Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Piraattiradio

#1
Se olisi sitten ilmeisesti ensi kuusta alkaen järjestelmä viimein käytössä. Siirtymäajalla toki saa rallatella ~500g asti omin luvin, mutta lienee varmasti helpointa kaikille rekisteröityä ja suorittaa nettitesti jottei virkainto vie kopteria mutun perusteella.

Tuossa jutussa ei mainittu mitään näyttökokeista, eli jos traficom tällä hetkellä kahdessa paikassa (tarvittaessa kolmessa) niitä suorittaa kerran kuussa ja koronan takia testejä pääsee 6+2 henkilöä suorittamaan, niin milläköhän taajuudella ne meinasivat että suomen kymmenet tuhannet DJI kuskit testinsä suorittavat? Näen melko suuren potentiaalin tuossa kansalaistottelemattomuudelle. Ja lakihan on tosi hyvä jos se ei toimi vaan tekee kaikista harrastajista suoraan lainsuojattomia.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007757979.html
#2
Multikopteri-uutiset / Vs: Lehdistä poimittua
joulukuu 09, 2020, 01:47:34 AP
FCC, DJI FPV GOGGLES V2 . .

https://fccid.io/SS3-FGDB282006
#3
U(ltra)L(ight). 4" UL kopuilla cruisailee jopa puoli tuntia ja nillä pystyy kevyttä acroakin harrastamaan. Itsellä on kohtuullisen painava 4" joka 4023 potkureilla ja 1408/3750kv moottoreilla lentää 850mah 4S akulla 9 minuuttia, sis. cruisailua ja kevyttä acroa, punch outteja unohtamatta. Tällä hetkellä erilaiset 4" explorer setit trendaa youtubessa, niitä Kun saa ihan digitaalisenakin eivätkä läheskään kaikki tarvitse maksimaalista suorituskykyä vaan nimenomaan lentoaikaa. Jos 5" on pakko olla, varmaan katselisin 2004 tai 2204 moottoreita 1,5mm akselilla ja gemfanin 5125 potkureilla. Runkoja löytyy jonkun verran, esim. Rotorama calypso jos tahtoo 20x20 stäkillä rakentaa. Tai betafpv Twig ET5 jos pelkällä analogisella kameralla pärjää. Mutta varmaan itse suosisin noita 4" UL kopuja lento ajan suhteen. Toki varmaan olen itsekin kokeilemassa tuollaista 5" UL kopun rakentamista, että saapa nähdä muuttuuko mieli sen myötä. Mutta ainakin itselle tällä hetkellä 4" on paras koko, sen kun voi rakentaa liki millaiseksi vaan.
#4
Radiotekniikka / Vs: Radiomaster TX16S
elokuu 24, 2020, 12:14:13 AP
Näissä purkuvirrat ovat niin matalat, että käytännössä kaikki 18650 -> 21700 akut käyvät. Minulla on ihan perus ncr18650b sisässä, kestävät useamman session ilman latailua ja kun radiossa on laturi, niin eivätpä nuo taida ulos tulla ennen kuin päivitän crossfireen . . jos sittenkään. Yleensä lennän yhden balanssiboardin verran, eli viisi akkua. Homma on akunvaihtoineen alle puolessa tunnissa yleensä kasassa :)
#5
Multikopteri-uutiset / Vs: Lehdistä poimittua
elokuu 19, 2020, 12:34:14 IP
Pullistuneet tyhjennetään ja hävitetään asianmukaisesti, eikö ni :)

"Pelastuslaitoksen mukaan kuluttajakäyttöön tarkoitetun kauko-ohjattavan helikopterin nyrkinkokoinen litiumakku oli turvonnut."


https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5040169/Kaukoohjattavan+lennokin+akku+sytytti+maton+ja+poltti+seinaa+Paraisilla
#6
Radiotekniikka / Vs: Radiomaster TX16S
elokuu 17, 2020, 03:56:42 AP
Kyllä se ihan soiva peli on, itse olen tuolla lentänyt nyt toista kuukautta. Simulaattoria varten joudut todennäköisesti vaihtamaan ajurin, microsoft kun asentaa laitteelle väärän. Osa porukasta tykkää että on vähän turhan löysät tikut, itse lennän liki olemattomalla vastuksella niin en tiedä, aluksi tuntui ettei saa tarpeeksi löysälle mutta on tuohon jo tottunut. Antenni on FCC vaatimusten takia kiinteä ja aika paska, siis sen rakenne. Aika varmasti jää sinullakin jossain vaiheessa käteen. Muovi ja rakenne tuntuu halvalle esim. Nirvanaan verrattuna, mutta halpahan se onkin, eikä vaikuta käytettävyyteen millään tavalla.

Tätä saa crossfiren kanssa samalla hinnalla kuin T18:sta saa kloonatulla R9:llä. Crossfire on aika peruskauraa lyhyen ja pitkän matkan piloteilla nykyään ja crossfire shotilla latenssitkin pysyvät kurissa. Itse en laittaisi juurikaan painoarvoa T18:n UHF:lle tuon takia, mutta esteettisesti kyllä tykkään t18:sta enemmän. Mutta kun opentx 2.4 putkahtaa kosketusnäyttötuella ulos ja se omasta mankasta ilman erillistä asennusta löytyy, niin kyllähän se selvästi omassa käytössä on halutumpi ominaisuus kuin ulkonäkö tai klooni r9. Itsellä alkuperäinen r9 setti kerää pölyä, valmistaja FRsky keräsi noita laitteita vaihtotarjouksella pois kierrosta eli tukea ne eivät sille halua tarjota, vaan kaikkien pitäisi siirtyä uusien, lukittujen protokollien taakse.
#7
Lainaus käyttäjältä: Ves@ - kesäkuu 03, 2020, 10:08:48 IP
https://www.droneinfo.fi/fi/tiedotteet/6944/eu-droneasetuksen_soveltaminen_mahdollisesti_siirtyy

Näyttäisi päivittyneen niin että siirtymäaika alkaa tosiaan vasta 1.1.2021. Ottaen huomioon maailman tilanteen, aika hyvä veto. Kopterin lennättäminen on kuitenkin kohtuullisen vaaratonta, useimmiten sosiaalisesti etäistä ja erinomaisen hyvin stressiä lievittävää toimintaa. Tällaiset FPV setämiehetkin saavat kruisailla kesän ilman pelkoa harrastuksen muuttumisesta kesken kauden laittomaksi, arvostan.

"Pitkään valmistelussa ollutta EU:n droneasetusta (EU) 2019/947 aletaan soveltaa Suomessa asetuksessa olevien siirtymäaikojen mukaisesti 1.1.2021. Edelleenkään säännöt eivät koske sisätiloissa tapahtuvaa lentämistä."

https://www.droneinfo.fi/fi/eu_dronesaannot

#8
Oma kalustoni / Vs: Ves@n vehkeet
maaliskuu 16, 2020, 10:07:09 IP
Lainaus käyttäjältä: Ves@ - maaliskuu 14, 2020, 02:52:55 IPEli jos tässä maassa ei sada vettä puoltavuotta niin tuulee jotta tukka lähtee päästä  >:(

Totta. Viime kesänä hommaa vielä mausti päivittäisen +5-12m/s lisäksi 15-17c lämpötila. Maantiepyörällä loppui kausi heinäkuussa kun ei pelkällä t-paidalla pärjännyt, olisi pitänyt keskellä kesää ajaa villapaidassa.
#9
Ainakin banggood lähettää suomeen akkuja USPS:n kyydissä. Omat kiersivät jenkkien kautta, jos sama homma niin aika varmasti jäävät tulliin.

Eachine EV800D oli vahva suositus kun itse aloitin ja on se sitä vieläkin. Emofpv myy suomessa, banggood omistaa eachinen joten sieltä saa kanssa. Samaa laatikkoa myydään nykyään myös Tobyrich ev800d nimellä, mutta sen mukana ei taida tulla antenneja ja jos tulee, ovat ne huonot. Em. Laitteen napit ovat paperia ja akut kestää mitä kestää, kuvanlaatu on kuitenkin hyvä ja immersio valtavan FOV:n takia syvä. Itse noilla aloitin ja tällä hetkellä arvon mihin suuntaan lähden omaa settiä päivittämään.

Vähän kalliimmalla irtoaa aomway commander v1s (169€). Keskiluokasta iskee myös skyzone o2 ja uusi ev300d. Jälkimmäisen kuvanlaadun on kehuttu pärjäävän ihan hdo2:lle mutta eachinen laitteet tahtoo olla vähän hit'n'miss tyylisiä. Jos niissä on vikoja, opettelet elämään niiden kanssa koska niitä ei ikinä korjata edes seuraavissa tuotantoversioissa.

Akkuja saa euroopasta ainakin hobbykingiltä, myöskin gensace/tattu toimittaa akkuja saksasta. Brittilästä taitaa saada kanssa, en vaan tiedä miten kalliiksi sieltä kustit nousevat. EmoFPV taitaa myydä akkuja kanssa, en vaan tiedä löytyykö sopivia kokoja.

Latureitahan on vähän joka lähtöön. Perus B6 kloonia saa parilla kympillä ja se hoitaa hommat boardilla tai ilman. Tällä hetkellä toolkitRC tekee kivoja laatikoita, kymppi lisää b6:sen hintaan ja saa m8/m800 laturia jossa on ominaisuuksia jo ihan kiitettävästi (toimii esim. säädettävänä virtalähteenä tai vaikka lataa akut kentällä isommasta akusta).
#10
Flight Controllerit / Vs: sp racing h7 extreme
joulukuu 09, 2019, 11:48:34 AP
Lainaus käyttäjältä: Vesa - joulukuu 09, 2019, 11:43:43 AP
on helppo tinaill.

Itse katselin sitä H7 Nanoa ja mietin että voipi ikänäöllä itku päästä sitä kolvatessa 😁
#11
Flight Controllerit / Vs: sp racing h7 extreme
joulukuu 09, 2019, 11:44:23 AP
Eipä ole kokemusta, 110A näyttäisi sensori kestävän. Aika vaikea mineillä vetää yli, mutta hyvä pitää mielessä jos lähtee isompia/heksa/okto kopuja rakentamaan. Diatonen F4 stäkit eivät tue RPM filtteriä ja vaikka nuo saa lentämään hyvin ilmankin, ei montaa kymppiä tarvitse laittaa lisää kun em. filtterin saa toimimaan ja prop washin määrä tippuu likimain itsestään. Itse investoisin mieluummin siihen suuntaan ja rakentaisin paketin em. ominaisuuden ympärille. H7:ssa on paljon ominaisuuksia joille itsellä ei ole tarvetta, RPM filter kyllä syö prosessoria joten tuskin ne tehot hukkaan menee. Mutta esim. baro, tupla vtx, expansion port etc ovat itselle turhia. Toki jos ne kokee tarpeellisiksi, silloin niistä joutuu maksamaan ☺️
#12
Päällä lennättäminen ilmeisesti viittaa leijutukseen. Ylimenokauden säännöt saisivat olla pysyvät säännöt, tuollaisenaan laki käytännössä kieltää esim. kaikki harrastukseen liittyvät kokoontumis- ja yleisötilaisuudet ilman erityislupia. Myöskin jos menet sinne keskelle metsää A3 laitteesi JA kaverisi kanssa ilman että teillä kummallakin on lupa lennättää yleisön lähellä ja paikalle pärähtää poliisi, niin poliisihan voi aivan mielivaltaisesti tulkita tätä lakia ja tehdä siitä sinun kaveristasi uhrin. Ja sama linja jatkuu joka paikassa, jos sinne sinun metsätilkulle eksyy esim. uhriutuva marjastaja, vika on silti aina sinussa. Ylimenokauden lait sentään antavat edes jotain turvaa noita turhia ulisijoita vastaan. Mutta minkäänlaista harrastustoimintaa lopullinen laki ei selvästikään mieti, ainoastaan yksilöitä. Tarkemmin sanottuna DJI yksilöitä. Hidaslento, oikeasti? Alle 500g cinewhoopilla saa siis tehdä kaupallista työtä 2022 asti ja sen jälkeen homma vaatii erityisluvat, kelpoisuustodistukset, vastuuvapauslomakkeet yms. Kyllä pitää kaikesta yksinkertaisesta tehdä mahdollisimman vaikeaa ihan vaan jotta saa pari ropoa EU:n kirstuun kilahtamaan.
#13
Multikopteri-uutiset / Vs: Lehdistä poimittua
marraskuu 25, 2019, 04:22:54 IP
Lainaus käyttäjältä: Ves@ - marraskuu 25, 2019, 02:43:25 IP
Kappas, torrakkomiehet laittomille teillä  :D

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006319925.html

Katsoin kanssa, mietin että olisikohan se nyt kuitenkin tyhmyys joka niihin laittomuuksiin vetää eikä tekniikan kehittyminen 🤷‍♂️
#14
Oma kalustoni / Vs: Ves@n vehkeet
marraskuu 13, 2019, 07:35:24 IP
Lainaus käyttäjältä: Ves@ - marraskuu 12, 2019, 05:39:30 IP
On se pieni, Dji Mavic Mini siis  :)

Tuollaisen voisi jo jostain tarjouksesta ostaakin 😁
#15
Ilmakuvat ja videot / Vs: FPV:tä
marraskuu 07, 2019, 05:48:43 AP
Saapui talvi tännekin,

https://youtu.be/B-UmC6IjmkA