Multikopterit.net keskusteluforum

Kokemuksia talvella/kylmässä lentämisellä?

Aloittaja Spaceman3, lokakuu 15, 2018, 10:39:13 IP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Spaceman3

Moi, eka postaus

Tuli ostettua ensimmäinen drone (Parrot Bebop 2, FPV kuvausmultikopteri ulkokäyttöön), mutta sitten tajusin että ostin sen juuri ennen talven alkamista. Ohjeessa lukee että kannattaa lentää 10-40'C asteen ilmassa ja että sateessa ei saa lentää missään nimessä.

Kuitenkin youtubessa porukka on ottanut kyseisen dronen mukaan pakkaskeliin ja melko hyvin lentänyt. Ainoastaan akkut tyhjenee nopeammin ja lentoaika jää lyhyemmäksi, sekä että kameran linssi huurtuu blurraavaksi kuvaksi. Mutta muuten näyttää toimiivan.

Millaisia kokemuksia muilla on omilla vehkeillä? Lennättekö talvella ja toimiiko drone yhtä hyvin kuin lämpiminä päivinä?

Samppa

Ei ole itsellä kokemuksia noista ns. kuvauskoptereista. Mutta noilla "rallimulteilla" ainakin lentää talvellakin täysin ongelmitta. Akkujen käsittelyyn (pitää lämpimässä ennen lentoa) vain kiinnittää huomiota ja noissa rymypeleissä myös kosteudelta suojautumiseen.

Spaceman3

Lainaus käyttäjältä: Samppa - lokakuu 16, 2018, 08:52:57 AP
Ei ole itsellä kokemuksia noista ns. kuvauskoptereista. Mutta noilla "rallimulteilla" ainakin lentää talvellakin täysin ongelmitta. Akkujen käsittelyyn (pitää lämpimässä ennen lentoa) vain kiinnittää huomiota ja noissa rymypeleissä myös kosteudelta suojautumiseen.

Nice, hienoa kuulla että noilla lento onnistuu myös talvella. Itsellä oli käsitys kun ne ovat pienempiä niin ei kestä kylmyyttä yhtä hyvin kuin isompi drone, mutta taitaa olla melko sama tilanne, joskin jopa parempi rallimulteilla tuon perusteella.

Millaisilla nikseillä muuten kosteudelta suojautuminen onnistuu? Pistetäänkö päälle vaan tavallista teippiä niihin kohtiin josta vesi voi päästä elektroniikkaan vai onko muitakin ideoita joita porukkaa käyttää?

Saurus

#3
Kosteudelta suojaaminen hoituu suht-helposti suihkutettavalla/siveltävällä kumilla (plasti-dip, rubbercomb tms.) Noissa mini-racereissa yleensä kannattaa aika tarkkaan kaikki paljas elektroniikka sutia peittoon, koska talvella lentäessä hankeen sukeltaminen on todennäköistä. Kuvauskopterilla siihen harvemmin niinkään varaudutaan, toki suojaamisesta harvoin haittaa on.

Kylmä ei sinänsä tosiaan yleensä haittaa muun kuin akun toimintaa. Litiumakun virranantokyky laskee huomattavasti sen jäähtyessä, joten akun lämpimänäpidosta on tärkeä huolehtia varsinkin ennen lentoa. Lennon aikana purkuvirta yleensä lämmittää akkua riittävästi itsestään, mutta tilannetta kannattaa tarkkailla.

Rc-autoilla aikanaan talvella ajaessa akku paketoitiin pieneen vaahtomuovipussiin, kyllä pysyi lämpimänä :) Ilmailupuolella en vastaavaa ole vielä nähnyt.

IleFPV

Piirilevyt ja juotoskohdat käsitellään Lakierilla (saa emofpvdrones:ilta Suomesta) ja akut mahdollisimman lähelle kehoa, vaatteiden alle tai taskuun, ennen lennätystä. Näillä ohjeilla pärjää ainakin tosiaan normi fpv kopujen kanssa.
Sunday Pilot
http://d.pr/jtw7

Spaceman3

Tosi hyviä vinkkejä, en tiennyt että on edes olemassa noita suihkutettavia kumia, saatika tuota suojalakkaa. Kiitos näistä!  :)

Googletin linkit mainittuihin tuotteisiin että jos joku muu samasta asiasta kiinnostunut löytää tämän langan ja haluaa löytää nuo tuotteet, niin tästä saa helposti:

Maston RubberComb kumimaalispray 400 ml
https://www.savenmaa.fi/tuote/maston-rubbercomb-kumimaalispray-400-ml/6412490027346/

Plasti Dip Spray
https://www.pulju.net/plasti_dip_spray_1
https://www.superkauppa.fi/plasti-dip-spray.html

Lakier PVB 60 50ml – piirilevyjen ja electroniikan suojalakka
https://emofpvdrones.com/tuote/pvb-60-50ml-piirilevyjen-suojalakka/

proffa84

RubberComppia saa prismasta ja muistaakseni honkongissakin oli. Nopareita dipannu plastidipillä, mutta joutu jokusen kerran dipata ennen kun suojas kunnolla. Lakka varmaan pätevä piirilevyille.

hukkis


IleFPV

Tollasen kumipinnoitteen ongelma on se että jos siihen jää pieninkään rakonen, tai ottaa osumaa, niin sinne alle saattaa päästä kosteutta, joka ei sieltä helposti poistu, myöskin jos pitää uudelleen juottaa jotain, niin pitää kumimaalit repiä pois ennen juottamista. Lakan kanssa voi juottaa läpi ja sit vaan lisää lakkaa siihen juotoskohtaan.

Molempia kokeillut ja jatkossakin käytän vain ja ainoastaan lakkaa  ;)
Sunday Pilot
http://d.pr/jtw7