Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Lennokkitoimikunta

Sivuja: [1] 2
1
Toimikunnan kevät-tervehdys!

Ilmailuliitossa on otettu käyttöön uusi SIL16 lupajärjestelmä, joka mahdollistaa yleisiä rajoituksia vapaamman toiminnan myös kenttien ulkopuolella eli käykää tutustumassa osoitteessa www.lennokkimaarays.fi. Kyseessä on ”lennättäjän lupakirja” tyyppinen pätevöitymiskoulutus, jonka myötä voi liiton toimiluvalla harrastaa aikaisempaa monipuolisemmin, kun osaa toimia turvallisesti. Esimerkiksi suojaetäisyydet saa määritellä itse tapauskohtaisesti ja myös ei C-luokitetuilla koptereilla voi lentää kuten aikaisemmin. Kokeneelle lennättäjälle luvan suorittaminen on helppoa. Lisätietoa määräys-sivustolla ja siellä olevalla foorumilla voi kysellä lisää...

T. Pete

Petri Kantola, Pj
'Miehittämättömän ilmailun toimikunta (MIT)

2
SIL - Lennokkitoimikunta / Lennokkitoimikunnan uutisia
« : Marraskuu 30, 2019, 08:32:06 ip »
Moro

Tänään Suomen Ilmailumuseolla pidetyn Suomen Ilmailuliiton vuosikokouksessa koettiin juhlallinen hetki kun kello 13 Ilmailuliitto lähti toiselle vuosisadalle. Tämä tehtiin asiaankuuluvasti kolmen eläköön-huudon saattamana.

Samalla arvokkuudella minulla on kunnia ilmoittaa että Lennokkitoimikuntaa vetävät vuonna 2020 puheenjohtajana Petri Kantola sekä varapuheenjohtajana Jyrki Ahvenainen. Molemmat ovat pitkän linjan tekijämiehiä ja uskon vakaasti että saavat luotsattua lennokkitoimikuntaa eteenpäin sillä hyvällä suunnalla jolla se kulkee itse sen viestikapulan jättäessäni. Lämpimät onnittelut herroille!

Petteri Tarman puheenjohtajakauden päättyessä Suomen Ilmailuliiton johtoon valittiin Timo Hyvönen Peter Tähtisen saadessa vaaleissa kakkos-sijan äänten mennessä 2434 / 491 Timo Hyvösen eduksi. Timo on yleisilmailun mies ja hänellä on myös lennokkitaustaa. Lennokkitoimikunta onnittelee uutta puheenjohtajaa ja toivottaa hänet tervetulleeksi näinä laki- ja säädösten muutosaikoina joissa tarvitaan lennokkitoimikunnan, lennokkimääräystyöryhmän ja liiton edunvalvojan lisäksi myös vahvaa ja kantaaottavaa liiton puheenjohtajaa.

Suomen Ilmailuliiton toimintasuunnitelmaa käsiteltäessä tartuin Purjelentotoimikunnan toimintasuunnitelman kohtaan jossa toimikunta mainitsee seuraavasti: "Ilmatilan käytettävyyteen kohdistuu toistuvasti uusia uhkia. Miehittämätön ilmailu on tällä hetkellä suurin yksittäinen uhka." Mielestäni liiton sisällä ei voida olla tilanteessa jossa yksi laji kokee kaksi muuta lajia (lennokit / lennokkitoimikunta sekä dronet / dronetoimikunta) uhaksi omaksi toiminnalleen. Keskustelun jälkeen kohta päätettiin tarkennettavaksi siten että uhaksi koetaan "miehittämättömän ilmailun ilmatilavaraukset". Purjelentotoimikunnan tarkennus koskee siis lähinnä viranomaistoiminnan ilmatilavarauksia, ei meidän harrastustamme.

Terveisin Tero / LeT Pj

3
Moro!

Nyt olisi harrastuskentällä mahdollisuus ehdottaa ansioituneita palkinnonsaajia seuraavien palkintokategorioiden osalta:

Pilvenveikkojen malja

Palkinto annetaan vuoden nuorelle (alle 22) tulokkaalle. Palkinnon voi saada kerran. Aikaisemmat saajat.

Pohjolan malja

Palkinto annetaan vuoden lennokkiurheilijalle. Aikaisemmat saajat.

Vuoden lennokkiteko

Onko tehty mainitsemisen ja palkitsemisen arvoinen lennokkiteko? Anna äänesi! Teon voi olla suorittanut henkilön lisäksi myös yhteisö tai kerho!

Huomioita
Huomioithan että palkinnon saajan tulee ollaIlmailuliiton jäsen sekä perusteluakin pitäisi olla! Koitathan saada mahdolliset ehdotuksesi pikapuoliin esille!

Palkinnot jaetaan Lennokkiseminaarin yhteydessä Helsingissä Hotel Arthurissa lauantaina 9.11.2019

Voit myös lähettää ehdotuksesi Lennokkitoimikunnalle sähköpostiiin lennokkitoimikunta@ilmailuliitto.fi

4
Lennokkitoimikunnan määräystyöryhmä on valmistellut 1.7.2019 voimaan tulleen EU-lennokkimääräyksen soveltamiseen liittyen sekä Suomen Ilmailuliiton lennokkitoiminnan tavoiteohjelman että alustavan suunnitelman EU-määräyksen soveltamisesta Suomen Ilmailuliitossa.

Kokonaisuus koostuu kahdesta dokumentista liitteineen: Tavoiteohjelmassa määritetään Suomen Ilmailuliiton lennokkitoiminnan järjestelyjen ja edunvalvonnan suuntaviivoja, ja taustamuistiossa tarkastellaan tarkemmin EU-määräyksen soveltamiseen liittyviä seikkoja.
 
Nämä dokumentit toimitettaneen SIL toimiston toimenpitein SIL:on jäsenkerhojen perehdyttäväksi ja kommentoitavaksi. LeT viimeistelee aineiston jäsenistöltä saamansa palautteen perusteella, minkä jälkeen LeT esittelee sen hyväksyttäväksi Suomen Ilmailuliiton hallitukselle. LeT huomauttaa että kyseessä siis vielä draft-asteella olevat dokumentit joiden lopulliseen muotoon haetaan siis nyt jäsenistön ja harrastajien mielipitäitä ja näkökantoja.

Kiinnostuneita harrastajia pyydetään perehtymään aineistoon ja lähettämään kommenttinsa ja huomionsa lausuntopyynnössä pyydetyllä tavalla. LeT avaa lähiaikoina tämän aiheen yleistä keskustelua varten erillisen säikeen myös lennokit.net:iin.

Asiasta tiedotetaan tässä keskustelusäikeessä.

HUOMIO: Osa liitteitä seuraavassa viestissä foorumirajoitteen vuoksi!

5
SIL - Lennokkitoimikunta / SIL Lausunto Traficomille 19.6.2019
« : Kesäkuu 19, 2019, 04:00:43 ip »
Koska toistuvista pyynnöistä ja yrityksistä huolimatta ei ANS Finlandin kanssa ole päästy Jysväskylä/Utti-asiassa eteenpäin on SIL tänään lähettänyt Traficomille esityksen OPS M1-32 muuttamiseksi:

Lainaus
Suomen ilmailuliitto toteaa, että OPS M1-32 määräyksen soveltaminen on halvauttanut
ja rajoittanut lennokkitoimintaa Jyväskylän ja Utin lähialueella merkittävästi, joka
kummallakin alueella on hyvin vilkasta. Asiassa on pidetty useita tapaamisia sekä tehty
ratkaisuehdotuksia, jotka eivät ole johtaneet mielestämme perusteettomien
rajoituksien poistoon.

Ilmailuliitto esittää, että ilmailumääräystä OPS M1-32 ja sen tulkintaa muutetaan
välittömästi. Jyväskylän ja Utin lähialueella (CTR) lennonjohdon ollessa suljettuna
lennätystoiminta tulisi olla sallittu ilman ilmoitusta 3 km ulkopuolella kiitotiestä,
näköyhteydessä (VLOS) 50 m AGL alapuolella. Molemmilla lähialueilla lennonjohdon
ollessa suljettuna pysyvillä lennätyspaikoilla lennätystoiminta tulisi olla mahdollista
näköyhteydessä alle 150 m AGL korkeudella 1,5 km säteellä lennätyspaikasta.

Suomen Ilmailuliitto – Finlands Flygförbund ry

Lennokkitoimikunta ihmettelee ANS Finlandin hitautta ja jopa jonkin näköistä haluttomuutta Asian eteenpäin viemiseksi ja ratkaisemiseksi. Tilanteeseen toivotaan nyt ratkaisua viranomaispuolen kautta jotta käytännössä harrastuksellisesti sietämätön tilanne saataisiin avattua.

6
Moro

Ilmailulta on tullut selkeä tarve määrittää lennokkien lennätyspaikkojen korkorajoja hieman uudella tavalla ja tämä vaatii pikaisia toimia nyt myös meiltä harrastajilta.

Lennokkien lennästyspaikat löytyvät AIS-sivuilta osoitteesta https://www.ais.fi/ais/aica/A/A2018/EF_CIRC_A_2018_009_en.pdf sama tiedosto on tässä liitteenä.

Lennätyspaikoissa on useita joissa korkorajaa ei ole määritelty ja tämä tulee nyt määritellä, aikataulu on melko pikainen, eli SIL, LeT, ANS Finland ja Traficom kokoontuvat asian tiimoilta melko pian.

SIl/LeT haluaisi nyt tietää näillä paikoilla harrastavilta lennätyspaikan todellista käyttöä:

- Mikä korkorajan tulisi mielestäsi olla ?
- Mitä lajia harrastat?
- Muistahan mainita paikka :)

T: Tero / LeT

7
Yleistä höpötystä / Kaivataan kopteriharrastajia Mäntsälään!
« : Helmikuu 15, 2019, 07:58:35 ip »
Mänsälässä lauantaina 2.3 järjestettävän HermanOnkimaan talvipäivän järjestäVille Levelä oli tänään yhteydessä ja kyseli onko mahdollista saada Mäntsälän Isojärvellä järjestettävään koko perhene talvipäivätapahtumaan lennokkeja, koptereita, multikoptereita näytille ja lentämään.

Kiitotie on luokkaa 10x200m jääkiitotie, hankeakin löytynee suksikoneille ja tilaa piisaa.

Järjestäjä on tilannut päivälle vielä hienot kelit! :)

Yhteydessä kannattaa siis olla Ville Levelä nollaneljäsaataa 299808 mitä pikimmiten!

8
SIL - Lennokkitoimikunta / Kirje lajiryhmille 13.1.2019
« : Tammikuu 13, 2019, 01:09:26 ip »
Arvoisat lajiryhmien edustajat ja kilpailijat

Lennokkitoimikunta piti vuoden 2019 ensimmäisen kokouksensa 12.1.2019. Lennokkitoimikunnan yksi päätapahtumista on Spirit of Jämi tapahtuma 10-11.8.2019. Tapahtuman tarkoituksena on saattaa eri lennokkilajit yhteiseen tapahtumaan ja esittelemään lennokkiurheilun monimuotoisuutta. Tapahtuman päämuoto tulee seuraamaan hyväksi koettua runkoa edellisvuoden tapaan ja tapahtumasta tullaan tekemään tyytyväisyys- ja kehityskysely lähiaikoina.

Kisatoimintaan liittyen ennokkitoimkunta tiedottaa lajirymille seuraavaa:

- Lajiryhmiä / maajoukkueita pyydetään toimittamaan kuluvan vuoden EM- ja MM-kisoja varten tarkoitetut tukihakemukset lennokkitoimikunnalle 31.3.2019 mennessä. Ennen tätä kirjettä lennokkitoimikunnalle tulleet hakemukset huomioidaan ja ovat mukana käsittelyssä.
- Käytännössä EM- ja MM-kisojen kilpailujoukkueet tulee olla esitettynä myös tuolloin. Mikäli joukkueen valinta on myöhemmin tulee siitä tiedottaa LeT:aa.
- Kilpailutukipäätökset tehdään kootusti määräaikaa (31.3.) seuraavassa lennokkitoimikunnan kokouksessa, eikä em. ajankohtaa myöhemmin toimitettuja hakemuksia oteta käsittelyssä huomioon.
- Tukien myöntämisen edellytyksenä on lajiryhmän osallistuminen Spirit of Jämi -tapahtumaan ja siellä oman lajinsa esittelyyn (urheilijasopimuksen kohta edustustehtävät). Tapahtumaan osallistujien ei tarvitse olla tuen saaneita kilpailijoita mutta lajiryhmä vastaa, että osallistujat edustavat lajiryhmää.
- Kilpailijoiden tulee myös tehdä urheilijasopimuksensa ennen tukien myöntämistä.
- Myönnetyt tuet julkaistaan lennokkitoimikunnan tiedotuskanavissa.

Lisäksi lennokkitoimikunta tarvitsee 17.2.2019 mennessä lajiryhmiltä esityksen SM-ennätyksen kelpoisuusedellytyksistä. Toivomme lajiryhmiltä kannanottoa seuraavien kohtien osalta vähintään seuraavien kohtien osalta:
- SIL jäsenyysvaatimus?
- Suomen kansalaisuusvaatimus?
- Ennätyksen tekopaikka?

Lajiryhmien kannanottojen perusteella lennokkitoimikunta muodostaa lennokkilajeille yhteisen ennätyskelpoisuusmääritelmän. Ilmailuliitolla ei kaikilla lajeilla ole yhteisesti määriteltyä ennätyskelpoisuuden määritelmää kirjattuna ja lennokkitoimikunta toivoo lajiryhmiltä näkökantaa asiaan.

Samalla lennokkitoimikunta muistuttaa lajiryhmiä kilpailijoiden urheilijasopimuksesta joka tehdään jatkossa sähköisesti liiton sivuilla. Lisätietoa Ilmailuliiton jäsenkirjeessä 1/2019.

Lisätietoja edellä mainituista asioista antaa lennokkitoimikunnan puheenjohtaja Tero Salminen tero.salminen at kopterit.net. Lennokkitoimikunnalle voi lähettää myös muita kehittämisajatuksia edellä mainittuun osoitteeseen.

Keväisiä kelejä odotellessa

Tero Salminen
LeT puheenjohtaja

Jakelu
- Lajiryhmien edustajat
- Lennokkitoimikunta
- SIL Jari Lehti

9
SIL - Lennokkitoimikunta / Spirit Of Jämi 2019
« : Tammikuu 13, 2019, 01:05:53 ip »
Ennakkokutsu vuoden lennokkitapahtumaan 10-11.8.2019.

Kaikki lennokkiharrastajat lajista riippumatta kutsutaan kokemaan Jämin henkeä. Tapahtuma kokoaa eri lajien harrastajat yhteiseen tapahtumaan.

Tapahtumassa on tarjolla kokemuksia lennokkien monipuolisesta tarjonnasta, rentoa yhdessäoloa ja ohjelmaa.

Lisätietoja tapahtumasta tulee myöhemmin lisää.

10
SIL - Lennokkitoimikunta / Lennokkitoimikunta 2019
« : Tammikuu 13, 2019, 01:04:37 ip »
Lennokkitoimikunta vuodelle 2019 kokoontuu seuraavalla kokoonpanolla:

Tero Salminen Pj (Tampere) tero.salminen at kopterit.net
Anssi Aunola Vpj (Lempäälä)
Aaro Malila (Jyvaskylä)
Taneli Äikäs (Jämijärvi)

Harrastusterveisin

Tero Salminen
Lennokkitoimikunnan puheenjohtaja 2019

11
SIL - Lennokkitoimikunta / Lennokkitoimikunta 2019
« : Marraskuu 17, 2018, 02:41:06 ip »
Lennokkitoimikunnalle on SIL vuosikokouksessa valittu pj ja vpj. Nyt LeT_in tilanne näyttää hyvälle kun uudeksi pj:ksi saatiin Tero Salminen. Tero on ollut mukana tänä vuonna jo LeT:ssä ja oli valmis vastaanottamaan pj:n tehtävät. Terolla on hyviä suunnitelmia tulevaisuudelle.

Nykyinen pj lupautui Terolle kaveriksi ja tueksi.

Terveisin
Anssi Aunola

13
SIL - Lennokkitoimikunta / Kirje lajiryhmille 28.1.2018
« : Tammikuu 28, 2018, 03:52:31 ip »
      Lennokkitoimikunnan kirje lajiryhmille

         28.1.2018Arvoisat lajiryhmien edustajat ja kilpailijatLennokkitoimikunta piti vuoden 2018 ensimmäisen kokouksensa 23.1.2018. Lennokkitoimikunnan yksi päätapahtumista on Spirit of Jämi tapahtuma 4.-5.8.2018.  Tapahtuman tarkoituksena on saattaa eri lennokkilajit yhteiseen tapahtumaan ja esittelemään lennokkiurheilun monimuotoisuutta. Tapahtuman yhteydessä on tarkoitus järjestää myös keskustelutilaisuus (yhdessä Trafin kanssa) lennokkiharrastuksen tulevaisuudesta. Lauantaina 4.8. pidetään myös yhteinen illanvietto.

Kokouksessaan LeT päätti kuluvan vuoden kilpailutukien osalta seuraavaa:
- Lajiryhmiä / maajoukkueita pyydetään toimittamaan kuluvan vuoden EM- ja MM-kisoja varten tarkoitetut tukihakemukset lennokkitoimikunnalle 31.3.2018 mennessä. Ennen tätä kirjettä lennokkitoimikunnalle tulleet hakemukset huomioidaan ja ovat mukana käsittelyssä.
- Käytännössä EM- ja MM-kisojen kilpailujoukkueet tulee olla esitettynä myös tuolloin. Mikäli joukkueen valinta on myöhemmin tulee siitä tiedottaa LeT:aa.
- Kilpailutukipäätökset tehdään kootusti määräaikaa (31.3.) seuraavassa lennokkitoimikunnan kokouksessa, eikä em. ajankohtaa myöhemmin toimitettuja hakemuksia oteta käsittelyssä huomioon.
- Tukien myöntämisen edellytyksenä on lajiryhmän osallistuminen Spirit of Jämi -tapahtumaan ja siellä oman lajinsa esittelyyn (urheilijasopimuksen kohta edustustehtävät). Tapahtumaan osallistujien ei tarvitse olla tuen saaneita kilpailijoita mutta lajiryhmä vastaa, että osallistujat edustavat lajiryhmää.
- Kilpailijoiden tulee myös tehdä urheilijasopimuksensa ennen tukien myöntämistä.
- Myönnetyt tuet julkaistaan lennokkitoimikunnan tiedotuskanavissa.


Lisätietoja edellä mainituista asioista antaa lennokkitoimikunnan puheenjohtaja Anssi Aunola anssi.aunola(@)gmail.com.  Lennokkitoimikunnalle voi lähettää myös muita kehittämisajatuksia edellä mainittuun osoitteeseen.


Keväisiä kelejä odotellessa


Anssi Aunola   
LeT puheenjohtaja

14
SIL - Lennokkitoimikunta / Urheilijaseminaari 10.3.
« : Tammikuu 28, 2018, 12:43:56 ip »
SIL tarjoaa ilmaista koulutusta kilpailijoille. Alla linkki tapahtumaan. Huomioikaa että ilmoittautuminen loppuu 31.1.

https://www.ilmailuliitto.fi/tapahtumat/urheilijaseminaari/

15
SIL - Lennokkitoimikunta / Lennokkitoimikunnan kokoukset
« : Tammikuu 06, 2018, 11:18:57 ap »
Lennokkitoimikunnan ensimmäinen kokous pidetään 23.1..

Ensimmäinen kokous on järjestäytymistä ja mukaan on myös kutsuttu juuri aloittaneen Dronetoimikunnan puheenjohtajisto. Pääsemme aloittamaan näin yhteistyötä. Dronetoimikunta osallistuu myös Spirit of Jämi tapahtumaan.

Sivuja: [1] 2