Multikopterit.net keskusteluforum

Lennokkitoimikunta

Aloittaja Lennokkitoimikunta, joulukuu 31, 2017, 12:19:16 AP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Lennokkitoimikunta

Lennokkitoimikunta on Suomen ilmailuliiton asettama toimikunta, jonka tehtävä on ilmailuliiton alaisen lennokkien harraste- ja kilpailutoiminnan koordinointi ja johtaminen.

Lennokkitoimikunta käsittelee kilpailutoimintaan liittyviä asioita. Lajiryhmät esittävät lennokkitoimikunnalle arvokisoihin lähtevät kilpailijat ja yhdessä Ilmailuliiton kanssa hyväksyvät joukkueet. Kilpailutoiminnan tukemiseen liittyvät avustushakemukset tulevat myös toimikunnan käsiteltäväksi. Lennokkitoimikunta voi tukea FAI:in alaisten lajien EM- ja MM-kisoihin lähteviä kilpailijoita.

Viime vuosina on lennokkitoimikunta osallistunut myös ilmailumääräyksiin liittyviin asioihin. Lennokkitoimikunta edustaa osaltaan lennokkiharrastajia ja antaa kommentteja mm. ilmailumääräyksien käsittelyyn. Tukena lennokkitoimikunnalla on ilmailuliiton edunvalvonta-asiantuntija. Lennokkitoimikunta tekee yhteistyötä myös dronetoimikunnan kanssa.

Ilmailuliiton päätoiminen edunvalvonta-asiantuntija vastaa mm. liiton lausuntojen ja kannanottojen koordinoinnista ja valmistelusta, toimielinten (hallitus, lajitoimikunnat, työryhmät) avustamisesta harrasteilmailun edunvalvontaan liittyvissä kysymyksissä, kansainvälisen yhteistyön koordinoinnista ja kv-delegaattien avustamisesta ,yhteistyöstä harrasteilmailun lento- ja lennätyspaikkojen kanssa (lähde: ilmailuliitto).

Lennokkitoimikunta tiedottaa omasta toiminnastaan lennokit.net, kopterit.net, multikopterit.net, Ilmailuliiton nettisivuilla ja facebook sivustolla.

Lennokkitoimikunta

Uudet lennokkimääräykset ja kerhotoiminta

Ilmailuliiton ja Traficomin välisissä neuvotteluissa 5.3.2020 saatiin sovittua hyvässä yhteistyössä pelisäännöistä, joilla varmistetaan tulevaisuudessa järjestäytyneen lennokkiharrastuksen edellytykset Suomessa. Lisäksi saatiin paljon tarkennuksia ns. EASA-määräysten vaikutuksista kansallisesti.

Suomessa siirrytään uusien määräysten mukaisiin rajoituksiin 1.7.2020 alkaen. Lennokkikerhot saavat kuitenkin poikkeusluvan jatkaa toimintaansa vanhan OPS M1-32 määräyksen mukaan koko siirtymäajan eli 1.7.2022 saakka. Edelleen lennokkien lennätyspaikat tullaan määrittelemään jo tänä vuonna UAS ilmatilavyöhykkeiksi, jotka antaa kerhoille ja harrastajille vapauksia määräyksistä merkityillä alueilla. Uudistus parantaa myös yleisilmailun turvallisuutta.

Ilmailuliiton lennokkitoimikunta tiedottaa, ohjeistaa ja tukee jäsenkerhoja sekä yksittäisiä harrastajia konkreettisissa toimenpiteissä siirryttäessä uusien määräysten mukaiseen toimintaan. Käytännössä ennen 1.7.2020 kerhojen yhdistysasiat, kuten rekisteröinti, säännöt ja jäsenrekisteri, tulee olla kunnossa sekä harrastajat rekisteröitävä Traficomille. Nykyisten ja uusien lennätyspaikkojen UAS lupaprosessia hoidetaan keskitetysti Ilmailuliiton toimesta.


Ilmailuliitto on sopinut jatkavansa yhteistyötä viranomaisten kanssa myös muiden siirtymäajan jälkeisten määräysten valmistelusta. Tavoitteena on varmistaa järjestäytyneelle lennokkien harrastustoiminnalle hyvät ja turvalliset toimintaedellytykset tulevaisuudessa.

Lisätietoja asiassa antaa Petri Kantola / Lennokkitoimikunta ja Juha Silvennoinen/ toimisto, edunvalvonta-asiantuntija