Kirjoittaja Aihe: Kuinka päästä alkuun  (Luettu 4944 kertaa)

trosendahl

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Viestejä: 261
    • Profiili
Kuinka päästä alkuun
« : Huhtikuu 18, 2014, 11:30:22 ip »
Mikä ihmeen multikopteri?

Multikopteri on useammalla pyörivällä potkurilla ilmassa pysyvä, tietokoneen vakauttama ja ohjaama pieni lentolaite. Laitteet ovat helppojen lento-ominaisuuksiensa ja monipuolisuutensa vuoksi muutamassa vuodessa nousseet monen harrastajan suosioon. Toisin kuin perinteinen lennokki tai pienoishelikopteri, multikopterit soveltuvat sellaisenaan hyötykuorman, kuten kameran kuljettamiseen ja niiden käsittely on pitkälle automatisoidusta toiminnasta johtuen huomattavasti helpompaa. Juuri laitteiden monipuolisuus ja hyvät lento-ominaisuudet miellyttävät niissä monia. Sama laite voi kyetä sekä rauhalliseen ja vakaaseen, automaattiseen vaakalentoon, mutta myös äärimmäisen nopeaan ja aggressiiviseen taitolentoon.

Ne eivät vaadi myöskään välttämättä suurta tilaa tai lentokenttää harrastustoimintaa varten, olkoonkin että suuri tila tuo aina turvallisuutta. Multikopterit tarjoavat erinomaisen tavan aloittaa radio-ohjattavien lentävien laitteiden kanssa harrastaminen. Tietokoneohjatut, lähes itsestään ilmassa rauhallisesti pysyvät laitteet antavat paitsi ohjausvirheitä anteeksi, myös aikaa miettiä seuraavaa liikettä. Laitteiden ohjaus on yleensä tarkka ja täsmällinen, ja ne vastaavat ohjauskomentoihin ilman viiveitä.

Tietokoneohjatusta luonteestaan johtuen laitteet edellyttävät kuitenkin perinteisiä lennokkeja enemmän perehtymistä tietotekniikkaan. Vaikka kaupasta saa valmiita, lähes lentovalmiita laitteita, on enemmän kuin suositeltavaa, että laitteiden toimintaperiaatteisiin ja ennenkaikkea rajoituksiin perehtyy huolellisesti ennen ensimmäistä lennätyskertaa. Tekniikka valmiiden laitteiden takana on varsin hienoa ja kehittynyttä, joka oikein toimiakseen edellyttää käyttäjältä huolellisuutta. Koska nämä laitteet on osittain suunniteltu lentämään hyvin ilman jatkuvaa ohjausta, ne voivat pahimmassa tapauksessa karata käyttäjältään. Moni harrastaja onkin onnistunut hukkaamaan ensimmäisen dronensa huolimattomuuttaan.

Vaikka dronet ovat verrattain uusi lennokkiharrastuksen muoto, lentovalmiita laitteita on verrattain hyvin saatavilla. Anturitekniikan ja elektroniikan nopea kehitys on mahdollistanut laitteiden huomattavan edullisen hinnan. Pieniä leikkikaluiksi soveltuvia multikoptereita on saatavilla useita muutaman kympin hintaan, joiden avulla voi oppia helposti laitteen ohjauksen. Tosin esimerkiksi kameran kuljettamiseen soveltuvia, kuluttajahintaisia laitteita ei ole valittavissa markkinoilta tällä hetkellä kuin pari. Ammattikäyttöön tarjontaa on, mutta näiden järeiden laitteistojen hinnat ovat vielä tuhansia euroja. Valmiit laitteet vaativat käyttäjältään monipuolisuutensa ja kehittyneen tekniikkansa vuoksi huolellista perehtymistä, jotta harrastus olisi turvallista ja mielekästä.

Tähän asti verrattain suuri osa harrastajista on rakentanut laitteensa itse, joko alusta asti tai puolivalmiita osia apuna käyttäen. Tämä lähestymistapa soveltuu harrastajille, jotka ovat kiinnostuneita itse tekemisestä. Toisaalta, multikopteri soveltuu myös erinomaisesti ensimmäiseksi itse rakennetuksi harrastevälineeksi mekaanisen yksinkertaisuutensa vuoksi. Aerodynamiikkaa ei näiden laitteiden kanssa juuri tarvitse murehtia. Painopistekin voi olla sinne päin. Kuten vanha sanonta asian ilmaisee: minkä laitteisto heittää, sen ohjelmisto peittää.

Forumin rakentelupalstalta löytyvä viestiketju pyrkii auttamaan ensimmäisen laitteen rakentamisessa lentokuntoiseksi. Itse rakennettu laite on myös edullisempi ja nopeampi korjata, kun tutustuminen ilman reunalla olevaan esineeseen kuitenkin ennenpitkää joskus tapahtuu. Ilman reunalla olevia asioita ovat mm. maaperä, puut, talot, rakennukset sekä avaruus, joista viimeiksimainittuun kuitenkin harvemmin törmää. Vastaavasti itse rakennettu laite on paitsi harrastajalleen pieni ylpeydenaihe, myös opettaa tekniikkaa laitteiden takana. Se antaa myös hyvät valmiudet jatkaa harrastusta suurempien ja monipuolisempien laitteiden parissa.

Ensimmäisellä lennolla huomioitavia asioita on käsitelty forumin kirjoituksessa http://www.multikopterit.net/index.php/topic,4.0.html
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 19, 2014, 10:43:03 ap kirjoittanut trosendahl »