Kirjoittaja Aihe: 2017 kuulumisia  (Luettu 2728 kertaa)

aprepo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 655
  • "Ei tää kulje kovempaa!"
    • Profiili
2017 kuulumisia
« : Tammikuu 01, 2018, 09:27:51 ip »
Tuli kirjoitettua lennokit.net:iin esittelyä yhdistyksestä ja sen toiminnasta vuoden aikana ja hoksasin että tännehän ei ole juurikaan tullut mitään postailtua kun suurin osa keskustelusta pyörii tuolla slack:ssa. Mutta uusi vuosi ja uudet kujeet, joten mainitaan vähän täälläkin (jos joku muuten on kiinnostunut, niin aktiiviselle tiedottajalle olisi hommia :) )

Aikaisemmin julkaistu lennokit.net:ssä:
"Suomessa on FPV lentämistä harrastettu jo pitemmän aikaa, mutta porukka on harrastellut sitä vähän siellä sun täällä ja missään ei oikeastaan ole ollut kunnollista yhteistä käsitystä siitä, paljonko porukkaa oikein on.

Vähitellen porukka alkoi löytää toisiaan foorumeiden kautta ja ensimmäisiä drone racing kisojakin alkoi olla ja keskustelua yhdistymisestä virallisemmin alkoi olla puhetta.

Nyt, 2017 alkuvuodesta, lopulta saatiin porukka kokoon ja pidettiin yhdistyksen perustamiskokous ja BOOM, FPV Finland ry oli syntynyt (kunhan saatiin PRH paperihommat hoidettua).

FPV Finland ry (fpvfinland.fi) on siis keskittynyt ei pelkästään multikoptereihin saatika "droneihin" joka on todella epämääräinen käsite. Drone racing on kyllä iso ja näkyvä osa toimintaa, mutta varsinaisesti homman juju on First Person View lentäminen kaikissa muodoissaan. Jonkin verran sivutaan myös semi-autonomista lentämistäkin, sillä osa lentämisestä saattaa tapahtua lentoälyn kiertäessä waypointteja. Harrastus on kuitenkin vahvasti perinteistä lennokkiharrastusta lähellä siinä mielessä, että itse lentäminen on keskeisessä asemassa, ei pelkkä työkalu kameran saamiseksi taivaalle.

Yhdistys on rekisteröity Helsinkiin koska joku kotipaikka sillä pitää olla, mutta toimii valtakunnallisesti. 2017 hallituksessa jäseniä on Helsingistä, Hämeenlinnasta, Tampereelta, Toijalasta, Turusta ja Oulusta. Jäsenmäärä ei vielä kovin suuri ole, mutta eiköhän se ala siitä nousemaan, jos yhdistyksen toiminta nähdään kannattamisen arvoiseksi.

Yhdistys liittyi myös SIL:n jäseneksi, paperityö taitaa tosin olla vielä jonkin verran vaiheessa.

Samalla kun yhdistys perustettiin, tehtiin siirtyminen paikallisten porukoiden omista chattiryhmistä yhteen Slack chattiin, jossa onkin jo reilu 300 käyttäjää ja sen kautta tavoittaa aika hyvin suomen FPV skeneä. Viestejä siellä liikkuu reilu 10 tuhatta viikossa.

Yhdistys on tähän mennessä ollut mukana järjestämässä drone racing kilpailuja kaudella 2017 mm. Keravan lennokkikerhon kanssa kerhon kauden avaustapahtumassa, Manse FPV:n kanssa Jämi FPV Open:ssa, MR2 FPV Ninjojen kanssa Ninja Bliz:ssä Toijalassa. Lisäksi yhdistys on kartuttanut varoja olemassa kisatoimintaa järjestävänä osapuolena Elisa Drone Racing Leageue:ssa, jolla on kaudella 2017 ollut neljä osakilpailua mm. Assembly tapahtumassa ja finaali on nyt Tallinnassa 25.11. järjestettävillä Robotex messuilla.

Kisaajia tapahtumissa on ollut aika hyvin, yleensä noin 20-30 osallistujaa kussakin. Osa tapahtumista on ollut kansainvälisiä, osallistujia on ollut Suomesta, Virosta, Latviasta ja Venäjältä. Ruotsalaisia ei ole vielä saatu mukaan mutta meiltä on käynyt pilotteja ainakin yhdessä kisassa Ruotsissa ja seuraavassa EDRL kisassa on tulossa osallistujia sieltäkin. Kisaajien määrää on rajoittanut tähän asti ihan teknisetkin seikat, tähän asti on käytetty infrapuna transpondereihin perustuvaa ajanottoa, joten transpondereiden määrä on ollut rajaava tekijä. Seuraavalla kaudella tullaan siirtymään käyttämään videolähettimien taajuuden seurantaan perustuvaa ns. vTX ajanottoa, jolloin transpondereita ei enää tarvita.

Yhdistys on ollut kertomassa lajista myös Model Expo messuilla sekä Maker Faire messuilla Espoossa, sekä ottanut kantaa mm. EASA säännösehdotukseen.

Kauden 2018 toimintasuunnitelmaan ollaan keräämässä ideoita ja tietoa kentältä, ainakin kilpailutoiminta tulee jatkumaan ja tarkoitus olisi saada toimintaa aktivoitua laajemmaltikin Suomessa. Yhteistyö kansainvälisesti tulee jatkumaan myös ja puheissa on mm. nordic/baltic cup:n järjestäminen. Kaikki hullutkin ideat otetaan vastaan!

Ratakaluston hankintaa valmistellaan ja yksi idea olisi mahdollistaa paikallisille kerhoille ja tiimeille ratakaluston hankkiminen edullisesti mm. yhteishankinnan kautta. Suomessa on tiettävästi parikin FPV kenttähanketta menossa, joten tässä voisi olla hyvä tilaisuus tehdä yhteistyötä. Talvikaudella lentäminen on aika vähäistä, joten ratkaisuja tähän etsitään, käytännössä mahdollisuuksia lentää pienemmällä kalustolla sisällä.

Harrastuksen profiilin kohottaminen olisi myös hyvä saada etenemään, eli kaikki mahdollisuudet esitellä lajia pyritään hyödyntämään.

Tässä tällainen lyhyt katsaus FPV Finland ry:n ensimmäisen kauden toimintaan ja vähän tulevaankin. Koko ajan uusia harrastajia ja lajista kiinnostuneita tulee vastaan, toivottavasti trendi jatkuu ensi kaudellakin ja uusia innokkaita mahtuu aina mukaan!

Ari-Pekka Repo
Hallituksen puheenjohtaja
FPV Finland ry
"
"Ei tää kulje kovempaa!"