Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Samppa

#571
Tämä Taranis oli alunperin mulla vain lennokkikäytössä. Tarkoitus oli siirtyä antiikkisista 35MHz laitteista kokonaan 2.4GHz vehkeisiin. Mulla oli ensimmäisenä koekoneena jo muutenkin kovia kokenut Formosa. Siinä huomasin ensi kertaa nuo kantamaongelmat ja se on toinen kone jossa mulla on kokonaan signaali kadonnut kesken lennon. Siinä testailin noita antenneja monella tapaa. Viimesin tyyli oli se että ne oli puhkaistu koneen kyljistä ulos alaviistoon molemmilta puolin. Eli ne kirkkaat osat oli ihan paljaana ilmassa. Ja olivat tuolloin mahdollisimman kaukana noparistakin. Silti tuli noita kantamaongelmia. Siksi mulla on isommat polttikset edelleen 35MHz vastareilla, ei oo uskaltanut vielä luottaa tähän Taranikseen niin paljoa että niihin panis gigasta sisään.

Syksyn ja talven mittaan koko homma oli hieman telakalla ja aika vähän tuli lennettyä millään, sillä tämäkin homma jäi hoitamati. Nyt kun innostuin näiden quadien kanssa puuhaan, niin on taas alkanut rassaamaan. Lennokissa on se etu että signaalin katoamisen jälkeen yleensä liitää kone vielä jonkin tovin, jolloin nuo satunnaiset signaldropit ei vielä ehdi välttämättä tuoda konetta tonttiin. Formosankin ehdin vielä pelastaa. Quadi taas näyttää ehtivän alas asti. Nyt kolmella eri vastarilla on samat ongelmat, joten kyllä alan olla jo itse 99% varma että jotain vikaa tuossa radiossa täytyy olla. Tuo edelleen vähän ihmetyttää kun rangetest antaa kohtuu ok lukemia. Radion SWR on 0-1 välillä aina, eli ihan puhdas tx antennivikakaan tuskin on. Jotenkin tuo radiomoduuli häröilee. Kavereilla etupäässä Futabaa ja ei koskaan mitään ongelmaa. Siellä ne rx antennit yleensä on jotenkin vain rungon sisään survottuna (lennokit kyseessä siis).
#572
Tuo on kutistesukkaa. Sitä ei ole lämmitetty antennien ympärille, vaan pukattu vain paikoilleen. Pääty on puristettu kiinni. Alla on nippuside. Eli muovia on tuo antennihässäkkä kokonansa. Toinen nippuside katkesikin tässä torpissa, mutta antenni näytti selvinneen ehjänä.

Lennokeissa antenneja on kokeiltu eri tavoin. Nykyisin on siten että toinen rungon sisällä pitkittäin kohti perää ja toinen siihen nähden poikittain keskellä konetta (siiven suuntaisesti). En ole eri antennien asennolla saanut juuri eroja kantamaan. Tosin lennokissa se ehkä hieman parani siitä kuin jos molemmat olisi vain vapaana rungon sisällä kohti perää.

Pienemmässä quadissa antennit on vastaavasti muoviputken sisällä.
#573
Kävinpä tekemässä pientä testiä heti ihan normimoodissa kun asia jäi rassaan. Panin 250 quadin sellaisen reilun 0,5m korkuiselle betoniportaalle. Siitä käveleskelin n. 100m päähän jolloin signaali alkoi humppaan erikoisesti. Välissä heitti varoitusta heikosta signaalista, välissä se nousi n. 60 tasolle ja kävipä pariin kertaan nollassakin. Tämä siis n. 100m etäisyydellä avomaastossa. Tosin quadi oli tuossa sen n. 0,5m korkeudella vain maasta ja takana oli isohko halli.

Testailin eri antenniasennoissa. Antenni poikittain toimi parhaiten, mutta silloinkin tahtoi olla tuota signaalitason hyppelyä.
#574
Lainaus käyttäjältä: Japala - tammikuu 09, 2016, 02:55:04 IP
Vielä sellainen, että ongelman voi havainnolistaa ihan maassakin rangetestillä. Sellainen 10 askelta meni orginaalilla juuri ja juuri mutta tuolla uudella menee 30+ askelta ja ei ongelmia. Ihan vain siis vinkkinä ettei tarvi koettaa ilmassa noita testailla, kun siellä kaikkee muutakin muuttuvaa sitten mukana.

-J

Se tässä on pieni ongelma, kun tuon rangetestin perusteella ei varmaan mitään ongelmaa olekaan. Juuri tein tuolla 250 quadilla testiä. Riippuen hieman antennin asennosta, niin kantama ennen signaaliherjoja range- testimoodissa on kuitenkin n. 30-50 askelta. Ja ylikin jos optimaalisesti antennia sihtailee. Voisi sanoa että kantama range-test moodissa on liki yhtä hyvä kuin normaalimoodissa 8). Eli range-testissä pääsen mielestäni ihan hyvään tulokseen, mutta oikeassa lennätyksessä signaalivaroitus n. 300m tasolla on enemmän sääntö kuin poikkeus. Vielä veemäisempiä on nuo satunnaisesti tapahtuvat signaalin tippumiset nollaan suht hyvältäkin tasolta.

Testasin myös pienemmällä quadilla jossa oli samaan aikaan vtx päällä. Kantama ennen kuin katkesi kokonaan 60 askelta. Kriittistä signaalia herjasi 50 askeleen kohdalla. Ilman range-test moodia tuossa 60 askeleen päässä signaalitaso on n.50.

Hieman hankala tällainen ongelma... Sillä en aiemmin ole tähän tosissaan alkanut paneutumaan kun tuo range- test antaa ihan hyviä (?) tuloksia. Mutta pakko tässä jotain vikaa on olla kun oikeasti tuo n. 300m etäisyys antaa liki poikkeuksetta ja joka vastarilla herjaa signaalista.

Taidan vielä käydä tekemässä vielä signaalitestin ihan normimoodissa pidemmällä etäisyydellä jossain vaiheessa illan päälle tai huomenna.
#575
Antenni oli nyt pystyasennossa radiossa, eli kopteriin nähden se oli aikalailla sivuttain. Radio roikkui kaulassa ja oli aika vaaka-asennossa. Eli antenni sojotti itsestäni nähden suoraan eteenpäin. Seisoin laiturilla nokka kohti laiturin reunaa ja kone saapui hieman tuolta etuoikealta, eli antenni oli varmaan viistosti poikittain tulevaan kopuun nähden. Kyllä taidan olla jo samalla kantilla edellisen puhujan kanssa. Taitaa mennä tuo piirilevy vaihtoon, pitää tutkia miten moinen hoituisi..

Sama kantavuusongelma mulla on nyt kaikissa vastareissani (X6R, X4R ja X4R-SB) riippumatta Tx:n antennin asennosta. Sitäkin on tullut kokeiltua monella mallilla. Aiemmin oli aina vaakatasossa radioon nähden. Joskus olin kokeiluissa päättelevinäni että kun jättää radioon nähden pystyyn, niin olisi paras kantama. Millään vastereistani ei normaalisti pääse yli 300m (alkaa tuleen signaaliherjaa).

Tämän takia kaikki isommat polttiskoneeni onkin vielä 35MHz vastareilla varustettuna ja lennätän niitä Graupnerin radiolla. Ei vaan uskalla sellaista ottaa Taraniksella ilmaan, kun tuo 300m etäisyys on turhan pieni + nuo satunnaiset signaalidropit.

Ostettu EuroRC:stä elokuussa 2015 joten kai se takuukin ehkä vielä on.

Se tässä on mielenkiintoista kun mielestäni maassa rangetesti on suht ok. Pitääpä vielä tehdä kokeeksi.

Antenni quadissa on näin (vanha kuva jota käytin toisaalla eri tarkoitukseen, siksi nuo tekstit)
#576
Nyt oli suorana, mutta käytetty myös sivuttain. Sitä en muista kummin oli edellisessä totaali signaalilossissa. Kumpi lie sitten parempi? Quadissa on antennit keulassa nippusidevirityksellä kuten tuntosarvet (90 asteen kulmassa toisiinsa). Tuossa kun signaali katosi oli keula lähes itseeni päin.

Voi olla että nämä X- sarjan vastarit on ongelmallisempia kuin esim. D-sarjalaiset
#577
Lainaus käyttäjältä: Jufee - tammikuu 09, 2016, 02:19:56 IP
Mä taas oon luullut että ihan parhaimmistoa tuo ohjain  :o

On se muuten ominaisuuksiltaan. Mutta paappa googleen vaikka "Taranis range issue" tms., niin huomaat että näitä vastaavia ongelmia on muillakin. Sillä en itsekään ole vielä takuuseen tätä pukannut, kun epäilen että surkealaatuinen signaali on Taraniksen vakio-ominaisuus.

Aika jännä sinällään että jos pysyy siinä alle 200m säteellä, niin pienet ja isommatkaan esteet ei tunnu  tuota niinkään hetkauttavan. Mutta taas täysin avomaastossa alkaa 300m olla liian paha etäisyys.
#578
Täytyy kyllä todeta että on tämä Taraniksen kantama jostain vitsin ja surkean välimaastosta. Kävin kokeeksi pätkän verran jäällä lentämässä. Kun olin ehkä n. 300m etäisyydellä, niin tuli varoitus heti kerrasta kriittisestä signaalista. Käännyin heti takaisin ja panin vivusta radion lukemaan signaalin voimakkuutta ääneen. Se olikin n. 60 paikkeilla siinä kun takaisin päin lähdin tulemaan, huokasin jo hieman. Vaan eipä mitään, jossain 200m kohdilla radio huikkasi että "telemetry lost" ja siitähän se tuli tonttiin koko vehjes. Näkymä minun ja quadin välillä oli täysin vapaa ja lensin suht korkeallakin.

Videolinkki (25mw) säilyi koko ajan loistavana, jopa siinä vaiheessa kun vehjas oli päällään jäällä.

Onneksi tuossa failsafen alussa on sellainen erikoinen ominaisuus että ensin pysäyttyy potkurit, mutta käyttää niitä hetken aikaa vielä päällä ennen kuin sammuu kokonaan. Siinä kerkesi kiskaista laitteen suoraan ennen kuin tuli jäätikölle. Tuli siis mahalleen alas eikä nokalleen. Siitä pomppasi katolleen. Vaurioina pari potkuria ja vtx:n antenniliitin saattoi vähän kääntyä. Pitäisi jostain saada siihen pigtail. Kun kävelin laitteen luo, niin signaali välissä kävi, mutta katkesi heti uudelleen. Palasi pysyvästi vasta jossain 20m päässä koneesta. Vois muuttaa failsafen siten että pitää kierrokset sellaisena että vehje tulee alas, mutta hieman rauhallisemmin.

Mutta mitähän tämän Taraniksen kanssa tekis... Ostettu elokuussa EuroRC:ltä. Vastaavia ongelmia ollut toisinaan aiemminkin. Kerran aikaisemmin tosin vain heittänyt samalla tapaa lennosta signaalin kokonaan poikki (silloin styroksilennokissa X6R vastarilla n.150m etäisyydellä). Jos tekee range- testin niin siinä pelaa mielestäni ihan ok. n. 50m päässä on vielä signaali n. 50 luokkaa. Ongelmana on se kun se saattaa käytännössä heittää nollaan vaikka tuolta 60 tasolta.

Miten muilla kantamat? Itse en taida enää uskaltaa Taraniksella lentää yli 200m päähän itsestäni. Pitää käyttää vanhaa kunnon 35MHz Graupneria vielä noissa isommissa lennokeissa, kun se on ainakin idioottivarma ja vakaa. Quadeihin ei taida viitsiä 35MHz systeemejä enää laittaa. Auttaiskohan jonkinlainen antennipäivitys?

Alla video tuosta kun signaali katkeaa.

Itse näyn videolla alla olevan kuvan paikassa


https://dl.dropboxusercontent.com/u/1669036/RC/Taranis_sucks.mp4
#579
Vähän tähän suuntaan arvelin asian laitojen olevan.

Trafi ei puutu sisätiloissa tapahtuvaan lennätykseen. Meneekö siihen sarjaan jos itse istuu sisällä, mutta multi lentää ulkona?  8) Näillä liki -30 pakkasilla se olisi ihan soppeli ratkaisu.
#580
Spotterin kanssa on tosiaan sallittu, mutta entä jos ei ole mahdollisuutta ottaa spotteria matkaan? Kyse siis kilpailujen ulkopuolella lennättämisestä. Eli kukaan ei enää lennättele yksin missään?
#581
Ihan mielenkiinnosta pieni kysymys. Nyt kun FPV lennätys yksin on virallisesti pannassa, niin mikä on yleinen "mielipide" tämän asian suhteen FPV racing lennättäjien keskuudessa? Onko määräys sen verran absurdi ettei siihen uhrata sen ihmeemmin ajatuksia vai onko tätä pyritty noudattamaan vai onko joku hakenut Trafilta poikkeuslupia yksin lentämiseen? Pieni aavistus kyllä on siitä mikä on vastaus tähän  ;D

Itse hain poikkeuslupaa omalla maa-alueella (alle puiden latvojen korkeudella) lentämiseen yksin. Luvan haku oli vielä viime vuoden puolella ilmaista, sillä ajattelin kokeilla kepillä jäätä. Vastausta en ole tähän vielä saanut. Tarkoitus hieman selvittää että millä mielellä Trafissa ollaan liikkeellä tämän asian kanssa.
#582
No pitääpä ottaa työn alle. Äänipaketti lienee tässä kansiossa oleva?
http://voices-21.open-tx.org/opentx-taranisplus/en/

Eikös nuo ole kaikki siellä muistikortin juuressa. Eli sinne vain rohkiasti vanhojen päälle?

edit: Tehty ja taas pelaa äänet ongelmitta. Tosin vaihdoin samalla "ääninäyttelijää" ja joitain vanhoja ääniraitoja jäi vielä. Korvasin vain kaikki samannimiset ja uudet kopioitui uusina ja vanhat joita ei uudessa paketissa ollut jäivät ennalleen. Vaan eipä ne siellä leipää pyydä.
#583
Eipä sitten kuitenkaan tullut vielä uni silmään niin piti tarkemmin perehtyä aiheeseen...

Päätin kuitenkin flashata Taranikseen uusimman OpenTX firmiksen ja sen jälkeen sitten X4R vastariin tuon CPPM firmiksen. Hieman säätöä ja ihmettelyä vaati kun ei meinannut ensin huolia OpenTX firmistä sisään. Valitti vain ettei ole yhteensopiva hardware. Lueskelin sitten että näissä EU versioissa pitää ottaa pois päältä tuo harwareyhteensopivuuden tarkistus. Sen jälkeen radioon meni 2.1.7 firmis sisään. Modelit säilyi, mutta pientä sotkua tuli noiden omien asetusten kanssa. Mulla ollut mm. Telemetriatietoihin perustuvia valvontoja esim. että kun kennojännite tai akun kokonaisjännite laskee alle tietyn tason, niin Taranis alkaa siitä huutelemaan varoitusta. FRskyn omassa softassa nuo Telemetria attribuutit (Cells, cell, vbat jne.) on kaikki koko ajan listoilla valmiina. Tässä uusimmassa opentx:ssä ei ole mitään. Pitää erikseen tehdä haku että mitä telemetriatietoja on missäkin kokoonpanossa tarjolla. Siinä yhteydessä listoille vasta tulee valittavaksi näitä löytyneitä attribuutteja. Sinänsä ihan pätevä kun siinä näkee samalla että mitä kaikkea telemetriaa laudalta tulee ulos ja missä attribuutissa on mitäkin tietoa. Ikävä vain että tuo haku pitää tehdä nyt joka vehkeelle jossa telemetriat käytössä ja sen jälkeen konffia uudelleen kaikki niihin liittyvät hälyt. No niiden laitto nyt on itselläni aika simppeli juttu kun malleja on n. puolen kymmentä ja suurimmassa osassa vain akkujännite ja RSSI tiedot telemetriassa. Muutoin en huomannut vielä mitään erikoista.

Samalla tuli vaihdettua starttinäyttö ja ladattua muutama mallikuva ja äänitiedosto lisää radioon.

Vastariin meni ongelmitta CPPM firmis Taraniksen kautta flashattuna. Erittäin simppeli ja helppo toimenpide eikä vaadi mitään spesiaalikaapeleita. Tai no siitä vastarin mukana tulleesta piti vaihtaa + ja GND pinnien paikkaa keskenään. Sellainen 15s toimenpide. Bindaus piti tehdä kanavien 2 ja 3 signaalipinnit jumpattuna, jolloin kanavaan 1 tulee PPM. Heti sain pelittämään quadin CC3D:n kanssa. Pikaiseen tuossa jo pakettia löin kasaan ja koeleijutin sisällä. Huomenna tositestit pihamaalla jos tarkenee ja ehtii.

lisäys: Sellaisessa rapsakassa -26 asteen pakkasessa tuli lennettyä yksi lento uudella quadilla. Kaikki pelaa hienosti muuten, mutta huomasin että on noissa äänissä jotain pientä sotkua. Mulla on ajastimessa ollut asetus että tasaminuuteilla aina sanoo ääneen esim "two minutes left". Nyt päivityksen jälkeen sanoi vain "two", minuutin kohdalla vastaavasti "one". Sekuntteja kun alkoi laskemaan, niin toimi taas ihan oikein "30 seconds left" jne.
#584
Mulla on toisessa vehkeessä (EuroRC 250 quadi) X4R-SB ja Sbus käytössä (Naze32 lauta), mutta lentue kasvoi juuri yhdellä pienemmällä quadilla ja kaapissa ois valmiina ylimääräisenä perus X4R vastari. Siitäkin saisi X4R-SB version yhtä 0 ohmin vastusta (eli siltaa) siirtämällä, mutta oli niin pieni se vastus ettei mun kolvivehkeillä uskaltanut alkaa sitä siirtämään. Ajattelin ottaa sitten plan b:n ja laittaa tuon CPPM firmiksen siihen. Voi olla että koitan vielä modaa tuosta Sbus- vastarin jolloin radio saa olla rauhassa. Suomen peli katkaisi tältä iltaa värkkäyksen ja nyt ei uskalla näissä fiiliksissä tehdä enää mitään.  8)

Tossa ohje miten muutetaan X4R vastari X4R-SB vastariksi (tai päinvastoin):
http://www.boltrc.com/documents/manual/txrx/Frsky/How%20to%20change%20the%204th%20chanel%20to%20SBUS%28X4R%29.pdf
#585
Koitin surffailla pitkin nettiä, mutta ei silti oikein tullut selvyyttä. Mulla on loppukesästä ostettu EU- taranis x9d plus. Sisällä uusin vakio eu-firmis. Nyt ois tarve päästä päivittämään yhteen perus X4R vastariin CPPM firmis, jotta saan kiinni CC3D lautaan.

Testasin näitä ohjeita, mutta eihän tuo pelannut tällä radion vakio firmiksellä:
https://quadmeup.shtr.eu/flash-firmare-to-s-port-frsky-receivers-with-x9d-taranis/
Flash external device- kohtaa ei ollut valikossa, vaan pelkkä delete.

Eli nyt pitäisi varmaan päivittää Taranikseen OpenTX firmis, että onnistuu. Mutta pari asiaa auki:

1. Pitääkö myös XJT- moduulin firmis päivittää vai voinko jättää alkuperäisen?
2. Säilyykö modelit firmiksen päivityksessä vai pitääkö ne backupata ja palauttaa? Tein jo EEPROMista backupin, sisältääkö se kaikki mallit ja voinko palauttaa frskyn firmisversiolla tehdyn EEPROMin opentx versioon? Jos ei tule tuossa mallit/asetukset, niin miten ne saapi palautettua?

Elikkä jos päivitän vain radion firmiksen opentx:ään, niin pelaako mun EU- mallin X4R ja X8R vastarit edelleen ilman firmispäivityksiä ja säilyykö radion mallit ja perusasetukset?

Optiokyssärinä. Onko olemassa fiksua vaihtoehtoa jolla saisin käyttöön laajemman skaalan vastareita? Eli jokin firmis (radio ja XJT), joilla toimis X4R, D4R yms. vastarityypit. Ei haittaa vaikka noihin X- sarjan vastareihinkin joutuu siinä yhteydessä firmiksen päivittämään. Telemetriat haluan säilyttää, eli ilmeisesti tuon D16 moodin pitäisi säilyä?