Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Ukkopaha

#46
Rakentelu ja säätäminen / Vs: Uusi drone harrastaja
tammikuu 13, 2017, 09:26:00 IP
Radioon kannattaa panostaa. Hyvästä radiosta pääsee kuitenkin tarvittaessa helposti eroon. Kuvauskopteriin 8 kanavaa taitaa riittää. Suosittelen ehdottomasti ostamaan Taraniksen, vaikka en itse sellaista omista. Niitä on välillä käytettynäkin myynnissä. Itsellä on Turnigy 9X, joka on myös hintaisekseen hyvä radio, mutta se vaatii modaamista ja värkkäilyä, että siitä saa hyvän. Olisin itse ostanut suoraan Taraniksen, mutta kun tuo 9X tuli muutamalla kympillä käytettynä vastaan niin ostin sen. Molemmista löytyy enemmän tietoa tältä foorumilta.

Muuhun en osaa ottaa kantaa, koska mulla ei ton kokoluokan koneista ole kokemusta.
#47
Rakentelu ja säätäminen / Vs: RTF dronen virittely
tammikuu 13, 2017, 06:41:10 IP
Ja näin se on lennättämisen oppimisen kannalta paras. Itse suosittelisin, että aloittelee jollakin <250 kokoisella ja kun se pysyy sopivasti hanskassa ilman mitään self-leveleitä ja muita apuja, niin alkaa suunnittelemaan isompaan kuvauskoptetiin siirtymistä, mikäli kiinnostaa. Jos koneen ohjaaminen tulee suoraan selkärangasta, niin isommankin koneen saattaa saada pelastettua mikäli siitä tekniikka pettää kesken lennon.

Jos kalustotappiot pelottaa, mutta tahtoo opetella lennättämään, niin aloita nano fpv:llä olkkarissa :D ne on kestäviä ja vahingon sattuessa varaosakulut jäävät todella pieniksi.
#48
Rakentelu ja säätäminen / Vs: Uusi drone harrastaja
tammikuu 12, 2017, 12:44:02 IP
Ensiks tietty kannattaa selvittää budjetti ja se mitä ominaisuuksia haluaa multikopteriin. Rungon koko kannattaa myös selvitellä alkuun. Mitä isompi, sitä vakaampi, mutta toisaalta myös kömpelömpi ja kalliimpi. Goprolle riittää 350-kokoluokan quadi, mutta 450-kokoluokka on hieman isompi pysyen kuitenkin vielä kompaktin kokoisena, jos kopteria tarvitsee esim. pienessä autossa kuljetella.

GPS on kuvauskopteriin hyvä ominaisuus, saa kopterin pysymään paikallaan kuvaamisen ajaksi ja se mahdollistaa myös kotiinpaluut yms.

Lähde siis liikkeelle budjetista, ominaisuuksista ja rungon koosta. Sähköt valkataankin sitten niiden mukaan.
#49
Rakentelu ja säätäminen / Vs: Nano FPV (Tiny Whoop)
tammikuu 11, 2017, 06:04:02 IP
Sain ton oman moduulin toimimaan. Purin koko laudan ja kasasin uudestaan. Tällä kertaa laitoin regulaattorin arduinon 5Voutin ja NRF:n VCC:n väliin, joten virran pitäisi riittää. Tuo Arduinon 3.3Vout ei välttämättä pysty antamaan tarpeeksi virtaa NRF+PA+LNA palikalle, joten suljin tuolla virtaongelmat pois. Täytyy laittaa konkat vielä tuohon regulaattorin kaveriksi.

Vika oli loppujen lopuksi jännitteenjaossa. Kuvittelin, että 9X:ssä on sama kuin Taraniksessa, eli PPM-pinniin tulee akkujännite. Kävin oskilloskoopilla mittailemassa ja Turnigyssä siihen tuleekin vain 5V, joten Arduinon PPM-in pinniin tuli noin 2V, joka ei ole riittävästi. Nappasin jännitteenjakovastukset irti ja kytkin PPM:n suoraan Arduinoon ja homma lähti rokkaamaan.


Ihan vaan jos jotakin sattuu kiinnostamaan :)
#50
Rakentelu ja säätäminen / Vs: Nano FPV (Tiny Whoop)
tammikuu 06, 2017, 10:05:04 IP
Onkos muilla itse tehtyä goebishin moduulia? Itsellä on pientä ongelmaa tuon kanssa ja kaipaisin siihen hiukan apua. Koitan aluksi kysellä täältä ja jos ei onnistu, niin täytyy varmaan rekisteröityä RCGroupsin foorumille tai laitella sähköpostia suoraan goebishille.

Eli radiona on Turnigy 9X, johon on ladattu OpenTX. Moduuli on itse tehty Banggoodin NRF24-palikasta ja Arduino nanosta. NRF24 saa virtansa Arduinon +3.3V pinnistä. Signaalipiuhat on kytketty suoraan Arduinosta NRF:ään. Arduinon Vin-pinniin tulee ohjaimen akkujännite. PPM tulee radiosta jännitteenjaon kautta Arduinolle.

Ongelma on siis se, että moduuli ei lähde bindaamaan ollenkaan. Arduinossa olevan ledin ilmeisesti pitäisi alkaa vilkkumaan, kun ohjaimeen laittaa virrat päälle samalla kun laittaa tikut bindausasentoon (minun tapauksessa oikea tikku oikealle ylös). Ledi vilahtaa kerran, mutta sen jälkeen ei mitään eloa. Jos moduuli on kokonaan irti ohjaimesta ja Arduinon kytkee usbin kautta tietokoneeseen, niin ledi alkaa vilkkumaan ja muutaman sekunnin jälkeen sammuu kokonaan.

Onko kellään ideoita, mitä tuosta pitäisi lähteä selvittelemään? Muutoin saattaisin tilata banggoodilta suoraan valmiin moduulin, mutta ei jaksaisi odotella viikkoja sen saapumista.
#51
Rakentelu ja säätäminen / Vs: Nano FPV (Tiny Whoop)
tammikuu 05, 2017, 07:56:43 IP
FPV lasit (VR D2) saapuivat postissa, samoin Eachine TX01. Todella positiivinen yllätys olivat sekä lasit, että kamera. Hyvin näki tuolla kameralla myös hämärässä keittiössä.

Nyt tuo H8 mini on vain melko yläpainoinen, joten torpin sattuessa se tippuu lähes poikkeuksetta ylösalaisin. Kestääkö tuo antenni, vai onko näihin rakenneltu jotain suojia? Lentopaino ei tällä hetkellä ihan niin justiinsa ole, tärkeämpää olisi saada kone pidettyä ehjänä, että saa harjoitusta.

Koitin tuota goebishin multimodulia itse tehdä, mutta se ei nyt lähde oikein toimimaan. Pöydällä irrallaan ollessaan siinä alkaa se ledi vilkkumaan, eli se etsii vastaanotinta johon bindata. Kun modulin tökkää ohjaimeen kiinni, niin ledi välähtää ainoastaan kerran kun virrat laittaa päälle. Kellään ideoita, mistä tuo mahtaa johtua?
#52
Rakentelu ja säätäminen / Vs: Nano FPV (Tiny Whoop)
joulukuu 26, 2016, 02:39:08 IP
Ainakin BLHeli_s tukee inverted flightia. Betaflightissa on myös tuolle täppä. Ja siinä Oscar Liangin näpyttelemä artikkeli aiheesta tarkempine ohjeineen. https://oscarliang.com/3d-inverted-flying-quadcopter/
#53
Rakentelu ja säätäminen / Vs: Nano FPV (Tiny Whoop)
joulukuu 17, 2016, 06:10:35 IP
Tuli laitettua acro-firmware tuohon H8 miniin. Tuli kyllä aika hätänen peli ja yllättäen tilava olkkarikin alkoi tuntumaan ahtaalta. Täytyy tutustua tuohon firmikseen ja sen asetuksiin hieman tarkemmin, expoa olisi pakko saada kasvatettua. Laitoin tuohon ohjaimeen tattien alle 12mm nylon standoffit, joiden pitäisi parantaa ohjaustuntumaa, mutta tuo jäi vielä testaamatta.

Moottoreiden johdot tuossa on melko huonon oloiset, yhdestä moottorista menikin johto poikki konetta kasatessa. Kaapista ei löytynyt yhtä ohutta johtoa tilalle, mutta laitoin hieman paksumpaa siihen ja tästä syystä jouduin kierrättää johdot ulkokautta piirilevylle. Tässähän taisi tulla hyvä syy ostaa ne chaolit tuohon.  Eachine TX01-kamera on jo tulossa ja näin tämä "halpa olkkarilelu" alkaa lähtemään lapasista.
#54
Multikopteri-uutiset / Vs: Minilaturi?
joulukuu 12, 2016, 02:38:59 IP
Pykälien mukaan on laillista. Vakuutusyhtiöt saattaa tietenkin aika nihkeästi suhtautua.

Tuossa Tukesin sivuilta lainattua:

LainaaJokaiselle sähkönkäyttäjälle sallittuja korjaus- ja asennustöitä

2. Sähkölaitteen rikkoontuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto, esimerkiksi:
* tavallisella pistotulpalla varustetun sähkölaitteen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto
* suojamaadoitetulla pistotulpalla varustetun sähkölaitteen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto
* rikkoontuneen suojaeristeisen laitteen (laitteen arvokilvessä  -merkki) pistotulpan vaihto suojamaadoitettuun pistotulppaan, jolloin pistotulpassa oleva suojamaadoitusliitin jätetään kytkemättä.

9. Omaan käyttöön tehtävä sähkölaitteiden kokoonpano esim. elektroniikan rakennussarjasta ja tällaisen laitteen korjaaminen, jos tämä liittyy sähköalan harrastustoimintaan

Itsekään en tuota suosittele, jos ei oikeasti tiedä mitä tekee. Kytkennät pitäisi suorittaa oikein ja huolehtia myös koteloinnit ja vedonpoistot, että mitään ei pääse sattumaan. Nuo on kuitenkin jo vaarallisia jännitteitä ja siinä leikkii vain hengellään, jos ei oikeasti osaa. Tuskinpa sähkömiehet tuosta paljoakaan laskuttaa. Tutun sähkömiehen voi saada sopivilla lahjuksilla tuon tekemään "ilmaiseksi".
#55
Multikopteri-uutiset / Vs: Minilaturi?
joulukuu 10, 2016, 03:07:53 IP
Suosittelen ostamaan suojamaadoitetun pistotulpan, jossa on johto jo valmiina. Johdoista sitten ruskea on L, sininen on N ja keltavihreä, eli suojamaadoitus menee siihen viimeiseen. Jätä keltavihreä piuha pari senttiä pidemmäksi kuin muut siltä varalta, että jos johtoa lähdetään vetämään toisesta päästä ja johdot alkaa irtoilemaan virtalähteen päästä, niin keltavihreä johto irtoaisi viimeisenä. Tuo virtalähde kannattaa jotenkin koteloida, jotta jännitteellisiin verkkovirtajohtoihin ei vahingossakaan pääse kukaan koskemaan.

Laturin päähän tuo menee juurikin, kuten arvelit. Eli V+ menee laturin plussaan ja COM laturin miinukseen.
#56
Rakentelu ja säätäminen / Vs: FPV-lasit
joulukuu 09, 2016, 06:35:58 IP
Päädyin sitten VR D2 -laseihin. DVR ja diversiteetti oikeastaan ratkaisivat noiden ja Cyclopsien välillä. Samaan syssyyn tuli laitettua muutkin fpv-kamat. Sitten se tuskallisen pitkä odotus. Voipi mennä useampikin viikko että tulevat näin joulun alla. Lieköhän edes tämän vuoden puolella perillä.

Kiitokset kaikille vastanneille!
#57
Rakentelu ja säätäminen / Vs: FPV-lasit
joulukuu 07, 2016, 04:13:36 IP
Onko noissa VR D2 toiminu vastaanotin hyvin ja onko muita ongelmia ollut? Onko vakioantennit hyvät, vai kannattaako satsata parempiin?

Kyllä nuo Cyclops ja VR D2 varmaankin parhailta vaihtoehdoilta vaikuttaa. Jääpähän vähän rahaa kameroihin ja muihin tarvikkeisiin. Muitakin mielipiteitä otetaan vastaan. Onko Cycloppien käyttäjät pärjäillyt vakioantenneilla vai ootteko vaihtanut parempiin?
#58
Rakentelu ja säätäminen / Vs: FPV-lasit
joulukuu 06, 2016, 11:21:22 IP
Herätellääs ketjua, kun ois FPV lasien hankinta edessä, jospa sitä sais vähän keskustelua tulille. Minkälaisia laseja muilla on käytössä? Kertokaahan hyviä ja huonoja puolia omista ja muiden laseista.

Hinnan tulisi asettua 100-150e tietämille. Tämä rajaa oikeastaan kaikki fatshark-tyyliset lasit pois, ellei satu käytettyjä löytämään (käytettyjä saa koittaa tyrkyttää). Fatsharleista kuitenkin ainakin vanhemmat teleporterit ei oikein kiinnosta pienen resoluution ja fovin takia. Attitudet ja baset vois olla ihan jees.

Diversiteettivastari olisi hyvä olla, mutta en oikeastaan tiedä että kuinka pakollinen ominaisuus tuo olisi. Hyvä ominaisuus tottakai, mutta se vielä mietityttää, että kuinka pakollinen.

Quanum Pro V2 oli aluksi mielessä, mutta toisessa ketjussa sanottiin niiden olevan vanhanaikaisia ja joillakin vastareilla saattaa tulla yhteensopivuusongelmia. Quanum Cyclops vaikuttaa ihan hyvältä vaihtoehdolta ja niitä olenkin vähän katsellut sillä silmällä. Diversiteetin puuttuminen kuitenkin mietityttää, varsinkin kun samaan hintaan saa Eachine VR D2, jossa ois diversiteettivastari. VR D2 taas mietityttää niiden suuren laatuvaihtelun vuoksi (RCGroupsista luettua). Eachine Goggles Two voisi olla myös vaihtoehto, mutta niitä ei vielä ole saatavilla. Quanum Genesis taas menee yli budjetin ja tulee veroineen maksamaan suunnilleen joidenkin sopivien fatsharkkien verran. Eachine ev800, vr008 ja vr009 taas on aikalailla samaa, mitä Cyclopsit, mutta näistä kallistuisin Cyclopsin puolelle ihan vain Cyclops+ -ohjelmiston takia.

Plussaa tietenkin olisi, jos silmälasit mahtuisivat alle, mutta olen henkisesti varautunut jo siihen, että se ei tule onnistumaan. Kaukonäkö on sen verran huono (vasemmassa -5 ja oikeassa -4.5), että ilman laseja on turha kuvitella tekevänsä mitään lennättämiseen liittyvää hetkeäkään.
#59
Yleistä höpötystä / Vs: Ottaa pattiin
marraskuu 20, 2016, 08:02:25 IP
Kyllä varmaankin, mutta noista laseista on hyvin vähän suomenkielistä keskustelua ja silloinkin kun on, niin suositellaan fatsharkkeja tai aromipesiä. RCGroupsilla taas esim. VR D2 laseista on >160 sivua keskustelua ja tieto siellä on kovin hajanaista, joten pitäisi melkeinpä lukea kaikki sivut, että tietää minkälaiset kyseiset lasit on. Jotain hämminkiä niissä ilmeisesti on ollut diversiteettivastarin kanssa, mutta en vielä ole päässyt selville, että mitä.

Katsoin tossa Eachine Goggles Two laseja. Ne maksaa about saman, mitä aromipesät kuluineen ilman mitään alennuksia ja hdmi in on kieltämättä aika houkutteleva ominaisuus. Täytyy tutkailla vaihtoehtoja ja katsoa sitten palautusten jälkeen, kun tarkempi budjetti on tiedossa, että mitä on tarjolla mihinkin hintaan.
#60
Rakentelu ja säätäminen / Vs: Nano FPV (Tiny Whoop)
marraskuu 16, 2016, 08:26:01 AP
Banggoodiltakin saa näköjään "Goebishin multimodulia". Tuossa on käytetty pikkuantennia, mutta NRF-palikan vaihtaminen semmoiseen, jossa on kunnon antenni, on varmasti helppo juttu.

Just kun laitoin NRF-palikkaa ja Arduinoa tilaukseen :/ noh, DIY on aina DIY, siinä on sentään se itse tekemisen riemu.