Multikopterit.net keskusteluforum

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - trosendahl

#256
Rakentelu ja säätäminen / TODO: Potkureiden valinta
huhtikuu 19, 2014, 10:47:30 AP
-
#257
-
#258
Lentotoiminta / TODO: Missä lennättää multikopteria
huhtikuu 19, 2014, 10:45:07 AP
-
#259
-
#260
Multikoptereiden ja lennokeiden kanssa puuhastelu on varsin helppo ja vapaa harrastus. Vapaus tuo kuitenkin mukanaan aina vastuun omista tekemisistä, joten muutama juttu on hyvä tiedostaa lajin parissa toimiessa. Laitteisiin suoranaisesti liittyviä lakeja ja määräyksiä ei tätä kirjoitettaessa ole kovinkaan montaa, mutta ajatuksenani oli listata tähän threadiin lähteineen sekä lakeja, että hyviä ja fiksuja käytäntöjä, joita noudattamalla välttyy tarpeelta tulkita lakia virallisin juhlamenoin...  ;D

Aihepiirinä tämä on hyvin laaja, ja tarkoitus on tiivistää tarvittavat asiat helppolukuiseen ja tiiviiseen pakettiin. Ajattelin, että tästä seuraava viesti tulisi sisältämään olennaisimmat jutut, varsinaisen vapaan keskustelun ollessa sen alla. Se hakee varmasti muotoaan pitkän aikaa ja tulen poikkeuksellisesti editoimaan sen sisältöä oikeampaan suuntaan ilman eri mainintaa, mikäli jokin siihen kirjoittamani asia huomataan keskusteluissa väärin tulkituksi. Tämä vain sen takia, että viesti säilyy selkeänä ja helppolukuisena, ei niinkään että peittelisin sillä omia väärinymmärryksiäni joita varmasti tulee..  ::)

Perinteiseen malliin, keskustelu aiheesta on vapaata. ;-)

(Tämä threadi oli pitkään unten mailla, ja tähän piti kirjoittaa tarinaa aiheesta. En kuitenkaan ollut saanut sitä aikaiseksi, mutta nyt ajattelin, että voisi olla hyvinkin paikallaan koota kaikki määräysluontoiset asiat yhteen paikkaan, josta ne on helppo tarvittaessa löytää, ilman tarvetta käsitellä niitä monessa paikassa ympäri kioskia! ;-)
#261
Lentotoiminta / Vakuutukset
huhtikuu 19, 2014, 10:22:26 AP
Lennokkitoiminta harvoin mielletään luonteeltaan sellaiseksi, että kysymys vakuutuksista olisi aiheellista. Multikopterit kuitenkin voivat poiketa perinteisiksi lennokeiksi mielletyistä, kevyistä vaahtomuovista valmistetuista lentolaitteista merkittävästi. Vaikka moni kopteri on suhteellisen pieni painoltaan, tekniikka mahdollistaa hyvikin järeiden laitteistojen käyttämisen erilaisiin harrastuspohjalta tapahtuviin lentotehtäviin, kuten ilmakuvaukseen. Kun usein metallista tai komposiittimateriaaleista valmistetun laitteiston paino alkaa lähennellä useampaa kiloa, sen vaikutus ympäristöön ongelmatilanteissa voi nousta yllättäväksikin kysymykseksi. Vaikka painava laite on usein myös arvokas, tämä viesti käsittelee kolmannelle osapuolelle, ei laitteelle itselleen, aiheutuvien vahinkojen korvaamista.

Ilmailulaki määrittelee multikopterit lennokeiksi. Harrastustoiminnassa yksinkertaisin ja edullisin tapa on Suomen Ilmailuliiton (http://ilmailuliitto.fi/) jäsenetunaan tarjoama vakuutus. Se kattaa urheiluilmailussa (riippu- ja varjoliito, laskuvarjohyppy sekä lennokit) tapahtuneet sekä henkilövahingot, että kolmannen osapuolen vahingot aina miljoonaan euroon asti. Vakuutuksen tuoteseloste, sekä ehdot kannattaa lukea Ilmailuliiton omilta sivuilta, osoitteessa http://www.ilmailuliitto.fi/fi/jasenille/jasenasiat/jasenedut. Tiivistettynä lennättäjälle itselleen aiheutuneet henkilövahingot korvataan 8500 euroon asti ja kolmannelle osapuolelle aiheutetut vahingot miljoonaan euroon asti, 500 euron omavastuulla.

Kaupallisen toiminnan vakuutusasiat ovat monimutkaisemmat. Suuri osa suomalaisista vakuutusyhtiöistä ei tarjoa vakuutusta droneille. Kun toiminnan luonne muuttuu harrastuksesta liiketoiminnaksi, vastuukysymysten ja lainsäädännön luonne muuttuu. Koska kyseessä on uusi ala, pelisäännöt eivät ole vielä täysin selvät edes EASA:lle, euroopan ilmailuviranomaiselle, jonka säädöksiä Trafi, Suomen ilmailuviranomainen, toteuttaa. On tärkeää muistaa, että multikopteria ei määritellä ilma-alukseksi, vaan lennokiksi. Näin ollen vaadittuja vakuutuksiakaan ei ole määritelty. Mutta selvää on, että vastuuvakuutus omalle toiminnalle ammattimaisessa ympäristössä on erittäin suositeltavaa olla, mikäli on mahdollista aiheuttaa vahinko jonka maksaminen omasta pussista on uhka omalle taloudelle. Eräät ulkomaiset vakuutusyhtiöt, kuten saksalainen Sirius, http://www.siriusaviationinsurance.com/, tarjoavat vakuutuksia lentäville laitteille, kuten juuri lennokeille ja liitimille, joita perinteiset, kotimaiset, yhtiöt eivät vakuuta. Kuten täyskokoisiin lentäviin laitteisiin, myös koptereihin voi olla kannattavampaa hankkia vastuuvakuutus kaupalliseen toimintaan ulkomailta.


#262
Lentotoiminta / Ensimmäinen lento
huhtikuu 18, 2014, 11:42:21 IP
Multirotor on saatu vihdoinkin hankittua tai vielä parempaa, itse rakennettua ja on aika ensimmäiseen koitokseen kokonaan uudenlaisen härvelin kanssa.

Ennen kaasun avaamista on muutamia asioita, jotka kannattaa tarkastaa ja pitää mielessä, vaikka miten houkuttelisi ihan vähän vaan jo kokeilla. Päivän voi pilata moni asia, mutta niihin voi onneksi varautua.

Sääolosuhteet

Tuuli on rajoittava tekijä mille tahansa lentävälle laitteelle. Vaikka multikopterit pärjäävät verrattain hyvin tuulessa, on ensimmäisestä lennosta turha tehdä hankalaa kovatuulisena päivänä. Näin ollen onkin syytä valita mahdollisimman tyyni päivä, mieluiten ilta, ensimmäiselle lennolle. Tuuli yleensä tyyntyy illaksi. Tuulen ennustamiseen ja havainnointiin on olemassa useita tapoja, joita on käsitelty enemmän viestiketjussa "sää", mutta ns. perstuntuma on varsin riittävä, tuulipussi tai -mittari eivät näiden laitteiden kanssa ole niin tarpeellisia. Pyri lennättämään niin, ettet itse ole tuulen alapuolella, ts. tuuli ei pääse puhaltamaan kopteria sinua kohti.

Huomioitavaa on myös se, että vaikka pinnassa tuuli on rauhallinen, voi ylempänä se olla huomattavasti kovempi. Havainnoi ylätuuli ohi kulkevista pilvistä, savuista tai vastaavista, sillä mikäli kopteri vahingossa karkaa korkeammalle, voi tuuli viedä sen mennessään kun ohjaustuntuma on vielä vähän hakusessa. Tämä kävi kerran minullekin.

Sähkölaitteet eivät tunnetusti pidä vedestä, joten malta mielesi olla menemättä tihkusateeseen. Usean multikopterin elektroniikat eivät ole järin hyvin suojattuja edes roiskevedeltä, jolloin yksikin pisara voi aiheuttaa laitteen piirikorteille oikosulkuja ja koko masiinan hermostumisen.

Asettaudu niin, että aurinko on selkäsi takana ja pyri pitämään kopteri jatkuvasti niin, ettei aurinko häikäise sinua. Multikopterit ovat usein muodoltaan varsin symmetrisiä. Mikäli niiden liikkumista ei seuraa tarkkaavaisesti, voi herkästi alkuvaiheessa menettää käsityksen siitä, miten päin laite on. Tästä seuraa korjaukset vääriin ohjaussuuntiin, joka yleensä aiheuttaa enemmän tai vähemmän sanomista.

Lentopaikan valinta ensimmäiselle lennolle

Vaikka multikopterit pystyvät toimimaan hyvinkin ahtaissa paikoissa, on ensimmäiselle lennolle syytä valita mahdollisimman tilava paikka. On todennäköistä, että ainakin jossain vaiheessa ohjaussuunnat voivat mennä hieman sekaisin kopterin symmetrisestä ulkomuodosta johtuen, jolloin lisätila tulee tarpeeseen. Mitä suurempi kopteri, sen enemmän tilaa kannattaa varata. Paras lentopaikka olisi pehmeällä, lyhyellä ruoholla varustettu tilava kenttä. Asvaltoitu alue tai sorapintainen alue on suositeltava jättää toiseen kertaan, ymmärrettävästä syystä. Mitä vähemmän ensimmäisellä lennolla on seuraajia, sen parempi. Vaikka uuden laitteen esittely olisikin hienoa, sen pannuttaminen pilkkeeksi on suorituspaineen alla aina noloa. Vauhdikkaasti pyörivät, usein kuituvahvisteiset potkurit, voivat aiheuttaa syviä ja verrattain kivuliaita haavoja osuessaan.

Kun taidot karttuvat, voi lentopaikka olla pienempikin, jopa oma takapiha, mutta ennen sitä lentotaitojen tulee olla hyvin hallussa.

Lentotila ja GPS-avusteisuus

Moni multikopteri, valmiit laitteet erityisesti, tarjoavat käyttäjälleen useita erilaisia lentotiloja. Kopterin käyttäytyminen määräytyy valitun tilan mukaan. Ensilennolle suositeltava lentotila on sellainen, jossa kopteri vakauttaa itse itsensä vaakalentoon, kun ohjaimista päästää irti. Ilman tätä kopteri pitää sille kerran määrätyn asennon, eikä oikaise itseään automaattisesti. Tämä automaattisesti oikaiseva lentotila kulkee eri koptereissa eri nimillä, kuten esimerkiksi "Level mode", "Horizon mode" tai "Stabilize". Oikea nimi selviää kopterin tai sitä ohjaavan kortin ohjeistuksesta.

Opetteluvaiheessa koen suositeltavana välttää GPS-avusteisia lentotiloja. Vaikka kopterit ovat GPS-avusteisessa tilassa helpompia lentää, ne hidastavat itse peruslentämisen oppimista. GPS-avusteiset lentotilat eivät myöskään ole täysin toimintavarmoja johtuen paitsi laitteiden toteutuksesta myös GPS-järjestelmästä itsestään ja yllättävä tilanne on se, mitä opetteluvaiheessa vähiten voi kaivata. Vaikka käsissä olisikin kopteri, joka on varustettu automaattisella kotiinpaluutoiminnolla ja muulla automaatiolla, se ei vähennä peruslentämisen merkitystä. Automatiikka voi pettää, ja tällöin harrastajan omat taidot on ainoa asia, joka pelastaa kalliin laitteen.

GPS-toimintoja tulee niiden epävarmuudesta johtuen käyttää muutenkin harkiten. Niiden rajoitteet ja oikea käyttö tulee olla tiedossa. Moni kopteri vaatii, että ennen lentoa siihen määritellään kotipaikka, johon laite palaa mikäli radioyhteys menetetään. Mikäli kotipaikka on asetettu väärin, tai jätetty asettamatta, voi kopteri kotipaikan sijaan lähteä maailmankiertueelle. Laitteiden ohjekirjat kannattaa lukea tarkoin rajoituksineen, ennen näiden toimintojen käyttämistä.

Lentoa edeltävät tarkastukset

Multikopterit ovat mekaanisesti erittäin yksinkertaisia laitteita. Kolmiroottorista tricopteria lukuunottamatta ainoat liikkuvat osat ovat moottorit ja niihin liitetyt, suoravetoiset potkurit. Kaikkien osien kiinnityksestä tulee varmistua ennen lentoa. Laite tulee olla myös oikein kalibroitu, oikeassa lentotilassa. Seuraava tarkastuslista kannattaa käydä vähintään läpi:


Mekaaninen rakenne


  • Kaikki ruuvit ja mutterit ovat kiinni, varmistettu vähintään ruuvilukitteella ja normaalien muttereiden sijaan rakentamisessa on käytetty nylock-muttereita
  • Johdot ovat juotettu huolellisesti kiinni, niputettu siististi, eivätkä pääse kosketuksiin pyörivien osien kanssa
  • Johdot eivät altistu vedolle
  • Akku, laitteen painavin osa, on tukevasti kiinnitetty ja varmistettu esimerkiksi asianmukaisella tarranauhalla
  • Potkurit pyörivät oikeinpäin ja ovat kiinnitetty ja kiristetty
  • Jokin laitteen osa, moottorivarsi tai vastaava, on merkitty eri värillä tai muodolla, joka osoittaa laitteen menosuunnan

Ohjelmisto


  • Ennen lentopaikalle siirtymistä tarkastettu ilman potkureita, että kopterin moottorit reagoivat oikein ohjausliikkeisiin. Neliroottorisen kopterin tapauksessa kun kopteria heilauttaa oikealle, oikean puolen vajoavat moottorit kiihdyttävät. Kun kopterin nokkaa heilauttaa alaspäin, vajoavat moottorit kiihdyttävät. Kun ohjaussauvaa poikkeuttaa oikealle, vastaavasti vasemman puolen moottorit kiihdyttävät koska kopteri pyrkii nostamaan vasenta reunaansa. Kun ohjaussauvaa poikkeuttaa eteenpäin, takimmaiset moottorit kiihdyttävät.
  • Kopterin anturit on kalibroitu ohjeen mukaan
  • GPS-toimintoa tukevan laitteen kotipaikka on asetettu ohjeen mukaan
  • Radiolähettimen eksponentiaalitoiminto (expo) on asetettu oikein. Multikoptereiden kanssa esimerkiksi 40% tuottaa kopterin, joka reagoi rauhallisesti ohjaussauvan pieniin poikkeutuksiin, mutta joka tarjoaa kuitenkin täydellä ohjainpoikkeutuksella täydet ohjausliikkeet
  • Failsafe-toiminto on asetettu oikein. Failsafe määrittelee sen, mitä kopteri tekee radioyhteyden katketessa esimerkiksi radiolähettimen vikaantumisen tai akun loppumisen vuoksi. Mikäli tätä toimintoa ei radiolähettimen tai kopterin ohjeistuksen mukaan aseta oikein, vikatilanteessa kopteri karkaa.
  • Laitteen säätöarvot, esimerkiksi PID-säätöparametrit, ovat suuruusluokaltaan oikeat (lue lisää viestiketjusta "Kopterin säätäminen")

Ensimmäistä kertaa ilmaan

Kun listan tarkastukset on tehty tyydyttävästi, on vihdoin ensimmäisen lennon aika. Kytke virta ensin radioon ja sitten vasta kopteriin. Muuten kopteri voi mennä heti käynnistyttyään failsafe-toiminnon mukaiseen tilaan. Kopterista riippuen se voi tarkoittaa pahimmillaan sitä, että kopteri lähtee lentoon itsestään heti kun virta kytketään, joka voi johtaa erityisesti suurempien laitteiden kanssa vakaviin vammoihin.

Aseta kopteri menosuunta poispäin itsestäsi. Viritä kopteri (arm) kopterin ohjeen mukaan. Paina myös mieleesi miten viritys puretaan (disarm). Useimmissa koptereissa moottorit pyörivät turvallisuussyistä vain, kun kopteri on viritetty (armed). Anna reilu tuhautus kaasua lentoonlähdössä. Liian rauhallinen tehon annostelu johtaa kopterin keikkumiseen maassa ja lopulta sen kaatumiseen. Mikäli tarkastuslistan kohdat tuli käytyä läpi, se laite lentää kyllä. Etsi tehovivusta kohta, joka pitää kopterin vaakalennossa ja kokeile ohjaussuuntia. Mikäli tuntuu siltä, että laite ei lennä, vedä tehovipu kiinni. Jos tuntuu siltä, että laite on hallitsemattomassa lentotilassa, varmistu nopeasti siitä että ympärillä on tilaa, ja anna lisää tehoa. Taivaalla on aikaa ja tilaa korjata. Kopteri oikaisee itsensä, mutta se tarvitsee siihen tilaa ja tehoa. Älä kuitenkaan päästä laitetta liian ylös. Huomioi lentoaika ja akun kesto.

Kun ensimmäinen lento on onnistuneesti takana, voit alkaa suunnitella seuraavan lennon ohjelmaa. Kaartoja, peräsimen yhteiskäyttöä ja ehkäpä muutaman lennon jälkeen jo lentämistä keula itseä kohti. Tällöin ohjaussuunnat ovat käänteiset, mutta siihenkin tottuu verrattain nopeasti. Rauhallinen ja määrätietoinen toiminta palkitsee, siinä missä ylimääräinen sähläys opettaa enemmänkin kopterin korjaamista.

On suositeltavaa, joskaan ei pakollista, että ensimmäisellä lennolla mukanasi on avustaja, jolla on aikaisempaa kokemusta laitteista. Koska multikopterit alkavat olla jo verrattain yleisiä, harrastajia löytyy eri puolilta Suomea ja he ovat pääosin erittäin halukkaita auttamaan, jos ei muuta niin kahvikuppia tai oluttuoppia vastaan... Kontaktin paikallisiin harrastajiin saat esimerkiksi tämän forumin kautta.

#263
Lentotoiminta / Kuinka päästä alkuun
huhtikuu 18, 2014, 11:30:22 IP
Mikä ihmeen multikopteri?

Multikopteri on useammalla pyörivällä potkurilla ilmassa pysyvä, tietokoneen vakauttama ja ohjaama pieni lentolaite. Laitteet ovat helppojen lento-ominaisuuksiensa ja monipuolisuutensa vuoksi muutamassa vuodessa nousseet monen harrastajan suosioon. Toisin kuin perinteinen lennokki tai pienoishelikopteri, multikopterit soveltuvat sellaisenaan hyötykuorman, kuten kameran kuljettamiseen ja niiden käsittely on pitkälle automatisoidusta toiminnasta johtuen huomattavasti helpompaa. Juuri laitteiden monipuolisuus ja hyvät lento-ominaisuudet miellyttävät niissä monia. Sama laite voi kyetä sekä rauhalliseen ja vakaaseen, automaattiseen vaakalentoon, mutta myös äärimmäisen nopeaan ja aggressiiviseen taitolentoon.

Ne eivät vaadi myöskään välttämättä suurta tilaa tai lentokenttää harrastustoimintaa varten, olkoonkin että suuri tila tuo aina turvallisuutta. Multikopterit tarjoavat erinomaisen tavan aloittaa radio-ohjattavien lentävien laitteiden kanssa harrastaminen. Tietokoneohjatut, lähes itsestään ilmassa rauhallisesti pysyvät laitteet antavat paitsi ohjausvirheitä anteeksi, myös aikaa miettiä seuraavaa liikettä. Laitteiden ohjaus on yleensä tarkka ja täsmällinen, ja ne vastaavat ohjauskomentoihin ilman viiveitä.

Tietokoneohjatusta luonteestaan johtuen laitteet edellyttävät kuitenkin perinteisiä lennokkeja enemmän perehtymistä tietotekniikkaan. Vaikka kaupasta saa valmiita, lähes lentovalmiita laitteita, on enemmän kuin suositeltavaa, että laitteiden toimintaperiaatteisiin ja ennenkaikkea rajoituksiin perehtyy huolellisesti ennen ensimmäistä lennätyskertaa. Tekniikka valmiiden laitteiden takana on varsin hienoa ja kehittynyttä, joka oikein toimiakseen edellyttää käyttäjältä huolellisuutta. Koska nämä laitteet on osittain suunniteltu lentämään hyvin ilman jatkuvaa ohjausta, ne voivat pahimmassa tapauksessa karata käyttäjältään. Moni harrastaja onkin onnistunut hukkaamaan ensimmäisen dronensa huolimattomuuttaan.

Vaikka dronet ovat verrattain uusi lennokkiharrastuksen muoto, lentovalmiita laitteita on verrattain hyvin saatavilla. Anturitekniikan ja elektroniikan nopea kehitys on mahdollistanut laitteiden huomattavan edullisen hinnan. Pieniä leikkikaluiksi soveltuvia multikoptereita on saatavilla useita muutaman kympin hintaan, joiden avulla voi oppia helposti laitteen ohjauksen. Tosin esimerkiksi kameran kuljettamiseen soveltuvia, kuluttajahintaisia laitteita ei ole valittavissa markkinoilta tällä hetkellä kuin pari. Ammattikäyttöön tarjontaa on, mutta näiden järeiden laitteistojen hinnat ovat vielä tuhansia euroja. Valmiit laitteet vaativat käyttäjältään monipuolisuutensa ja kehittyneen tekniikkansa vuoksi huolellista perehtymistä, jotta harrastus olisi turvallista ja mielekästä.

Tähän asti verrattain suuri osa harrastajista on rakentanut laitteensa itse, joko alusta asti tai puolivalmiita osia apuna käyttäen. Tämä lähestymistapa soveltuu harrastajille, jotka ovat kiinnostuneita itse tekemisestä. Toisaalta, multikopteri soveltuu myös erinomaisesti ensimmäiseksi itse rakennetuksi harrastevälineeksi mekaanisen yksinkertaisuutensa vuoksi. Aerodynamiikkaa ei näiden laitteiden kanssa juuri tarvitse murehtia. Painopistekin voi olla sinne päin. Kuten vanha sanonta asian ilmaisee: minkä laitteisto heittää, sen ohjelmisto peittää.

Forumin rakentelupalstalta löytyvä viestiketju pyrkii auttamaan ensimmäisen laitteen rakentamisessa lentokuntoiseksi. Itse rakennettu laite on myös edullisempi ja nopeampi korjata, kun tutustuminen ilman reunalla olevaan esineeseen kuitenkin ennenpitkää joskus tapahtuu. Ilman reunalla olevia asioita ovat mm. maaperä, puut, talot, rakennukset sekä avaruus, joista viimeiksimainittuun kuitenkin harvemmin törmää. Vastaavasti itse rakennettu laite on paitsi harrastajalleen pieni ylpeydenaihe, myös opettaa tekniikkaa laitteiden takana. Se antaa myös hyvät valmiudet jatkaa harrastusta suurempien ja monipuolisempien laitteiden parissa.

Ensimmäisellä lennolla huomioitavia asioita on käsitelty forumin kirjoituksessa http://www.multikopterit.net/index.php/topic,4.0.html
#264
Yleistä höpötystä / Multikopterit.net
huhtikuu 18, 2014, 11:07:05 IP
Hei.

Tervetuloa Multikopterit.net -keskusteluforumille. Perustin forumin, koska halusin herättää keskustelua laitteiden tiimoilta ja tarjota nurkkauksen netissä multikoptereiden ja dronejen harrastajille.

Multikopterit.net on tietääkseeni ainoa suomenkielinen droneihin keskittynyt keskustelupalsta. Sen pääpaino on ilmassa kelluvilla enemmän ja vähemmän automaattisilla härveleillä, olivat ne sitten siivekkäitä tai useammalla ropelilla varustettuja.

Vaikka multikopterit ovat radio-ohjattuja lentolaitteita, eroavat ne varsin paljon perinteisistä lennokeista tai pienoishelikoptereista, paitsi ulkonäkönsä, myös toimintaperiaatteensa ja käyttötarkoitustensa myötä. Siksi uskon, että pelkästään niille tarkoitettu keskustelupalsta tarjoaa parhaan mahdollisen nettiyhteisön niitä harrastaville. Perinteisistä lennokeista tai pienoishelikoptereista kiinnostuneet saattavat löytää omiin lajeihinsa paremmin kohdennettua sisältöä esimerkiksi suosituilta lennokit.net tai kopterit.net -forumeilta.

Olen itse puuhastellut harrasterakenteisten moniroottoristen härveleiden parissa nelisen vuotta. Tänä aikana minulle on kehittynyt (kantapään kautta ;-) jonkinlainen näkemys siitä, mitä näiden laitteiden kanssa puuhastelu on. Haluaisin jakaa myös oppimiani asioita ja uskon, että pystyn tarjoamaan jotain oppimiskäyrää loiventavaa! ;-)

Multikopterit.net ei ole sidoksissa mihinkään kaupalliseen toimijaan, yritykseen tai organisaatioon, vaan on puhtaasti harrastepohjalta luotu itsenäinen projekti vailla sen kummempia taka-ajatuksia. Forumin käyttö tulee luonnollisesti olemaan nyt ja jatkossa ilmaista. Mainosrahoitteisuus voi myöhemmin tulevaisuudessa tulla kyseeseen, mutta vain, mikäli se ei aiheuta kohtuutonta häiriötä forumin käyttäjille.

Tulevaisuudessa odotettavissa on myös yhteistyötä erään tunnetun kotimaisen tee-se-itse -henkisen sivuston kanssa.. tätä kannattaa odottaa! ;-)

Koska tavoitteena on luoda Multikopterit.netistä viihtyisä, avointa keskustelua ruokkiva yhteisö, josta on helppo nauttia, ovat kaikenlainen palaute ja parannusehdotukset tervetulleita.

Toivottavasti viihdyt forumilla.

Yst. terv.

Toni