Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - Picofly

#1
Multikopteri-uutiset / DJI Goggles racing combo
kesäkuu 05, 2018, 07:53:31 IP
Olen lennellyt noin puoli vuotta DJI racing combolla. Paketista ei ole näkynyt juuri suomenkielisiä arvioita, joten ajattelin naputella sellaisen tänne (ja kopion Koterit.nettin).

DJI racing combo rakentuu DJI:n videolasien uudistetun version ympärille. Full HD-lasien mukana toimitetaan digitaalinen videolähetin Ousync Air Unit sekä DJI:n oma HD-kamera, erilaisia antenneja sekä muutamia antenniadaptereita. HD-videolinkki käyttää DJI:n kehittämää Ocusync-tekniikkaa, joka hyödyntää sekä 2.4GHz että 5.8GHz taajuusalueita. Myös analogisten videolähteiden katselu onnistuu sisäänrakennetun 5.8GHz videovastaanottimen avulla. Sekä laseissa että Air Unitissa on sisäänrakennetut HD-tallentimet, jotka tallentavat parasta kuvaa, mitä olen FPV-tallentimissa nähnyt. Lasien oikeassa kyljessä on kosketuspaneeli, jolla ohjataan videotallentimen toimntaa ja liikutaan käyttöjärjestelmän valikoissa. Lasit ovat periaatteessa kohtuullisen mukavat käyttää mutta pidemmän päälle aika painavat. Kasvoja vasten tuleva kumireunus voisi olla tiiviimpi, sillä ainakin omalla kasvonmuodollani reunuksen välistä pääsee valoa lasien sisään.

Digitaalista videolinkkiä käytettäessä valittavissa on kolme tarkkuutta 480p, 720p ja 960p. Latenssia on resoluutiosta riippuen 50ms, 60ms tai 70ms. 720p-tarkkuudella lasien FOV on huikeat 85 astetta, eli kuva täyttää suuren osan näkökentästä. 960p-tarkkuudella FOV on hieman kapeampi, kun ruudun molempiin reunoihin jää mustat palkit. Kuvaa voi myös zoomata pienemmäksi tai suuremmaksi, jos koko näytön täyttävä kuva tuntuu liian suurelta. Näytön natiivitarkkuus on Full HD, mutta siihen videolinkin kapasiteetti ei yllä. Täyden HD-tarkkuuden voi toki hyödyntää jos omistaa DJI:n Mavic Pron tai käyttää laseja ulkoisen videolähteen kanssa HDMI-kaapeliin kytkettynä. Ikänäöstä johtuen en pysty tarkentamaan silmiäni ruudulle kunnolla ilman korjaavia linssejä mutta onneksi DJI myy korjauslinssejä eri voimakkuuksilla. Itselläni on käytössä +2.5 diopterin linssit (suosituksena on omien lasien vahvuudet +1.0 diopteria)

Videolähetin ja kamera ovat suurin piirtein saman kokoiset kuin kilpailevassa HD-linkissä Connex Prosight, mutta painoa on parisenkymmentä grammaa enemmän. Vastapainoksi saa kuitenkin suuremman resoluution, kameraan global shutterin ja selkeästi ProSightiä paremman kantaman. Ocusync Air Unitin mitat ovat  72 × 33 × 14 mm ja paino 43,7g. Kamera on himpun verran suurempi kuin esim HS1170 ja painaa kaapeleineen noin 18g.

Eräs racing combon mielenkiintoisista piirteistä on mahdollisuus poistaa lentolaitteesta perinteinen vastaanotin ja välittää RC-ohjaimen komennot videosignaalin rinnalla. Itse olenkin poistanut Spektrumin vastaanottimet molemmista quadeistani ja käytän Spektrum DX8-radiota slave moodissa siten että radio on kytketty trainer-kaapelilla videolaseihin. Vastaanottavassa päässä Ocusync Air Unit on kytketty piuhalla flight controlleriin. Saman kaapelin kautta kulkee myös telemetriatieto (voltit, amppeerit ja gps-koordinaatit) Flight Controllerista Air Unitiin ja sieltä edelleen lasien näytöruudulle. Kätevää! Myös kantama parani verrattuna aikaisemmin käyttämiini Spektrumin satelliittivastaanottimiin, jotka saattoivat pätkäistä yhteyden poikki jo 200-300m etäisyydellä.

Muutaman kuukauden lentelyn jälkeen olen edelleen tyytyväinen ostokseeni. 1280 x 960 pikselin videokuva suurella näytöllä on erinomaisen hyvä ja videolinkin kantama on omaan käyttööni riittävä. Suurin pettymys on ollut ohjelmistopäivitysten laatu. Toistaiseksi vain ensimmäinen FW 01.00.0100 tarjoaa nykimättömän kuvan. Myöhäisempiin versioihin on tullut lisää ominaisuuksia (mm. OSD:ssa tuki gps-vastaanottimelle) mutta samalla mukaan on tullut nykimistä aiheuttava bugi, jota ei vieläkään ole kitketty pois.

Ohessa yksi tämänpäiväinen lento lasien videotallentimella kuvattuna. Tämä on siis 960p livetallenne videolinkin yli. Analogisen videolinkin räpsyjä ei juuri näy, mutta kuva saattaa puuroutua satunnaisesti jos videosignaalin laatu heikkenee. Tällä videolla puuroutminen johtuu kuitenkin Youtubesta...

Valokuvissa Ocusync Air Unit ja Connex Prosight rinta rinnan, myyntipakkaus ja videolähetin Scarab 270-frameen asennettuna.

https://www.youtube.com/watch?v=RRhKWI3ZrbM&t=6s
#2
Myyn Connex ProSight videolinkin, sis. lähetin, vastaanotin, kamera, antennit ja kaikki myyntipakkauksen mukana tulevat ruuvit, kaapelit & kiinnikkeet. Mukaan tulee myös Eyebox Smart-videolaisen pohjalta modatut HD-lasit (näyttöpaneeli 5" Full HD-paneeli Eachine Goggles One-laseista). Laseissa on sisäänrakennettu 5.8GHz vastaanotin ja HDMI-input. FOV on luokkaa 55-60 astetta linssistä riippuen (mukana kolme eri vahvuista linssiä). Hinta 195€ + postit.

Älä anna siistin myyntipakkauksen hämätä itseäsi - tämä on käytetty setti, joka on lentänyt kymmeniä lentoja ja kokenut lukuisia torppeja! Kameran toisen kiinnitysruuvin juuressa on murtuma (vaurio näkyy oheisessa valokuvassa, korjattu liimaamalla) mutta muuten kamera on käyttökunnossa ja koko paketti on irroitettu quadistani toimivana.

Huom! vastaanotin on USA-versio. Taajuusvalikoima on samat kuin EU-versiossa mutta lähetystehoa ei voi muuttaa vaan se on aina 200mW.

Tarkemmat tuotetiedot löytyvät esim. täältä: http://www.globe-flight.de/Amimon-Connex-ProSight-Configurable-with-Mounting-Accessories-Video-Goggles-etc

Ohessa on vielä samanlaisella kokoonpanolla tallennettu video. Minulla on näitä HD-linkkejä 3 kpl, joista yhden siis myyn pois tarpeettomana ja pidän omassa käytössä kaksi.  Huom! Kuvanlaatu kärsii Youtuben pakkauksesta. Alkuperäinen tallenne on huomattavasti skarpimpi:

https://www.youtube.com/watch?v=5fJtUM1nONE
#3
Hankin vastikään Fatsharkin uudet Transformer-FPV lasit. Paketti koostuu erillisestä 5" HD monitorista ja silmikosta, johon monitori asennetaan. Monitorissa on sisäänrakennettu analoginen diversiteettivastaanotin, AV-in ja AV-out-liittimet sekä HDMI in (HDMI mini). Monitorin kuva heijastetaan puoliläpäisevän peilisysteemin kautta silmille, mistä johtuen polttoväli on saatu riittävän pitkäksi myös lievästä ikänäöstä kärsivän (kuten minä) silmille. Näytön natiivikuvasuhde on 16:9 mutta myös 4:3 kuvasuhde on saatavilla. Monitoria voi käyttää myös ilman silmikkoa tai erikseen myytävien VR-henkisten 3D-lasien kanssa.

Ensivaikutelman perusteella lasit vaikuttavat oikeinkin toimivilta. Kuva on kirkas ja terävä. FOV on pienempi kuin Headplay HD-laseissa mutta ihan kohtuullisen iso kuitenkin. Vertailun vuoksi Transformerit ovat myös ulkomitoiltaan huomattavasti pienemmät kuin Headplayt.
#4
Multikopteri-uutiset / Yuneec Skyview HD goggles
marraskuu 06, 2016, 04:53:03 IP
Testasin viikonloppuna miten Yuneecin uudet SkyView HD-lasit soveltuvat FPV-käyttöön.

Lasit on rakennettu 5" 1280x800 pisteen näyttöpaneelin ympärille. Niissä on sisäänrakennettu akku, jonka luvataan kestavän kolem tuntia. Minkäänlaisia kuvasäätöjä ei ole tarjolla - laisien oikealla sivulla on vain pelkkä virtanäppäin ja micro usb-liitin akun lataamista varten. Videosisääntuloja on niin ikään vain yksi, eli micro-HDMI. Painoa koko komeudella on 462g akku mukaanlukien ja ulkomitat ovat huomattavasti pienemmät kuin esim. Headplay HD-lasien. Yuneec SkyViewin hinta on noin 250-260€ ja näitä myy Suomessa mm. Rajala Pro ja Verkkokauppa.

Kuva on erittäin terävä mutta aavistuksen liian himmeä omaan makuuni. Valmistajan mukaan FOV on 75 astetta mutta epäilen suuresti, koska kuva on selvästi pienempi kuin nykyisissä laseissani. Latenssi on melko pieni. Valmistajan mukaan se on alle 20ms mutta valitettavasti en pysty sitä kotikontein tarkastamaan. Joka tapauksessa latenssia on silminnähden vähemmän kuin nykyisessä kokoonpanossani (tällä hetkellä kamerani videolinkkini ja lasieni kokonaislatenssi on noin 80-90ms).

Lasit ovat kaikin puolin lennettävät, joskin kuvan himmeys ja hieman hutera HDMI-liitin hieman ärsyttävät. Sain kuvan kahdesti pimeäksi sekunnin - parin ajaksi, kun liitin pääsi heilumaan kesken lennon.
#5
Osallistuin syksyllä ClearBost-signaaliboosterin Kickstarter-kampanjaan ja viime perjantaina posti sitten kiikutti paketin Kanadasta.

ClearBoost on siis vastaanottimen antennin ja vastaanottimen väliin liitettävä pieni vahvistin / suodatin, jonka luvataan vahvistavan videosignaalia 13 dBi verran. Toimiakseen puolen tulitikkuaskin kokoinen laite vaatii 4-17V käyttöjännitteen. Signaaliboosterin pitäisi parantaa videolinkin kantamaa ja/tai läpäisyä. Erityisesti matalan lähetystehon (esim. 25mW) lähettimien pitäisi hyötyä lisävahvistuksesta, 13dBi:n vahvistus kun vastaa likimäärin kantaman nelinkertaistumista.

Kokeilin laitetta tänään Eyebox Smart-lasieni kanssa. Avotaivaalla lennettyjen ensilentojen perusteella se tuntuisi toimivan kuten luvattiin mutta muutama lisätesti on varmaan paikallaan ennen lopullisen tuomion langettamista. 50mW videolähettimen kantama parani selkeästi (pikaisesti arvioiden vähintäänkin 50%) ja kuvan kohina väheni samalla. Puuttuvan SMA/RP-SMA adapterin vuoksi joudun käyttämään vastaanottimessa huonompaa halpisantennia, joten olettaisin että kuvanlaatu vain paranee kun pääsen taas käyttämään laadukkaampaa antennia. Seuraavaa koelentoa varten ruuvaan säädettävän videolähettimeni lähetystehon 20-25mW tuntumaan ja vertaan miltä kantama silloin näyttää.

Lisää detaljeja löytyy tämän linkin takaa: https://www.kickstarter.com/projects/markh/clearboost-enhanced-video-reception-for-drones-and

Oheisessa kuvassa ClearBoost asennettuna Eyebox-laseihini kahden SMA-kulma-adapterin välityksellä:

#6
Multikopteri-uutiset / Eyebox Smart FPV-lasit
lokakuu 08, 2015, 08:42:56 IP
Tuli hankittua tällaiset uutuusmallit.

Kuten nimestä jo saattaa arvata, Eyebox Smart on tarkoitettu lentelyyn älypuhelimen näytön välityksellä. Lasit on mitoitettu 5-6" näyttöä silmälläpitäen ja niiden mukana toimitetaan neljä erivahvuista muovilinssiä (ei siis fresnel-linssejä). Runko on muovia ja kasvoja vasten on paksut pehmusteet.

Alkuperäisenä tarkoituksena oli kokeilla näitä Samsung Galaxy S6:n ja Easycap-donglen kanssa mutta korkeahkon latenssin (n. 250ms) ja matalan frame raten vuoksi kokeilut jäivät kymmenkuntaan lentoon. Päätin kuitenkin kokeilla miten lasit toimivat 5" FPV-näytön kanssa ja hankin testiä varten Hawk Eye Little Pilot-merkkisen FPV-monitorin jonka arvelin mittojen perusteella sopivan Eyeboxin kannen sisään. Monitorin tarkkuus on 800x480 pikseliä ja se on varustettu skannaavalla 32-kanavaisella 5.8GHz vastaanottimella sekä sisäänrakennetulla akulla. Sen kyljessä on lisäksi AV in ja AV out-liittimet. Latenssin luvataan olevan erittäin alhainen, vain 10ms. En pysty väitettä tarkastamaan mutta viivettä on paljain silminkin arvioituna vähemmän kuin esim. Headplayssa. Monitori mahtui lasien sisään ilman isompia ongelmia ja pysyy paikallaan kaksipuolisen teipin varassa. Jouduin vain poistamaan kannen vaahtomuovipehmusteen ja viilaamaan kannen reunaan kolon antenniliittimelle.

Lopputuloksesta tuli erittäin onnistunut! Kuvan koko on jonkin verran pienempi kuin Headplay HD:n mutta suurempi kuin Fatshark Dominator HD:n, eli arvioisin FOV:n olevan noin 55-60 astetta. Omasta mielestäni tämä kokoonpano toimii FPV-käytössä paremmin kuin esim Headplay HD koska näytön latenssi on pienempi, liikkuvissa kohteissa ei esiinny samanlaista häntimistä eikä kuva pehmene liikkeessä vaan pysyy koko ajan terävänä. Myös värikylläisyys, kirkkaus ja kontrasti ovat erinomaiset. Nämä ovat toistaiseksi parhaat FPV-lasit jotka olen omistanut (aikaisemmin olen lennellyt Headplay HD:llä, Fatshark Dominator HD:llä ja Fatshark RCV922-laseilla).

Ohessa pari kuvaa kokoonpanostani sekä kokovertailu Headplay HD:n rinnalla.