Multikopterit.net keskusteluforum

Ensimmäinen drone/multikopteri harkinnassa luontokuvaukseen ja riistanhoitoon

Aloittaja Miguli, tammikuu 18, 2019, 12:09:36 IP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Miguli

Herve!

Tuumailussa olisi ensidrone. Oheiset reunaehdot ovat pärähtäneet ajatuksiin ensimmäistä hankintaa pohtiessa:

-Hintaluokka 200-700€
-Käyttötarkoitukset: luontokuvaus ja apuväline riistanhoitoon; esim. talvisin jälkien etsiminen tietyn alueen aukeilta (supikoira, näätä, kärppä yms) ja riistalaskennat
-Kuvaus ja videokuvausominaisuudet: ks. käyttötarkoitukset
-Kuljetuskoko: ei suurta merkitystä
-Kantama/lennätysetäisyys: +2km yhteen suuntaan
-Lentoaika: +20min
-Huippunopeus: ei suurta merkitystä, ks. kantama ja lentoaika
-Kestää pakkasta (-10)

Mitäs muuta, mummolle suuta.. Luontokuvaus on varmaan suurelle osalle tuttua huttua, mutta onko kellään kokemusta dronen käytöstä em. kaltaiseen riistanhoitoon tai vastaavaan touhuun?

YT. Mikko

MikeK

Miks ei suoraan vaikka Mavic tai joku Phantom? Valmis setti kuvaamiseen ja nykyään osista rakentaminen sekä testaaminen ei oikein kannata. Saa zoomilla jne. Itse tehdyissä kuvauskoptereissa on softan kehitys vähän pysähtynyt kun nuo valmiit paketit on jyränneet markkinat. Pixhawk on ainut mitä voi suositella, mutta senkin opiskelukynnys on vähän korkea. Lentoetäisyyttä noilla saa, mutta kannattaa kuitenkin lennellä LOS etäisyydellä säännösten mukaan.
"Eikö kukaan tosiaan lennä multia enää muuten ku rilleillä?"

JUHHisi

Juu eipä juuri kannata muita kuin DJI Mavic 1 tai DJI Mavic 2 miettiä.
mahtuu povitaskuun ja helppo ottaa mukaan "mettälle".

Säännökset ei kyllä salli lennättää näköyhteyden (LOS) ulkopuolella...

Ennenkuin hankit mitään niin kannattaa tutustua sääntöihin:
https://www.droneinfo.fi/fi

MikeK

Jos oikeaa kameraa aikoo suunnitella nostavansa ilmaan, helposti hurahtaa 1500-2500€ settiin kun nollista aloittaa. Eikä varmaan riitä :D Kuitenkaan ihan millään budjetti pilipali osilla ei kannata lähteä rakentamaan laadukasta kuvauskopteria.
"Eikö kukaan tosiaan lennä multia enää muuten ku rilleillä?"

Piraattiradio

Enpä tiedä riittääkö kameroissa resoluutio jälkien tunnistamiseen ilmasta, suksillakin joutuu hiihtämään aika lähelle ennen kuin näkee mikä hangessa on kulkenut. Ja tavallisista lentokorkeuksista ihan vaan jälkien etsiminenkin voi olla vaikeaa. Tokihan alueista voi ottaa stillejä joissa parempi resoluutio, mutta aika vaivalloista vähänkään isompaa aluetta on kartoittaa ilman waypointteja ja automatisoitua kameraa, etenkään sellaisella resoluutiolla jolla tavoitteet täyttyvät. Näkeekö jälkiä esim. puun latvojen korkeudelta otetusta kuvasta ja tunnistaako niistä lajia, en menisi vannomaan ja turvallisuus syistä puiden latvoihin haluaa helposti 5-10m lisää matkaa, jottei kopua joudu kuusen latvasta hakemaan.

Miguli

DJI:n härpäkkeet ovat olleet ehkä ykköstuumauksen kohteina; Mavic Pro ollut vahvimpana mutta myös Phantomissa on mahdollisuuksia, mikspäs ei Mavic Airkin. Jos vastais käyttötarkoitukseen ja sais halavalla.

Tuo onkin hyvä kysymys että miten kannattaa/täytyy jälkiä etsiä ja tutkia. Pitääkö tyytyä melko isoihin aukeisiin alueisiin ja laskeutua 20m/10m/5m tai jopa 2m päähän jäljestä että tunnistus onnistuu riittävän luotettavasti? Vai toimisko ilman lähemmäksi laskeutumista esmes. siten että ottaa still-kuvan korkeampaa ja zoomaa lennosta isoresoluutioista kuvaa digitaalisesti vaikkapa 10" tabletilla. Tällöin tieten dronen pitäisi varmaan lähettää suuriresoluutioinen kuva tablettiin että sitä pääsee tutkimaan.

JUHHisi

Vähän epäilen että jälkien tarkka tunnistaminen onnistuisi, mutta ehkä yytubesta selailemalla tästäkin aiheesta löytyy videoo josta näkee että riittääkö tarkkuus.  ::)

MikeK

Ei kyllä varmasti erota jälkiä dronella. Voishan sitä laskeutua joo alas, mut ei korkealta erota missä ne jäljet menee et osais laskutua oikeaan mestaan. Kannattaa vaikka kysellä FB:n drone ryhmissä et pääsis näkemään omalla paikkakunnalla millasta/minkä laatuista kuvamatskua sieltä ulos tulee lentäessä, niin ei tarvii sitten väärään kalustoon investoida.
"Eikö kukaan tosiaan lennä multia enää muuten ku rilleillä?"

Picofly

#8
Mulla on kahdessa 250-luokan quadissa kiini DJI:n Ocusync-videolinkki, jota käytän DJI:n Gogles RE-videolasien kanssa tarkkuudella 960p (resoluutio 1280x960). Ämmässuolla tulee spotattua hirviä ja / tai peuroja harva se kerta kun käyn siellä lentämässä. Ohessa on pari kuvaruutukaappausta videolasien DVR-tallentimelta. Niistä voi arvioida miltä dronen HD-tasoiselta livekuvalta voi odottaa muutaman kymmenen metrin päästä. Hirvieläimen kokoiset objektit on helppo bongata ilmasta talviaikaan mutta sitä piemempiä ei. Jälkiä ei myöskään erota lumesta, ellei kirkas auringonvalo muodosta niihin jyrkkiä varjoja. Kummallakin lentokerroilla kun nämä kuvat on otettu oli täysin pilvinen keli, eivätkä jäljet erotu lumesta lainkaan. Aurinkoisena päivänä kuvan laatu on parempi. Näissä ilmankosteus on vetänyt kameran linssin huuruun.

Picofly

#9
Tänään oli jokseenkin täydellinen keli jälkien havaisemisen kannalta, joten kokeilin käytännössä onnistuuko. Pakkasta oli kuvaushetkellä -16 astetta. Ilma oli täysin tyyni ja aurinkoinen ja maassa 10 cm tuoretta puuterilunta. Tällaisella kelillä kaikenlaiset jäljet erottuvat hyvin ilmasta käsin, mutta heti kun mennään kasvillisuuden katveeseen niin jäljestys vaikeutuu saman tien. Oheinen video on tallennettu videolasien HD-tallentimella videolinkin läpi tarkkuudella 1280x960 eli sama kuva näkyy lasieni ruudulla kun lennän. Mavic Pro pystyy lähettämään tätä parempilaatuista FullHD-livekuvaa (1920x1080) mutta lähetyksessä on enemmän latenssia kuin minulla. Kaiken kaikkiaan Mavic sopisi luonnon tarkasteluun paremmin koska siinä on kauko-ohjattava gimbaali mutta tämä antaa ehkä ideaa kannattaako ylipäätään harkita.

https://youtu.be/Xa1VbdQVi9U


Miguli

Mahtavan näköinen lennätysilma, ainakin noissa olosuhteissa näyttää toimivan varsin näppärästi tuolla kokoonpanolla. Ja välillä voi laskeutua muutamaan metriin jos on tarvetta tutkiskella tarkemmin jäljen aiheuttajaa.

Picofly

Joo aurinkoisena talvipäivänä ja suhteellisen avoimessa maastossa (myös matala leimikko) toimii varsin hyvin mutta huonommissa sääoloissa ja peitteisessä maastossa eläinten spottaaminen on paljon haastavampaa.

Jos itse hankkisin dronen eläinten jäljitykseen ja luonnon tarkkailuun niin juuri tällä hetkellä se olisi varmaan DJI Mavic 2 Zoom. Quadin kaveriksi vielä DJI:n videolasit, joiden head tracking kommunikoi Mavicin gimbaalin kanssa, eli voit jättää kopterin paikalleen leijumaan ja käännellä sen kameraa päätä kääntämllä. Tavoitteellinen budetti on tällä kokoonpanolla tosin jo ylitetty...