mahdollisimman vähäisellä moottoriteholla. Sopivana kelipäivänä tuntikausien lennot ovat mahdollisia, mikäli järjestelmä toimii oikein. Kerrassaan mielenkiintoinen projekti!

http://vimeo.com/28621024

Projektin takana olevalla veijarilla on myös muita erikoisia kokeiluita, kuten Coanda-ilmiöön perustuva lentävä lautanen (piirustukset saatavilla! ;-): http://diydrones.com/profiles/blogs/coanda-effect-saucer-ces-uav

http://diydrones.com/profile/JeanLouisNaudin
#46
Vaihtoehtoja kopteria lentäväksi Flight Controller -kortiksi on nykyään tarjolla useita erilaisia.
Vaikka pääsääntöisesti kaikki markkinoilla olevat FC:t ovat toimivia, järjestelmien välillä on eroa toiminnallisuudessa, käyttöönotossa, hinnassa ja saatavuudessa.
Kaikki FC:t, sekä kaupalliset että valmiit, vaativat perehtymistä tekniikkaan. Siinä missä edullisemmat, yhteisöprojektien tai vapaan lähdekoodin ympärille rakentuvat vaativat hieman enemmän tietämystä tekniikasta, on myös kaupallisen ja valmiin FC:n hankkijan hyvä tietää oman laitteen kyvyt ja rajoitteet. Tähän threadiin olisi tarkoitus listata eri flight controllereita, niiden ominaisuuksia, erityispiirteitä sekä syy valita se kopteriin.

Sana on vapaa ;-)
#47
Lentotoiminta / Vahinkothread
heinäkuu 12, 2014, 10:54:51 AP
Oops.

Välillä sattuu ja tapahtuu. Toisaalta jos ei mitään tee, ei mitään satu eikä kyllä tapahdukaan. Silloin tosin kuolee vain tylsyyteen.

Yritetään kerätä tähän threadiin erilaisia kokemuksia, miksi se härpäke kohtasi maaperän tai muun ilman reunalla olevan esteen turhan suurella nopeudella ja epäsuotuisalla kulmalla. Jotta näistä voisi ottaa opiksi, kirjoita vapaamuotoisesti kertomus siitä mitä kävi. Erityisen hyvä olisi myös, jos liittäisit vielä mukaan tiedot siitä, minkälaisella laitekokoonpanolla ja minkälaisissa olosuhteissa (tuuli, sade, hämärä..) kopteri muutti olomuotoaan ja minkä arvelisit itse olleen syy tapahtumaan.

1:1 -kokoluokan lentohärveleillä tapahtuviin vahinkoihin on olemassa varsin kattavat mekanismit vahingoista raportoimiseen, koska ne ovat pohja lentoturvallisuudelle. Tarkoitus on oppia muiden virheistä, mieluiten vielä tekemättä niitä itse. Kopteriharrastuksessa riskit ovat kuitenkin hyvin minimaaliset, mutta sitäkin turhauttavampaa on, kun vaivalla ja rahalla värkätty harrastepeli muuttaa olomuotoaan vähemmän tunnistettavissa olevaan muotoon. Koska multikopteriharrastus on erittäin tekniikkasidonnainen ja laitteen käyttötavat poikkeavat merkittävästi perinteisestä lennokki-, radio-ohjattava- tai muusta vastaavasta harrastuksesta, on myös muuttujia toiminnassa huomattavan paljon enemmän. Sääolosuhteet, kuskin näppihäiriöt, ohjelmistovirheet tai mekaaniset viat voivat aiheuttaa päivän pilaantumisen, mutta usein taustalla on jotain, josta voi ottaa opiksi ja välttyä tympäisyltä jatkossa.

Ei tehdä hommaa kuitenkaan liian monimutkaisesti. Ainoa, joka tulee muistaa on se, että näitä asioita pohdittaessa kaikenlainen syyllistäminen "miksi et testannut kantomatkaa, miksi et kalibroinut antureita, miksi et ladannut radion akkua, miksi et vaihtanut kalsareita sitten viime joulukuun" on paitsi täysin turhaa, vahinko kun on jo tapahtunut, myös kovin haitallista - jos naamalle tulee heti ensimmäiseksi vinoilut niin silloin ei kukaan halua kokemuksistaan pahemmin kertoa. Jolloin katoaa myös mahdollisuus oppia virheistä. Muuten tyyli vapaa. Vahinkoja sattuu ja nyt yritetään oppia niistä! ;-)
#48
EKA! :-)

Rapakontakainen ilmailuviranomainen FAA on suunnittelemassa rajoituksia FPV-toimintaan siellä päin. Rajoitukset ovat luonteeltaan sellaisia, että alan harrastajat ovat tuoreesta ehdotuksesta hermostuneita. Käytännössä meinaavat kieltää koko FPV-touhun ja vaatia lennätystä visuaalissa.

Hackaday ottaa kantaa asiaan hieman ehkä ylireagoiden, sillä ainakin Suomessa tilanne on jo kuvatun kaltainen, koska näköyhteys lentävään härpättimeen on koko ajan säilyttävä.

Itse uutinen ja lähteet: http://hackaday.com/2014/06/26/congress-destroys-a-hobby-faa-gets-the-blame/
#49
Mitä oikestaan onkaan se "pala pleksiä"?

Alumiinin, puun ja komposiitin ohella varteenotettava vaihtoehto kopterinrakennukseen ovat erilaiset muovimateriaalit. Vaikka kestävyys suhteessa painoon jää esimerkiksi hiilikuidulle, harrastajan näkökulmasta muovimateriaaleilla on muutamia mukavia ominaisuuksia. Ne ovat muovista riippuen helpohkoja työstää, kestävät pääsääntöisesti hyvin säätä ja kosteutta, eivätkä tuota oikein käsiteltäessä terveydelle haitallista pölyä. Haittapuolena esimerkiksi puuhun verrattuna on korkeahko hinta sekä se, että muovirakenteesta on kovin helppo tehdä painava.

Eri muovit soveltuvat eri käyttötarkoituksiin. Muovimateriaaleja on lukuisia erilaisia, mutta tähän ajattelin listata helpoiten saatavilla olevien, kopterien rakenteluun soveltuvien materiaalien ominaisuuksia.

Polyasetaali
Polyasetaali, POM, kauppanimeltään Delrin jossakin päin maailmaa. Koneenrakennusmuovina käytetty, kova ja helposti työstettävä materiaali. Tästä valmistetaan usein koneenosia, kuten rattaita, pyöriä, liukupintoja ja vastaavia kovalle kuormitukselle joutuvia osia.

POM soveltuu eri muovimateriaaleista parhaiten lastuavaan työstöön. Materiaali ei ole nirso koneellisessa työstössä työstöarvoille, eikä se sula kovinkaan helposti. Hyvä pinnanlaatu on saavutettavissa helposti. Suositeltavimmat työkalut materiaalin käsittelyyn ovat jyrsin ja sorvi, mutta "korkea sulamispiste" tekee myös käsityökaluilla, kuten pisto- ja vannesahalla tai sirkkelillä työstämisen jokseenkin mahdolliseksi. Erittäin mittatarkkojen kappaleiden yhteydessä on huomioitava materiaalin ominaisuus laajentua kastuessa vähän. POM ei kuitenkaan ole mikään pullataikina.

Liimaaminen ja maalaaminen on käytännössä mahdotonta ilman kalliita erikoiskemikaaleja - kokoonpano on tehtävä useimmiten ruuviliitoksin. Syanoakrylaattipohjaiset pikaliimat, epoksit, tai oikein mitkään muutkaan eivät siihen tartu. Mutta muutoin polyasetaali soveltuu erinomaisesti kopterin rungon osien valmistamiseen.

Saatavilla levyinä ja tankoina. Yleisimpiä värejä valkoinen ja musta.

Nylon
Challenge accepted! Nylon on yksi kovimmista ja sitkeimmistä teknisistä muoveista, mutta nämä muutoin toivotut ominaisuudet tekevät siitä hyvin ikävän työstettävän. Nylonin työstäminen on jokseenkin hanurista jyrsimillä ja sorveilla ja käsityökaluilla se on vielä ikävämpää. Hyvän pinnanlaadun saavuttaminen nylonilla edellyttää sopivia terän kierroksia, sopivaa syöttöä ja kärsivällisyyttä. Sekä hyviä teriä. Muovi on erittäin helppo saada sulamaan, ja vastaavasti hankala saada leikkautumaan nätisti. Käytä nylonia kun haluat todella vahvoja rasitukselle joutuvia osia esimerkiksi laskutelineissä, haluat nähdä niiden eteen vähän enemmän vaivaa ja käytettävissäsi on metallisorvi tai työkalujyrsin, joko manuaalikäyttöisenä tai NC-ohjauksella. Käsityökalujen kanssa odotettavissa on paha mieli. Käytä kovalle rasituksille joutuvissa osissa. Ei liimattavissa tai maalattavissa normaalein menetelmin.

Saatavana yleisimmin levyinä ja tankoina. Väriltään vaalean harmaata, aavistuksen verran läpikuultavaa.

Polykarbonaatti
Kulkee myös nimellä Lexan. Sitkeä ja helposti työstettävä, levymäinen muovimateriaali. Soveltuu osiin, joilta edellytetään suurta kestävyyttä. Polykarbonaatti ei sula työstettäessä kovinkaan helposti ja sen työstäminen käsityökaluilla on verrattain helppoa. Materiaali on pehmeää ja naarmuuntuu helposti, mutta kestää rasitusta sitkeytensä ansiosta. Tunnetuimpia polykarbonaatista valmistettuja tuotteita ovat esimerkiksi luodinkestävä lasi, suojalasit, CD-levyt sekä RC-autojen korit. Polykarbonaatti on polyasetaalin ohella materiaali, jota käytän itse paljon.

Kirkas, eri paksuisina levyinä saatava materiaali soveltuu hyvin kopterin rungon osiin.

Akryyli
PMMA, kauppanimeltään pleksilasi. Kovapintainen, hauraahko mutta hyvin naarmuuntumista sietävä muovi. Käytä osissa, joilta edellytät kaunista ulkonäköä, hyvää optista laatua, mutta jolta et vaadi sitkeyttä. Muistuttaa ominaisuuksiltaan jossain määrin lasia, ei kuitenkaan yhtä haurasta. Hieman vaativa koneistettava, sillä se sulaa helposti nopeasti pyöriviä työkaluja käytettäessä. Soveltuu laserleikattavaksi ja mekaanisesti leikatut reunat voidaan kiillottaa täysin kirkkaiksi liekillä.

Käytä akryyliä, kun haluat esimerkiksi kansia laitekoteloihin, ikkunoihin, tai vastaaviin paikkoihin, joiden haluat kestävän hyvin naarmuuntumista tai josta haluat nähdä virheettä läpi. En suosittele kuormaa kantaviin rakenteisiin. Akryylin liimaaminen on mahdollista sille tarkoitetun liiman avulla, pikaliima pitää jotenkuten.

Saatavissa yleisimmin levymateriaalina, kirkkaana sekä värjättynä.

Polyeteeni
Niinsanottu ämpärimuovi. Polyeteeni on pehmeä, mutta sitkeä muovimateriaali. Polyeteeniä saa eri tiheyksisinä ja suuritiheyksinen PE-HD -muovi on koneenrakennukseen soveltuvin. PE-HD on helppoa työstää käsityökaluilla ja syntyvät kappaleet kestävät kurmootusta hyvin. Kappaleet eivät ole välttämättä kovia, mutta ne voi melkeinpä vääntää solmuun ilman vaurioita. Muoviset leikkuulaudat on varmaan helpoiten tunnistettava, tästä materiaalista valmistettu tuote. Saa levyinä ja tankoina, useimmiten valkoisena, mustana ja vihreänä, eri tiheyksisinä. Soveltuva runkomateriaaliksi koptereihin.

Materiaali on tiettävästi yleisimmin käytetty tekninen muovi ja siten edullisin edellämainituista. Joka tarkoittaa vastaavasti sitä että ellei nyt aivan hätätilanne sen projektin kanssa ole, niin emännän leikkuulaudan sabotoinnin sijaan kannattaa ehkä hakea se muovilevy kaupasta..  ;)

Muovimateriaalien hankinta
Tekniset muovit ovat verrattain helppoja hankkia. Muovi- ja kumimateriaaleja myyvät rautakaupat ovat hyvä lähtökohta ja tällainen löytyy melkeinpä jokaiselta vähänkään suuremmalta paikkakunnalta. Teollisuusetola, Etra, on yksi esimerkki tällaisesta. K-Raudasta ei näitä löydy. Pienemmät jämäpalat ovat kaupoille usein riesa, josta ne hankkiutuvat mielellään eroon kokonaisista ns. priimatavaralevyistä sahattua muovia edukkaammilla hinnoilla. Osa kaupoista sahaa materiaalia pienempiin paloihin tai jopa muotoon ilmaiseksi, jotkut veloittavat palvelustaan jokusen euron. Kuten materiaalien ja osien hankinnan yhteydessä yleensäkin, erikoisemman käyttökohteen mainitseminen saa usein myyjän kiinnostumaan projektista joka voi parhaassa tapauksessa vaikuttaa positiivisesti tuotteen hintaan... ;-)
#50
18.4.2014 ->: Forum perustettu, osiot luotu, muutamia threadeja tehty, osa vielä placeholdereita. Forumin idean ja muodon kypsyttelyä.

21.6.2014:
-Tietokanta varmuuskopioitu, forumisofta päivitetty. Jatkossa säännöllinen varmuuskopiointi
-Rekisteröitymislomake korjattu, pöllö lisätty rekisteröitymislomakkeeseen ja rekisteröinti aktivoitu uudelleen pienen bottientäyteisen tauon jälkeen (toivottavasti ne viagramainokset eivät olleet kohdennettuja..  ::) )

22.6.2014:
-Videoiden upotusmahdollisuus lisätty
-Tapatalk -tuki lisätty
-Softaosio muutettu nimelle Flight Controllers. Osiossa olleet hyvät radioita käsittelevät säikeet siirretty radiotekniikka-osioon.

2.7.2014
-Uutiset -kategoria lisätty
-Tykkäysnappi (SMF Likes Plus No-Copyright) hankittu forumille
-Kuvien skaalaus toteutettu CSS-muutoksella
-Forumin skaalaus toteutettu samaista teeman index.css:ää peukaloimalla. Leveys 95% selaimen leveydestä, aina 6048 pikseliin asti.
-Oma kalusto -osion kuvausta muutettu, "drone" -sana vaihdettu kopteriksi.

To Do:
-En tykkää / Haist-Ite / Your-Mom -nappi  ;D
#51
Lentotoiminta / Etelä-Karjalan kopterikuskit
kesäkuu 21, 2014, 07:12:34 IP
Harrastan itse multikoptereiden kanssa puuhastelua Lappeenrannassa. Paikkana useimmiten lentokenttä tai joku mukava paikka Saimaan rannalla. Jos muita lajista kiinnostuneita asustelee LPR:ssä tai lähiseudulla niin ei muuta kun viestiä tänne vain, porukassa on aina mukavampi harrastaa!  ;)
#52
Tuotteiden valmistamiseen hiili- ja lasikuitumateriaaleista on useita tapoja, joista niinsanottu monokokkirakenne on varmaan eniten käytetty sen ylivertaisesta kestävydestä suhteessa painoon. Rakenne on tuttu oikeista lentokoneista, kilpa-autoista sekä muista korkean suorituskyvyn käkättimistä - paitsi multikoptereista. Komposiittirunkoiset multikopterit valmistetaan perinteisesti vesileikatuista hiilikuitulevyistä. Rakenne mahdollistaa komposiittirakenteen edut, yhdistettynä monipuoliseen mukautettavuuteen, mutta monokokkirakenteen etuja ne eivät välttämättä tarjoa.

Jokin aika sitten etsin netistä erityisen kestävää multikopterin runkoa hakusanoilla, jotka olivat tyyliä "Indestructible Quadcopter Frame" ja löysin kroatialaisen Denisin valmistamat Dex Models -rungot. Ne löytyvät osoitteesta http://www.dexmodels.com/

Runkoja on käsitelty myös RCGroupsissa: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1372462

Koska olen pitkään etsinyt hiilikuituista, muotoon laminoitua runkoa kopterille, otin yhteyttä valmistajaan. Kriittisenä ja nirsona veijarina esitin kysymyksiä, kuten: "How durable these frames are?". Vastaukseksi sain linkin: "mini is very durable: https://vimeo.com/51951048  :)" ja olin itse myyty.

Dex Mini Quad, jonka tilasin, on 30 cm kärkiväliltään oleva, lasikuituisena 150 grammaa ja hiilikuituisena 125 grammaa painava pieni quad. Videolla runtua saava laite on lasikuituinen versio, hiilikuituisen ollessa vielä kestävämpi. Denis on halukas tekemään myös erityisen vahvan, 150 grammaisen hiilikuituisen version pyynnöstä, samaan 190 euron hintaan postikuluineen. Koska olen sählä, itselleni tuleva laite on juuri tällainen. Denis antoi sille lempinimen "Hammer". Saan omani varmaankin ensi viikolla, jolloin odotettavissa on lisää kuvia, tietoa ja kokemusta härvelistä! ;-)

#53
Tämä on se forumin osio, jonka moni varmasti haluaa pitää mahdollisimman tyhjänä. Jotta tässä onnistuttaisiin, tuli mieleeni muutama vinkki:

Tutustu oman lentolaitteen käyttöohjeeseen
Perinteisestihän käyttöohjeilla sytytetään grilli ihan ensi töikseen. Mutta näiden härveleiden kanssa on hyvä tehdä poikkeus. Vaikka näitä saa kaupasta ostaa muutamalla satasella, on konepellin alla kohtuullisen hienoa tietotekniikkaa, jonka rajoitukset ja oikea käyttötapa kannattaa ottaa selville. Laitteen käyttöohje ottaa usein kantaa vaadittaviin kalibrointeihin, nollauksiin, olosuhteisiin ja oikeiden lentotilojen asettamiseen ennen lentoa. Mikäli laitteen toivotaan suorittavan jokin toiminto, johon se ei ole valmisteltu oikein, on epälooginen toiminta odotettavissa.

Kalibroi laite oikein
Dronet haistelevat paikkaansa gyroskoopin, kiihtyvyysanturin, magnetometrin ja GPS:n avulla. Kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi kalibroidaan lento-ohjelmissa yleensä automaattisesti, mutta magnetometri, kompassi, vaatii usein erityistä huomiota. Laitteesta riippuen kalibrointi tulee käynnistää joko hallintaohjelmiston avulla tai tikkujen asentoyhdistelmällä. Kalibrointi tulee tehdä valmistajan ohjeiden mukaan koska Maan magneettikenttä on erilainen eri paikoissa. Väärä tieto magneettikentästä laitteen automaattiohjaukselle voi johtaa laitteen karkaamiseen.

Varmista että satellitteja on riittävästi saatavilla
GPS/Navstar -konstellaatiossa niitä killuu tällä hetkellä 31 kappaletta taivaalla. Minimimäärä onnistuneelle paikoitukselle on neljä satelliittia. Mutta yleensä mitä enemmän, sen paremmin, ja sen luotettavammin. GPS-signaali on hyvin pienitehoinen radiosignaali, joka häiriintyy helposti. Puut, rakennukset ja muut esteet vaimentavat, heijastavat tai muuten estävät tehokkaasti signaalin vastaanottoa. GPS-avusteista lentotilaa ei kannata käyttää, mikäli on pienikin epäillys siitä, että riittävä määrä taivaankantta ei ole näkyvissä.

Se, miten oma drone käyttäytyy GPS-avusteisessa lentotilassa GPS-paikannuksen pettäessä, tulee selvittää. Suuri osa kaupallisten laitteiden karkaamisista johtuu usein puutteellisesta kalibroinnista, ja GPS-paikannuksen epäonnistumisesta.

Omat viritelmät
Korkeataajuinen radiotekniikka perustuu mustaan magiaan. GPS-signaali, kuten todettua, on äärimmäisen pienitehoinen ja herkästi häiriintyvä. Kun valmiiseen, GPS-avusteiseen testattuun multikopteriin lisätään omia laitteita ja viritelmiä, voidaan pahimmillaan luoda edellytykset satelliittipaikannuksen häiriintymiselle. Erityisesti omien, jälkikäteen lisättyjen videolähettimien kanssa tulee noudattaa suurta tarkkuutta. Vaikka GPS toimii ~1.5 GHz taajuudella, voivat saman taajuuden kerrannaisilla lähettävät, tai sen kerrannaisia välitaajuuksina käyttävät lähettimet häiritä vastaanottoa. On täysin mahdollista, että nettikaupasta ostettu 2.4 GHz videolinkki häiritsee myös GPS:n vastaanottoa.

Kopteriin ripustettava kamera voi myös häiritä vastaanottoa. Eräät verrattain yleiset action-kamerat ovat tunnettuja aiheuttamistaan radiohäiriöistä. Digitaalikamerat ovat verrattain suurella kellotaajuudella toimivia pieniä tietokoneita, joiden radiotaajuisten häiriöiden suodatus voi olla puutteellista. Kameran ja kopterin toimivuus tulee varmistaa huolella ennen "oikeaa" lentotoimintaa.

Osaathan lentää laitetta ilman autopilottia?
Moni helppokäyttöinen drone luottaa vahvasti satelliittipaikannuksen avulla toimivaan automaattiohjaukseen. Kun paikannus menetetään tai se muuttuu epäluotettavaksi, tulee laite usein manuaalisesti lennettäväksi. Tällöin esimerkiksi nokan automaattinen pito johonkin suuntaan, tai automaattinen kotiinpaluu, eivät ole käytettävissä. Ilman automatiikkaa lentämistä kannattaa harjoitella. Laitteen lentäminen sellaiselle korkeudelle tai etäisyydelle niin, että sen palauttaminen takaisin on mahdollista vain automaattitoimintoihin luottaen, ei ole järkevää ja sitä tulisi välttää.

Merkitse omaisuutesi
Pieni tarralappu laitteen sellaiseen osaan, joka ei törmäyksessä sinkoa hukkaan, voi palauttaa karkulaisen kotiin. Hyvä paikka lapulle on esimerkiksi laitteen runko. Omat yhteystiedot, ehkä ohje laitteen deaktivoinnista ja houkuttimeksi lupaus löytöpalkkiosta, parantaa laitteen ns. avustetun kotiinpaluun onnistumista merkittävästi! ;-)
Laitan tänne muutaman päivän sisään valmiin, tulostettavan esimerkin sopivasta lappusesta.

Tuossapa muutama pointti joka itsellä tuli mieleen ja ne ovat lähinnä yleisiä juttuja, ottamatta kantaa mihinkään tiettyyn laitteeseen. Kokemukset ja vinkit erityisesti DJI Phantomin (Naza/Wookong), XAircraftin, sekä muiden GPS-avusteisten järjestelmien erikoispiirteistä ovat todella tervetulleita! ;-)
#54
-
#55
-
#56
Rakentelu ja säätäminen / TODO: CNC-laitteet
huhtikuu 19, 2014, 11:20:59 AP
-
#57
Rakentelu ja säätäminen / TODO: Rungot
huhtikuu 19, 2014, 10:55:51 AP
-
#58
Rakentelu ja säätäminen / TODO: Moottoreiden valinta
huhtikuu 19, 2014, 10:55:35 AP
-
#59
Kaupalliset palvelut / TODO: Videodrone vierailulle
huhtikuu 19, 2014, 10:55:11 AP
-
#60
Oma kalustoni / TODO: Focke Wulf UAV
huhtikuu 19, 2014, 10:54:42 AP
-