Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - MikeK

#46
Yleistä höpötystä / Vs: Akkujen latauksesta
marraskuu 08, 2018, 10:23:20 AP
Niin ja noi 60C ja 90C kertoo miten akku antaa purkuvirtaa. 1500mah 90C akusta pitäisi saada 135A ulos (1.5A X 90). Mut noihin ei kaikilla akkumerkeillä kannata suoraan luottaa. On välillä vähän heitetty hatusta ihan vaan myyntiä vauhdittaakseen  ;D
#47
Yleistä höpötystä / Vs: Akkujen latauksesta
marraskuu 08, 2018, 10:12:11 AP
Eihän noissa kaikissa mainita mikä on max lataus. Mut hyvänä turvallisena ohjeena on ladata 1C:llä. Eli 1500mah akkua 1.5A ja 5500mah akkua 5.5A virralla. Sama kaava pätee noihin muihinkin akkuihin. On akkuja joihin voi puskea 5C:lläkin, eli 2200mah akkua voi ladata 11A virroilla. Nopeuttaa paljon lataamista, mutta saattaa kuluttaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää. Itse aika yleisesti lataan akkuja 2C virroilla.

Ja latausaikana voi suunnilleen laskea että 1C:nä vie sen noin tunnin.
#48
Voi olla vaan yksi mission ladattuna
#49
Lainaus käyttäjältä: lake - marraskuu 06, 2018, 12:13:36 IP
Cleanflight forkissa iNav on GPS ja missionit hyvin myös tuettuna.. Voisi olla edullisin vaihtoehto kun GPS toimii vielä F3-raudallakin..
https://github.com/iNavFlight/inav/wiki/Supported-boards

Saa kännykällä ohjaukset ja lentomoodejakin piisaa..
https://github.com/iNavFlight/inav/wiki/Flight-modes
Jep. On perus mission lentämistä. Toisessa kiinteäsiipisessä mulla on Omnibus F3 ja BT palikka. Voi ladata missionin tai muutenkin säätää langattomasti kännykällä. Tässä lisää noista Inavin missioneista:https://www.youtube.com/watch?v=qGpq-Yr63Kw

Sulla oli multiin hakusessa ja kannattaa ottaa fc jossa kompassi. Multissa siitä on hyötyä, koska kone on välillä paikoillaan. Kiinteäsiipinen sitten taas lentää kokoajan ja siksi kompassit on jätetty niistä fc:stä pois ja suunnan määrittelee gps.
#50
Lentokilpailut / Ensimmäiset MM kisat käynnissä
marraskuu 02, 2018, 08:23:20 IP
Täällä ei ole tainnut vielä olla, mutta ensimmäiset Racing Drone MM kisat on parhaillaan käynnissä. Tänään oli avajaisseremoniat, vaikka treenit ja aika-ajot on jo käyty parin viime päivän aikana. Antti "NMC" Haimilahti oli hienosti aika-ajojen 32. ja jatkaa lentoja huomenna :) Nikolas "GM" Widell sekä Jari "Meatg" Kankare jäivät top 64 pilottien taakse ja karsiutuivat jatkosta. Suomen kisajoukkoa luotsaa paikan päällä Ari-Pekka "Aprepo" Repo.

Tästä lisäinfoa kisasta: https://faidroneworld2018.aero/
Liveseuranta kisasta: https://www.youtube.com/user/airsportschannel

Ja "kisastudio" tietenkin Fpv Finlandin Slackissä #kilpailut-kanavalla. Tästä liittymään: http://fpvfinland.fi/slack/
#51
Ja löytyy noita Pixhawk fc:tä myös pienemmässä koossa kuin tuo täysikokoinen. Jos siis isosta koosta on haittaa.
#52
Ylemmän linkin mukainen "täyskokoinen" itsellä käytössä. Helpoin kun kaikki laajennuspalikat laitetaan suoraan kiinni.

Jos taas Omnibussia kattelee, tästä hyvät infot: http://ardupilot.org/plane/docs/common-omnibusf4pro.html

Kannattaa ostaa laadukkaampi Omnibus kun noista kaikista halvimmista ei ole kuullu kauheasti hyvää.
#53
Niin ja Inavissa on myös mission lentäminen, mutta on tosi alkeellinen vielä. Lentää vaan rundin läpi ja se siitä. Viimeksi kun sitä kokeilin ja olin asettanut viimeiseksi pisteeksi rth:n päälle kytkeytymisen, ei lähtenyt päälle ja kone vaan jatkoi matkaa :D eli ei ihan toivottava toiminta...
#54
Jos haluat ajaa niin että fc ohjaa myös kameraa, on vaihtoehtona oikeastaan vaan Ardupilot/px4. Siinä tosissaan voi määrätä alueen, kameran sekä käytettävän linssin ja softa laskee lentoradan sekä tarvittavan korkeuden. Hoitaa koko homman automaattisesti. Itsellä kiinteäsiipisessä on Pixhawk ja missionit toimii hienosti. Lähtee ilmaan automaattisesti, lentää halutun reitin (nyt rakenteilla että tekee jonkun tiputuksen siinä välissä) ja laskeutuu lopussa itsenäisesti. Yhteytenä on 433mhz telemetrialinkki.

Nyt Ardupilottia saa myös osalle F4 prossuille ja Omnibus F4 pro on parhaiten dokumentoitu. Vähän on jouduttu tiputtamaan ominaisuuksia pois ja ainakin terrain following on pois. Just automaatti lentämisessä se taas on aika näppärä. Eli seuraa maastoa ja jos lentokorkeus on asetettu esim. 100m, pitää sen vaikka maasto nouseekin.

Kaikki ominaisuudet tulee sitten noiden täysin tuettujen Pixhawk fc:den kautta. Ovat vähän arvokkaampia kuin joku perus fc:t, mutta sit taas on helppoja kun kaikki vaan tökitään kiinni.
#55
Lainaus käyttäjältä: Ves@ - lokakuu 21, 2018, 12:39:44 IP
Jos ei "markettikopterit" kelpaa, niin 9kg metrinen homemade octo kelpaa  :D
Jotta osaa rakentaa moisen, tarvii jo tuntemusta tekniikasta sekä ottaa selvää miten mikäkin toimii. Menee EASA:ssa diy luokkaan siinä missä 15 kiloinen lenokkikin :D Tosin määräysluonnoksessa on nyt että tiheästiasutulla alueella ei saa yli 3 kiloisella lennellä lennokkina/dronena ja ammattikäytössäkin ilma-alus saa painaa maks. 7kg.

Markettikoptereihin on tulossa kaikenlaista lippulappua sekä nettitenttejä, lentäjän rekisteröimistä, laitteen rekisteröimistä, e-tunnistusta sekä georajoituksia missä voi lentää. Tuo tappaa taas valmiit racing dronet markettien hyllyltä, koska yritäppä läiskiä gepsit ja kaikki kyytiin niin että paino on vielä järkevällä tasolla :D

Niin ja nämä kaikki koskee yli 250 grammaisia. Nyt uusimmat pienet racing dronet sekä myös fpv siivet alittaa tuon painon ja silloin ei koske oikeastaan mikään ;)
#56
Niin ja meillä on aktiivinen Trafi joka on saanut oman artiklansa ajettua tuohon EASA:n määräysluonnokseen. Tämä sallii myös kansallisia poikkeuksia. Tätä vastusti iso osa isoista maista. Ja tässä varmasti vaikuttaa se että Trafin jätkät ovat itse lennokkiharrastajia :D Siksi yhdistyksiäkin kuunnellaan Trafissa ja asioihin pääsee vaikuttamaan.

Briteissä viimeksi säädettiin asetus että vakautus laitteilla varustetut lentävät laitteet ovat pitkälti raskaasti säädeltyjä. Tuolla lennokkipuoli taas sai äänensä kuuluviin ja perinteinen lennokkilentäminen saa jatkua vapaampana.
#57
Tuosta parista vuodesta on jo aikaa ja on asiat hieman muuttuneet. Ikävä kyllä nyt tulevassa määräysluonnoksessa on jo poliisin vaatimus että vakijoukkoon on oltava 50m etäisyys. Tämä on tullut kamerakopteristien ansiosta jotka ovat lennelleet eri urheilu sun muissa tapahtumissa vastuuttomasti. Lennokki ja fpv puoli yritti saada tähän lievennystä, koska tuo haittaa todella paljon kisojen järjestämistä ja estää jo järjestämistä. Trafi onneksi lieventää sen verran että tapahtumiin saa anottua poikkeuslupia. Mutta on taas aika turhaa lisähommaa. Herää vaan kysymys mitä seuraavaksi aletaan tiukentamaan.

Ja edelleen iso osa lennokkikerhoista ei edes halua drone porukkaa lentämään kentälleen rataa. Vastauksena on että tänne ei yhtään markettikopteria sallita. Kun ollaan saatu puheyhteyttä ja selitettyä mistä lajista on kyse, on osassa saatu viestiä perille ja kiinteitä ratoja perustettua.

Fpv porukalla on ikävä kyllä iso työ valvoa omia etujaan ja kyllä tänne aivan hyvin mahtuisi vastuullisten kuvauskoptereiden etuja valvovaa yhdistystä.
#58
Lainaus käyttäjältä: Ves@ - lokakuu 21, 2018, 10:02:59 AP
Eikös FPV Finland Ry:n agendassa ollutkaan harrastajien edunvalvontaa, vaikka näin muistan alussa olleen juttua.
MikeK, ovatko Dji lennättäjien dissauspostaukset omia ajatuksiasi, vai onko se FPV Finland Ry:n virallinen kanta ?
FPV lentäminen ja sen harrastaminen kuuluu FPV Finlandin agendalle. Lennokkiyhdistykset taas ajavat lennokkipuolen asioita. Enkä ajele mitään FF:n kantaa täällä. Suositteleisin oikeasti perustamaan etujärjestön kamerakoptereille. Trafi kuuntelee aivan varmasti eri tavalla ja myös lausuminen tuonne EASA:n suuntaan saa eri pontta. Voin sanoa että Trafin suunnalla ei kamerakopteristeja nähdä mitenkään hyvällä ja sinne suuntaan todellakin kannattaisi panostaa tulevaisuutta ajatellen.
#59
Lainaus käyttäjältä: Ves@ - lokakuu 21, 2018, 09:27:03 AP
Hyvin sitten neuvoteltu jyvät omaan laariin, jos vain fpv-diy-vermeet saa siimaa  :)
Ongelma onkin varmaan siinä ettei kuvaukoptereilla ole mitään edunvalvontaa. Ehdottomasti tarvittaisiin sellainen yhdistys joka jakaisi infoa sekä olisi yhteydessä viranomaisiin antaen lausuntoja eri luonnoksiin. Ammattipuolella tämä on, mutta harrastajat ovat jääneet pois. Kyllähän yksityishenkilökin voi antaa kommentteja, mutta ei varmasti ole niin tehokasta. Myös lennokki sekä drone harrastajien puolella on aktiiivista yhdistystoimintaa, jossa ihan tavataan eri tahoja keskustellen yhdessä tulevaisuudesta.
#60
Lainaus käyttäjältä: Murgo - lokakuu 20, 2018, 11:27:50 IP
Eiköhän se tötöily kuitenkin ole enemmän kiinni lennättäjän tietämyksestä ja lainkuuliaisuudesta kuin lentolaitteen merkistä tai käyttötarkoituksesta.
Marketista kopterinsa hakevalla vaan kun ei yleensä ole mitään intoa ottaa selvää miten saa lentää ja mikä on kiellettyä. Tämä on huolena niin Trafilla kuin tuossa tulevassa EASA:n määräyksessä. Diy rakentaja tutustuu eri tavalla harrastukseen ja siksi sinne myös annetaan lisää "siimaa".