Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Henri

#1
Lainaus käyttäjältä: Andrimus - syyskuu 12, 2016, 07:30:45 IP
Lainaus käyttäjältä: Henri - syyskuu 12, 2016, 04:38:38 IP
1 km spotterin kanssa harjoiteltu kahdennetulla puheyhteydellä. Spotteri vajaan 500 m päässä minusta. Phantom 3 Advanced. Tämä on laillista ja ihan hyvää spotteritreeniä häiriöiden varalle. Yllättävän vaikeaa se on lentää toisen ohjeiden perusteella, mutta kun sävel löytyy niin hoituu ihan hyvin.

Omarakenne kopteri, Taranis ja X8R liki kilometri ja periaate sama kuin Phantomilla. Erona on se että tuommoinen 600 mm hiilikuituringon näkee itsekin sinne asti, joskin räpäyttää ei pitkästi kannata.
Älä nyt perskele kehu tälläisillä suorituksilla yleisesti. Ei meinaan ole ihan pykälien mukaan.
Ei millään pahalla.

Kyllä tuo on Suomessa laillista ja kyseessä oli kehumisen sijasta maininta. Tätä aika harva varmaan on huomannut, koska toimintaa on niin vähän julkisuudessa esillä, mutta monelle siitä olisi hyötyä. Harrastusmielessä tuota ei saa tehdä, mutta kun asiaan perehtyy ja on muuten edellytykset kunnossa niin ihan hyväksyttävää on. Tässä ote OPSista (huomaa oleellinen sana "tai").

"Käytön on oltava näköyhteyteen perustuvaa toimintaa, kauko-ohjatun ilma-aluksen on oltava koko ajan ohjattavissa ja sitä on lennätettävä vallitsevan sään ja valoisuuden huomioon ottaen riittävän lähellä kauko-ohjaajaa tai kauko-ohjaustähystäjää niin, että muu ilmaliikenne ja esteet voidaan havaita ja kyetään arvioimaan väistämistarve luo- tettavasti suoran näköyhteyden perusteella ilman apuvälineitä.
c) Käytettäessä kauko-ohjaustähystäjää on kauko-ohjaajalla ja kauko-ohjaustähystäjällä oltava yhteydenpitoaan varten luotettava viestintäväline, mikäli suora puheyhteys ei ole mahdollinen.".
#2
Lainaus käyttäjältä: Samppa - syyskuu 12, 2016, 06:16:46 IP
Lainaus käyttäjältä: Henri - syyskuu 12, 2016, 04:38:38 IP
1 km spotterin kanssa harjoiteltu kahdennetulla puheyhteydellä. Spotteri vajaan 500 m päässä minusta. Phantom 3 Advanced. Tämä on laillista ja ihan hyvää spotteritreeniä häiriöiden varalle. Yllättävän vaikeaa se on lentää toisen ohjeiden perusteella, mutta kun sävel löytyy niin hoituu ihan hyvin.

Sorry pieni nipotus, mutta tarkennan sen verran että on laillista jos kyseessä on Trafin määritelmän mukainen kauko-ohjattu ilma-alus ja silloinkin pitää olla paperihommien kunnossa. Eli lähinnä kaupallisessa toiminnassa tms. Harrastekäyttöisillä lennokeilla ei käsittääkseni saa laillisesti noin lentää  8)

Tulipa vilkaistua muuten tuota OPSia pitkästä aikaa ja löysin sieltä kohdan neljä, jota ei mielestäni aiemmin ollut. Kuka osaa sanoa koskeeko nämä kohdan neljä poikkeukset myös lennokkitoimintaa? Tuohan periaatteessa voisi tehdä itsenäisen fpv rallailun esim. omalla radalla mahdolliseksi (siis myös laillisesti) jos vain tekee parit paperilappuset viranomaisten varulta/iloksi.

Linkki OPSin pdf- versioon

Tämä oli hyvä täsmennys. Todellakin kyseessä on lentotyö, jolla on tietyt tiukemmat vaatimukset. Oikeasti vaatimusten mukainen vakuutus lienee haastavin osuus.
Mutta kaikkiaan vaatimukset ovat erittäin asialliset ja mahdollistaa järjestelmien  testaustoiminnan Suomessa helposti.
#3
 1 km spotterin kanssa harjoiteltu kahdennetulla puheyhteydellä. Spotteri vajaan 500 m päässä minusta. Phantom 3 Advanced. Tämä on laillista ja ihan hyvää spotteritreeniä häiriöiden varalle. Yllättävän vaikeaa se on lentää toisen ohjeiden perusteella, mutta kun sävel löytyy niin hoituu ihan hyvin.

Omarakenne kopteri, Taranis ja X8R liki kilometri ja periaate sama kuin Phantomilla. Erona on se että tuommoinen 600 mm hiilikuituringon näkee itsekin sinne asti, joskin räpäyttää ei pitkästi kannata.
#4
Kaupalliset kopterit / Inspire 1 v2 X3 vino horisontti
syyskuu 12, 2016, 04:28:41 IP
Inspiren horisontti ei millään tahdo pysyä suorassa. IMU on kalibroitu, gimbaali myös ja kompassi monesti eri paikoilla. YAWilla pyörittäen välillä se on suorassa ja välillä ei. Sama koskee lentäessä eri suuntiin. Mode on follow. C2 napilla saan suoristettua lennossa, mutta ei se nyt noin kuuluisi olla. Ja videossa ei voi säätääkään kesken kaiken.

Onko muilla ongelmia horisontin kanssa?
#5
Kauppapaikan arkisto / Vs: FrSKY X8R vastarit 2kpl
kesäkuu 13, 2016, 08:36:51 IP
Ostan pois. Lähetätkö tiedot 430251kasi ja alkuun Radiolinjan numerot.
#6
Ihan heittona, radion ja vastarin välissä sais olla parikin metriä. Frskyt ainakin pätkii liian lähellä.
#7
Flight Controllerit / Vs: OpenPilot FC:t
toukokuu 21, 2016, 11:30:15 AP
Dronin meni sisään hienosti ja on melko mukavan oloinen käyttää perusjutuiltaan. Kompassin kalibrointia en tosin saanut tehtyä. Siitä on koitettu tehdä DJI helppoa, mutta ei pelaa näin. Kalibrointi on failed, ehkä sinulla on metallia lähellä, yritä uudestaan ja siinä kaikki. Kokeilin ulkona ja sisällä eikä onnistu. Asennus on monta senttiä irti rungosta ja metallia ei ole siinä lainkaan.

Veikkaan että tuon minikortin usb - liitin tekee kiusaa metallinen kun on ja varmasti lähellä kompassia.
#8
Flight Controllerit / Vs: OpenPilot FC:t
toukokuu 18, 2016, 07:02:13 AP
Lainaus käyttäjältä: MikeK - toukokuu 17, 2016, 06:37:08 IP
dRonin unohtunu ihan täysin :D Tota vois kokeilla toimisko lentävässä siivessä.

E:jaa... Ei näyttäis tukevan Revo Nanoa...

Revo mini vaikuttaisi toimivan mikäli oikein tulkitsen. Tämä Hoppulan mini on F4 prossalla:https://github.com/d-ronin/dRonin/wiki/Choosing-a-flight-controller-for-dRonin
#9
Flight Controllerit / Vs: OpenPilot FC:t
toukokuu 17, 2016, 06:01:01 AP
Lainaus käyttäjältä: Certi - toukokuu 17, 2016, 12:37:44 AP
Ongelmana on se magnetometri. Pitäisi saada mielellään laudan ulkopuolinen magnetometri, koska laudalla oleva on niin pahasti magneettikenttien ympäröimä. V9-platinum GPS:iä ei saa enää ostettua, ellet munkilla löydä käytettyä (siinä siis GPS+magnetometri samassa). GPS:n kanssa on kaikenlaista kalibrointia yms, kyllä sen toimimaan saa :) Ei vaan tällä hetkellä ole hirveästi kehittäjiä koska kisakopterit on nyt se juttu.
Samat haasteet on Pixhawkissa kompassin kanssa. Sisäisellä kompassilla on vaikeaa saada normaaliasennuksilla hyvää tulosta ja ulkoisen kanssa tuntuu olevan omat vaikeutensa, varsinkin jos yrittää saada kahden kompassin systeemiä pystyyn. Kokeilen Revoa nyt joka tapauksessa ihan kokemuksen kartuttamisen takia.
#10
Flight Controllerit / Vs: OpenPilot FC:t
toukokuu 16, 2016, 06:58:48 IP
Lainaus käyttäjältä: MikeK - toukokuu 16, 2016, 05:56:00 IP
Revossa oikeastaan ainut vaihtoehto on Librepilot. Niiden sivuilta selviää mitä tukee tällä hetkellä. Mut GPS avusteiset avoimet on aika lasten kengissä.
Pitääpä kokeilla Librepilotia. CourseLock riittäisi mikäli se toimisi. Oletkos kuullut tekeekö tämä karkailuja ja ryntäyksiä epämääräisesti vai onko peruslento kuitenkin gepsin kanssa jo hanskassa?
#11
Mitä lentotiloja saa tällä GPS:llä ja autopilotilla käyttöön? Kopterina on F550 nykyisin Pixhawkilla ja ajattelin harjoitella tätä toistakin avointa vaihtoehtoa. ATOM mini boardeja on ennestään muutamassa rungossa ja tämä lienee samansukuinen laajemmilla mahdollisuuksilla:

Mini CC3D Revolution 32bit F4 Based Flight controller: https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=98333
OP GPS for CC3D Revolution Flight Controller: https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=90536
#12
Kiitokset vinkeistä!
Taidanpa päätyä tekemään rungon 3 mm lentokonevanerista laserilla samaan tapaan kuin nuo linkatut rungot. Mittailin 250 racerin voimalinjan mittoja ja potkurit ovat 25 mm alalevyn yläpuolella. Tuohon korkoon sitten ylälevy 25 mm korokkeilla. 25 mm on siitäkin sopiva mitta että Runcamin swift on juri sopivan mittainen ja puristuu levyjen väliin ilman kiinnikkeitä. 25 mm riittää sopivasti myös Quadro ESCille jonka päällä on CC3D mini paksulla kaksipuolisella vaahtoteipillä.
Painoa tulee ehkä hiukan 1.5 mm hiilikuituista enemmän mutta tuskin merkittävästi.
#13
Lainaus käyttäjältä: mikkox9x - toukokuu 10, 2016, 06:30:16 AP
Ei noita kunnollisia (hiilarisia) potkurisuojallisia runkoja taida olla. Menee noihin muovihärpättimiin. Pitää tehdä itse jos haluaa. Pahaan jälkeä noi tekee vaikka ois mitkä suojat. Pitäskö lähtökohtana nyt olla, että noi hommat hoidetaan nii ja smmosessa paikassa, ettei mitään vaan ihan heti vahingossakaan pääse sattumaan, niinkuin aikuisetkin tekee? Aikuinen kokoajan tappokytkimessä kiinni, jos meinaa jotain sattua, tai omalla mankalla opetuspiuhan kautta ottamassa homman haltuun.

Jos lapset pitää jättää keskenään lennättelemään ja pitää potkurisuojia miettiä niin en antas kyllä muuta ku noita leluja.

Tommonen mini niinkuin toi EuroRc:n mini on hyvä opetteluun, mutta pääasiassa lasien kassa. Ei oikein los-lentelyyn. Oikea valinta jos tarkoitus siirtyä sitten fpv-lentelyyn. On rakennus sarja, että saa itse kasata. Niinkuin olisit itse haalinut osat. Ilmeisesti nyt on tarkoitus hyödyntää olemassa olevia osia, niin pitäs tietää, että minkälaiseen runkoon ne ylipäätään soveltuu?

E:  Joku reilu puolen kilon mini ämpärimuovisilla Gemfanin huiskilla lienee painon ja huoskien puolestavarmasti turvallisempi kuin kilon 500 kokonen. Joskaan kumpikaan ei saa missään nimessä osua elävään olentohin oli huiskasuojat tai ei. Toisaalta isompi on helpompi lennättää..

Asiallinen mielipide. Itselläni on kokemuksena 10 kg kiloisen X8:n fly way pihapiirissä ja sen oli kokemuksena mieleenpainuva, ja ajatuksia herättävä. Sen jälkeen lapsia ei ole ollut ulkona lennätyksen aikana, edes 250 - kokoisen lennätyksessä. Lähtökohtana on tietenkin ettei mihinkään osuta, ja ensilennot on tappokytkimellä sekä valvojalla että lentäjällä.

Joka tapauksessa vaikka lentotaito on kuinka hyvä tahansa, ei pojat lennätä keskenään ainoatakaan kämmentä isompaa laitetta ilman potkurisuojia, kunnollisia sellaisia. Kyllähän noilla silmät menee Gemfaneillakin tekniikan pettäessä ja vaikka kuinka hyvä lennättäjä olisi. Joka tapauksessa ei harrastus saa tyssätä alkumetreille ja sen takia haen kynnyskysymyksenä kunnollista runkoa jossa oikeasti suojat toimisi potkurien kärkien suojana. Sormet sinne menee joka tapauksessa niin sattuessaan ja sehän tapahtuu lennokeillakin, mutta kunhan ei silmille tulisi veitset edellä.

Todennäköisimpänä vaihtoehtona on nyt vanha F450 ja siihen hiililevystä tai lekovanerista laserilla leikatut suojat.

Jos jollain on tullut vastaan kunnollinen runko suojilla niin mielellään ottaisin tiedon vastaan. Muita osia hankin tarpeen mukaan jos ei kotoa löydy ja mitään rajausta ei sen suuremmin ole.
#14
Lainaus käyttäjältä: Ronnie - toukokuu 09, 2016, 10:33:24 IP
Eurorc:llä on hyvä aloitus kitti

EuroRC:n kitissä näkyisi olevan tavalliset avoimet potkurit. Ihan starter kittiä sinänsä emme tarvitse kun on noita 1 - 8 moottorisia lentäviä härveleitä kai liki pari kymmentä tehty. Kaikkea muuta löytyy nurkista ennestään riittämiin, mutta tuo kunnon runko puuttuu. Pojalle tässä olisi suurinta iloa kun saisi rakentaa, kolvata ja nähdä sen itse tehdyn sitten ilmassa. Ainakin lennokeilla on rakentaminen ollut suurin "se juttu".

Potkurisuojallinen runko on siis se mitä me ollaan Googlailtu vielä löytämättä.
#15
Quadi saisi olla. Muuten ei ole rajattu. Koollakaan ei ole paljon väliä, ehkä 250 - 500 voisi olla sopiva. Kestäisi vähän tuultakin.