Multikopterit.net keskusteluforum

Haussa Ready-To-Fly FPV-kitti (Hubsan H122D / MJX Bugs 6 / joku muu, mikä?)

Aloittaja Iso-Arska, elokuu 25, 2018, 06:46:28 IP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Iso-Arska

Olisi tarkoitus päivittää kalustoa nykyisestä, ~30 eurolla Lidlistä ostetusta kopterista seuraavalle tasolle. Nykyinen kopteri on ollut hintaansa nähden erittäin hyvä - lennätämme sitä pojan kanssa ~päivittäin. Lähinnä sisällä, mutta myös ulkona. Haluaisin seuraavaksi enemmän ulkokäyttöön sopivan Ready-To-Fly -FPV-kitin (2.4 + 5.8Ghz), eli dronen, ohjaimen ja ehdottomasti lasit. Valmiissa kiteissä on se hyvä puoli, että näytön saa usein joko kiinni ohjaimeen tai sujautettua laseihin, joten lentäminen yksin tai katselijan kanssa onnistuu samalla laitteistolla. Kolvi on, mutta se ei pysy kädessä. Muutenkin haluan nyt keskittyä lentämiseen säätämisen sijaan. Budjetti on 100-200e ja sillä pitäisi saada kitin lisäksi pari lisäakkua (siis yhteensä 3) sekä tarvittaessa lisälatauspiuhat, jos laturissa ei ole suoraan paikkoja useammalle akulle. Tällä hinnalla ei haittaa, vaikka innostus loppuisi tai kopteri menisi rikki. Jos into kasvaa, laitteisto vaihtuu. FPV-lentämisessä haen ennemmin maailman katsomista kopterin kameran kautta pitkällä lentoajalla kuin supernopeaa suihkimista puiden välistä saati sitten kisaamista. That said, ruokahalu todennäköisesti kasvaa syödessä eikä nopeudesta, ketteryydestä ja acro-modesta ole koskaan haittaa...

Valmiskittien löytäminen tuntui olevan hankala. Lopulta vastaan tuli Hubsan H122D, jonka meinasin ostaa, kunnes nettikauppa sanoi, että voisit olla myös kiinnostunut tästä tuotteesta, joka oli MJX Bugs 6. Sittemmin olen löytänyt muitakin vaihtoehtoja, mutta ne ovat karsiutuneet syystä tai toisesta pois kisasta.

Hubsan H122D (6min lentoaika / 100m range):
+ Kaikki tuntuu toimivan lähtökohtaisesti hyvin. Laitteet pariutuu oikein jne, puut eivät ilmeisesti vaikuta niin paljon rangeen.
+ Kameran kuvanlaatu on hyvä (720p) hintaansa lähden.
+ Näytössä on hieno OSD, joka näyttää kaikenalaista dataa.
+ Kompakti koko -> helpompi lentää sisällä.
- FPV-lagi on ainakin 130ms. Osa arvostelijoista ei edes mainitse sitä, mutta osalle se on show stopperi.
- Harjalliset moottorit ja raskas setuppi -> arvostelijat epäilevät ettei värkki kestä.
- Ei acro-modea.
- Akut 2s-akkuja, mutta 7.4v sijaan käyvät 7.6v:llä. Vaikeampi ladata hobby-latureilla
- Lentoaika sama kuin Lidlin kopterissa aikanaan.
- Ei prop guardeja (ilmeisesti edes saatavilla)

MJX Bugs 6
+ Ilmoitettu lentoaika 12min!
+ Ilmiotettu range 300m! Jossain arvostelussa todettu, että avoimessa maastossa pitää paikkansa.
+ Näyttää oikealta kopterilta.
- Yleinen luottamus arvostelujen perusteella vähän niin ja näin.
  - Jossain arviossa moottori leikkaa kiinni kesken lennon.
  - Kopteri osaa tehdä voltteja, mutta välillä logiikka bugaa ja kopteri tulee maahan.
  - Antenni on suuntaava, joten yhteydet pätkivät helposti, jos antennit eivät ole suunnattuna kopteriin päin. Lisäksi puut jne tuntuvat häiritsevän kuvaa.
  - Laitteen parittaminen on ihmeellinen proseduuri, joka ei aina onnistu.
  - Ylipäänsä kone tuntuu piippaavan kuin hätäinen pikkulintu, jos esim paritusta ei ole tehty. Toki tyhjästä akusta tai huonosta yhteydestä pitääkin varoittaa.
- Isompi koko + enemmän painoa -> todennäköisesti ei sovellu sisälentoon.
- Vaatii ilmeisesti enemmän kaasuvivun veivausta, että pysyy ilmassa.
- Ei acro-modea
- Ei prop guardeja

Kaipaisin mielipiteitä ja kokemuksia kyseisistä koptereista. Varsinkin Bugs ja sen ongelmallisuus/ongelmattomuus. Myös muita ehdotuksia otetaan mielellään vastaan, kunhan ne menevät aiemmin mainittuihin spekseihin. Tiedän, että RTF-vehkeiden päälle syljetään ja harrastajanäkökulmasta sille lienee syynsä, mutta entrypilotille nämä tuntuisivat omimmalta tavalta päästä suoraan asiaan, eli lentämään.

JUHHisi

Ei kai täällä RTF-kopterien päälle syljetä, lähinnä niitä pyritään karttamaan, koska niiden kanssa tuppaa aina menemään rahaa "roskiin" jos ja kun jotain hajoaa.
Eli lähinnä pyritään suojelemaan uusia harrastajia ***se edellä puuhun kiipeämiseltä.  ;)

Ilmiselvästi nyt on havaittavissa "pientä" (fpv)kopterikuumetta, joka tod.näk. riistäytyy käsistä jossainvaiheessa  ;D .
Siksipä suosittelisin katselemaan laitetta josta jäisi vielä jotain käyttökelpoista jäljelle kun nälkä kasvaa.
Toisaalta yhdeltä laitteelta ei voi vaatia soveltuvuutta kaikkeen. esim. sisä ja ulko -käyttö eroaa toisistaan niin paljon. Sisällä vaaditaan keveyttä ja turvallisuutta, jottei ihmiset ja tavarat vahingoitu. Ulkona taasen massaa ja voimaa ettei tuuli vie mennessään.

Hubsan on hyvä merkki, ja tuotteet yleensä ollut suht laadukkaita ja helppoja lennättää/käyttää. Toisaalta hubsanin mukana ei tule juuri muuta extraa Lidlin droneen kuin fpv-varustus. Hieman pieni ulos (häviää pusikkoon helposti kun kuva katoaa laseista 100m päässä), ja toisaalta aika hazardi jos tulee iholle.

MJX on jo sitten pelkästään ulos soveltuva, ja bonuksena harjattomat moottorit.. mutta EI... akku 7,4V! ei ihme jos ei meinaa jaksaa lentää  >:( .
Muutekin yleisilme niin muovinen, että epäilen laitteiston toimivuutta/kestävyyttä ensimmäisen torpin jälkeen.

Jos jompikumpi em. pitäisi valita niin ehkäpä hubsan.

Oma ehdotukseni:
Eachine Wizard 220 Kaikki osat vaihdettavissa, voi käyttää 4S akkua, paljon tietoa youtubessa, ohjaimeen pystyy yhdistämään muitakin härveleitä tulevaisuudessa.

ja lasit päähän:
Eachine Vr-007


Ja jotta se jo olemassaoleva lidlin kopteri ei jää hyödyttömäksi, niin kuumaliimaat siihen fpv-kameran katolle, ja jatkat fpv-lentoja sisällä kun ulkona sataa vettä:
https://emofpvdrones.com/tuote/eachine-aio-fpv-camera-vtx/

Kannattaa muutenkin tutustua
https://emofpvdrones.com/

EMO FPV Drones

100e jos haluaa alkuun FPVssä: https://emofpvdrones.com/tuote/micro-fpv-aloituspakkaus/

Noita todella halpoja "isoja" koptereita ei varmaan ketään suosittelisi. Niissä varsinkin päivitettävyys on aika olematonta, kun osat eivät ole ns standardeja. Jos sit parempaa haluaa niin hinta kyllä nousee äkkiä, kun pitää olla kunnon mankka, mutta niin laatu ja lennettävyyskin.

Ei aivan sama Hubsani, mutta ei kovin maarittelevaa arviota saa
https://www.youtube.com/watch?v=3LOrju1NzZA

Fiinimpää settiä itsellä myös myynnissä. Nämä tarvitsevat erillisen ohjaimen (esim Q X7 tai Evolution)
Whooppi, sisälle tarkoitettu, mutta ulkonakin pärjää jos ei ole kovin tuulista: https://emofpvdrones.com/tuote/beta65-bnf/
Isompia ulos soveltuvia:
3" kopteri: https://emofpvdrones.com/tuote/hglrc-xjb-145/
5" kopteri: https://emofpvdrones.com/tuote/eachine-wizard-x220s-pnp/

https://emofpvdrones.com
mki - Miika Linnapuomi

Iso-Arska

#3
Kiitos viesteistä!

Kävi niin, että viikonloppuna dronekuume karkasi käsistä ja herkällä liipasinsormella pistin tilaukseen tuon Bugs 6:n, ennen kuin kukaan kerkesi vastata mitään. :o Mennään toistaiseksi sillä ja katsotaan, kuinka pitkälle se riittää. Tosiaan tuo soveltuu vain ulos. Halusin ennemmin pidemmän kantaman ja akunkeston (noista kahdesta antamastani vaihtoehdosta). Lidl-kopterilla voi hoitaa sisälennätyksen. Bugsin päivitettävyys on lähellä nollaa, mutta se saattaa olla pidemmän päälle jopa ihan hyvä asia. Jos kuume kasvaa ja pitää saada parempaa laitteistoa, ei tarvitse arvuutella, ostaako uutta vai päivittääkö vanhaa. Täysi paketti kolmella akulla ja kahdeksalla lisäropellilla maksoi ~160e, joten hintakin oli kohdillaan.

Eachinen Wizard 220 oli yhtenä tarkastelun kohteena olevista droneista. Se oli selkeästi jo pro-vehje. Koko kitille kolmella akulla olisi tullut hintaa ~250e enkä ollut varma, olisinko sen ostaessani saanut "huonon pro-vehkeen" (JUHHisin viestin mukaan en), kun haussa oli "vähän parempi lelu kaikilla FPV-herkuilla". Esimerkiksi Wizard + lasit eivät mahollista FPV-lentämistä pelkällä näytöllä (ilman laseja), kun pro-laseissa näyttö on kiinteästi integroitu laseihin. Toki erillisiä näyttöjä saa kaupasta, mutta sitten ollaan taas askeleen kauempana "jos into hiipuu, niin hiipukoon" -kategoriasta.

Noissa Hubsaneissa on paljon eroja mallien välillä, vaikka usein kaikki Hubsan X4:t niputetaan yhteen. H122D oli joidenkin arvostelijoiden mielestä jopa hyvä hintaisekseen, etenkin FPV-kitin kanssa. Silti kaikki moittivat painoa, harjallisia moottoreita, "epästandardeja" 7.6v-HV-akkuja ja tarkemmat harrastajat FPV-lagia. Nämä seikat yhdistettynä Bugsin selkeästi parempaan akunkestoon sekä kantamaan saivat jättämään Hubsanin kauppaan. Tämä siitäkin huolimatta että olin täysin hommaamassa Hubsania ja jo laittanut sen lisätarpeineen ostoskoriin odottamaan.

Tuo Lidl-kopteri + kamera voisi olla kiinnostava kokeilu. Jos kopteri painaa akkuineen 36g, jaksaako se kantaa ollenkaan tuota 4g kameraa?

JUHHisi

No joo, Wizard onpi sellanen halvin mahdollinen joka on vielä "järkevä" ostaa,(mikäli ny halvinta on ikinä järkevä) ja vauhtiominaisuudet riittää alkuun hyvin.

Voithan sä lytätä siihen lidlin kopterin katolle 4-6g edestä esim.sinitarraa ja kokeilla miten se lentää.
yleensä noi kamerat syö sellaiset 1-2min lentoajasta.

Iso-Arska

Sinitarra on hyvä idea - pitää kokeilla! Ennen sitä täytyy hommata uusi akku kopteriin. Nykyisen lentoaika alkaa olla melko olematon.

Ihan mielenkiinnosta, mihin käytät kopteriasi ja minkälainen kopteri sinulla on? Mietin lähinnä sitä, mihin suuntaan FPV-polku voi viedä, varsinkin jos ei aio kisata. Esimerkiksi kuvauskoptereissa tie on selvä: mitä parempaa ja monipuolisempaa kuvaa saa, sen parempi ja se näkyy tietysti kopterin hinnassa.

JUHHisi

Voi olla että se lidlin kopteri ei juuri muuksi muutu uudella akulla.
Nimittäin ne hiiliharjamootorit kuluu ja ajanmyötä tehot laskee ja syö akkua nopeammin. Eli kannattaa henkisesti varautua että tarvitset uudet moottorit. Yleensä noi 6-7mm hiiliharjamoottorit kestää 2-4tuntia lentoa.
Kannattaa tietty ensiksi tarkistaa ettei moottorien akseleissa ole hiuksia/karvoja. Uusia moottoreita löytynee emofpvltä.

Itse oon alottanu leluilla v.2015: Syma X5 jossa (wifi-fpv,jolla ei tehnyt yhtään mitään) ja hubsanin kiinakopiolla.

Sitten 4kk leikkimisen jälkeen hommasin/rakentelin kunnolliset fpv-kopu systeemit. Eli radioksi FrSky Taranis, FatSharkin lasit ja tietty 250mm racerin.

Jotain videoita mitä tullu kopuilla touhuttua:
https://youtu.be/KAMRX207fWI
https://youtu.be/RgS7VlZN0F4
https://youtu.be/tYT-jwjkohs

ja jotain pätkää 25grammasella TinyWhoop kopulla:
https://youtu.be/_fo0n4WeNcE
https://youtu.be/93T_JiE90ek

Ja tietysti talvella on kiva siivellä vetää fpv:
https://youtu.be/w3HStYdOY70

Iso-Arska

Hienoja videoita!

Enpä tajunnut, että moottoritkin voivat olla kuluneet. Pitää tutkia, ovatko ne vaihdettavissa ja minkälaiset moottorit kopteriin käyvät. Akseleiden pitäisi olla puhtaat. Olen ne muutamaan kertaan putsannut.

IleFPV

Sekin kannattaa ottaa ton asian suhteen huomioon, että jos innostus hiipuu, niin johtuuko vain "väärästä" kalustosta.
Eli kunnon laitteilla aukeaa aivan eri maailma näissä jutuissa, vaikka olisikin ns. samat osat (kopteri, ohjain, lasit, laturi jne).
Sunday Pilot
http://d.pr/jtw7