Multikopterit.net keskusteluforum

Sampan kalusto

Aloittaja Samppa, helmikuu 22, 2016, 06:35:02 IP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jufee

Jos diffin päästä korkannut, niin diffi auki ja kuppi vaihtoon.

Samppa

#31
Aloin kyselemään tuon Epiquadin perään Quadcoptersenzosta. Sain seurantakoodin ja selvisi että se on kyllä suomessa ja lajiteltu Oulun keskuksessa 19.2. Yleensä siitä menee päivä kun se on kotipostissa. Nyt ei mitään merkintöjä tuon päivämäärän jälkeen. Itellan sivu näyttää että arvioitu saapumispäivä 22.2. Eli Itella on ryssinyt lähetyksen jonnekin. Pitää huomenissa kysellä perään  >:(

Miinusta kaupalle siitä että seurantakoodin sai vasta parin sähköpostikyselyn jälkeen. Sen jälkeen kyllä palvelu pelasi sieltä ihan hyvin.

edit: case solved. Ajoin paikalliseen konttuuriin ja kaiveltiin siellä hieman hyllyjä. Siellähän se puketti oli hyllyssä, olivat vain unohtaneet kirjata sen saapumisen järjestelmään.

Samppa

#32
Epiquadin kasaus jo aluillaan. Illalla jo hieman mallailin osasia kyytiin ja pähkylöin miten minkäkin sijoittaa (eka kuva). Positiivisiakin ylläreitä tuli. Mulla on erikseen hankittuna XT60 liittimelle sellaisia alumiinisia holdereita. Tässä rungossa näytti olevan juuri moiselle valmiina ruuvinreiät. Muutoinkin mukavan simppeli ja robustin oloinen rakenne. Ainoa ongelma on paksu pohjalevy, jonka vuoksi pitää mm. tuohon akkuliittimen pidikkeeseen lähteä metsästämään pidempiä ruuveja.
Nopareista otin jo kuoret irti ja juottelin moottorit kiinni (toinen kuva). Tällä kertaa jätin varulta moottorijohtoihin hieman varaa ja kiepautan ylimääräiset noparin päälle. Nuo jää kokonaisuudessan vielä kutistesukan alle. Juuri vetelin liquid tapet FC:lle ja nopareiden päälle. Nyt voisi sen kuivumista odotellessa käydä hiihtämässä eka kertaa tälle talvea  8)

Miten muuten tuollainen "ohjattava" ledi toimii? Mulla on pätkä ledinauhaa jossa +5V, GND ja DI pinnit. Ilmeisesti riittää kun FC:ltä vetää yhden karvan oikeasta paikkaa tuohon DI tuloon, niin ohjaus onnistuu? +5V ja GND pinneihin kytkettäneen jatkuva +5V sähkösyöttö

Petsku

Jep eli fc:ltä ohjaus signaali ja sitten erikseen se 5v sille ledille. Katot vaan mistä pinnistä se signaali tulee nazesta ulos (en muista ulkoa) ja laitat configuraattorista ledit päälle + arvot mitä haluut niitten näyttävän.

Samppa

#34
Tässä epissä on SPracingF3 johon tulisi tämä ohjattava ledi. Pitää joku päivä tuo laitella vielä paikoilleen. Muutoinpa alkaisi Epiquadikin olemaa nyt kasassa. Vastari vielä puuttuu ja jonkin verran pientä "loppusiivousta" on vielä tekemättä.

Alla muutamia kuvatuksia raksavaiheesta. Virranjaosta huolehtii RCX:n PDB jossa 5V ja 12V lähdöt ja LC filtteröity 12V lähtö vtx:lle. Nopareiden virtajohdot sai aika lyhyeksi pätkäistä. Alla kuvassa nopareissa jo kutistesukka päällä. Noparit on kauttaaltaan käsitelty liquid tapella ennen kutistesukan laittoa. Suojasin silti vielä sisemmät päät kutistesukasta erikseen liquid tapella. Kuvassa oikeassa reunassa näkyy 1000uF kondensaattori jonka panin paikalleen kun tuli noita hankittua. Ilmeisesti Littlebee nopareilla on isompi ongelma jarrutusten aiheuttamista virtapiikeistä. Mutta eipä tuo tuolla leipää pyydä, niin lisäsin tähänkin varalta. Joka tapauksessa tuo tasaa jännitteitä (sekä piikit, että notkahdukset) ja on parempi kuin ilman, vaikka mitään varsinaisia ongelmia ei tulisikaan. Aiemminhan nopareiden yhteydessä oli nämä konkat (pienemmät vain), nykyisissä ei ole enää elkoja. Kutistesukka on kondensaattorin päällä vain ulkonäkösyistä. Myöhemmin piti sen paikkaa vielä siirtää hieman kun tuli FC:n usb- portin eteen. Kuvassa XT- liitin on jo erillisellä kiinnitysraudalla kiinni. Rauta ei sisältynyt pakettiin, mutta pohjassa oli valmiiksi juuri sille sopivat reiät.  8)Sekä PDB että FC saivat liquid tape käsittelyn. Samoin on käsitelty kameran piirilevy (molemmin puolin) ja vtx. Käytännössä jokainen piirilevy on erittäin hyvin suojattuna tässä. Ei pitäisi tulla ongelmia vaikka upottaisi järveen (tosin sitä en kokeile).Nopareista pari kuvaa ennen kutistesukkaan pudottamista:Nopareihin flashasin uusimman BLhelin (DYS XM20A) ja testailin moottorit läpi. Kaikki pelasi suorilta loistavasti. FC:llä on tällä hetkellä Betaflightin 2.4.1, mutta sen säädöt on vielä viimeistelemättä kun puuttuu vastari.

Alla muutama kuvatus tämän hetken tilanteesta. Nuo eri väriset liittimet tuolta itsellä pistää hieman silmään, mutta fiksaillaan ajan kanssa. Kyllä tässä sai jo tosissaan sovitella että sai kaiken tavaran mahtumaan kyytille:Piippari ei ole vielä lopullisella paikallaan. Pitää vielä koittaa järjestelllä hieman noita johdotuksia ja hakea kaikelle lopulliset paikat.
Vtx on suoraan tuossa akun alapuolella. Siinä on kulmapala joka tulee ylälevyn läpi ja antennilla vain kiristetty paikoilleen. Pigtaileillakaan ei saanut parempaa paikkaa, kun on hieman ahtaasti tilaa tuossa. Kanavan vaihtokin onnistuu ihan kohtuullisen helposti. Antenni vain irti ja vetää vtx:n sivulta tai takaa ulos. Johdoissa on varaa. Onnistuu se ehkä noin paikoillaankin, mutta hieman ahdas on paikka. Näyttö ja painike on kuitenkin alaspäin ja periaatteessa käytettävissä. Vtx on Foxeer TM25Moottoriakselit on RCX:ssä mukavan pitkät. Juuri sopivan mittaiset että nyloccimutterin saa kunnolla paikalleen. Dys/Halko 1806-2300KV moottoreiden kanssa on DAL:n potkureilla jo hieman hankala saada riittävästi mutteriin kiristystä. Näissä kuvissa paikallaan DAL 5045BN:tLedit vielä puuttuu. Mietinnässä että josko sovittelisi tällaiset ohjattavat ledit taakse. Alla kuvassa alustavasti vain mallattu hollilleen. Noillahan voinee samalla erilaisia statuksia viestiä. Boonuksena vielä tuollainen Homer Simpson lookki  ;DPitäisköhän tämä pannakin heti myyntiin, että pääsee suunnittelemaan/raksaan seuraavaa :P Emäntä ei enää neljättä katsone hyvällä..

Samppa

#35
Täydennyksenä sen verran, että mukana tuli vaimennettu ja kallistettu asennuslevy nauhoittavalle, mutta se on mulla vielä irti kun se nauhoittavakin tykkäsi lähteä omille teilleen  >:(

Edit: täydentelin jotain edelliseen viestiinkin

Edit2: Kävin cleanflightissa ihmettelemässä tuota led strips välilehteä. Ei sieltä kyllä päässyt käsitykseen miten tuo pelaa. Osaako joku sanoa onko seuraava mahdollista. Mulla on perässä pari lediä jotka voisi palaa esim. eri värillä eri tilanteissa. Häiriössä esim. vilkkua punaisena, valmiina armaukseen esim. kiinteä oranssi, armattuna vaihtuisi kiinteään punaiseen, jossa voisi palaa koko lennon ajan.
Tämä ratkaistu. Kytkeskelin ledit kiinni ja testailin. Hyvinhän nuo pelaa. Nyt kaksi lediä kiinni ja testailin vain paria eri toimintoa. Pitää perehtyä vielä tarkemmin kun saa vastariin kiinni laitteen.

Edit3: Nopareihin pääsee Blhelillä käsiksi suoraan tuon SPracingF3 laudan kautta. Mulla noparit on liitetty nyt servoliittimellä, mutta vois vaikka joskus kolvata suoraan levyllekin. Olisi voinut tuon testiä tietenkin jo ennen lopullista kasausta, niin olisi voinut vielä hieman muuttaa. Tosin aika helppo nuo liittimet oli saada tuonne mahtumaan.

Samppa

#36
Sainpa hifisteltyä vielä illan mittaan ledit taakse ja hyvin toimii FC:n ohjaamina. Jotain ilmotuksia ne nyt vilkuttelee kun virtoja kytkee, mutta siirtyy kiinteään punaiseen kun on valmis armaukseen ja armauksen jälkeenkin jää palamaan punaisina. Olkootpa noin toistaiseksi. Ja koskapa kone oli oikeastaan testilentoa vaille, niin ei voinut malttaa kiusausta vaan pöllin ERC250:stä vastarin. Aika varovaiset ratet ja expot säätelin nyt alkuun. Ensin hetken LOSsina leijuttelin ja sitten vielä lasit päässä varovaista lentoa. Yhteensä 7min lensin 1000mAh 4S akulla, eikä alkanut vielä akkuvahti huutamaan, taitaa olla aika taloudellinenkin vielä (lisäys: akkuun meni 764mAh). Telemetriat puuttuu kun en alkanut smartportin piuhaa irrottamaan ERC:stä kun on juoteltu. Kunhan uusi vastari tulee, niin poistelen siitä ylimääräiset headerit ja kuoret ja laitan tähän epiquadiin. Oli aika vaikea saada sopimaan tuollainen normikokoinen X4R-SB:kin enää kyytiin. Meni tilapäisesti ihan taakse vtx:n alle.

Yksi pieni ongelma on akun johdot. Sentin verran liian lyhyitä nämä Nanojen akkukaapelit, joutuu hieman pinnistämään että saa akun kytkettyä. Ja nyt kun heitin vastarin perälle ja nuo nippusideviritykset niille varatuille paikoille, niin nekin hieman ottaa akun johtoihin kiinni. Alussa pähkäilinkin että heittääkö akku ylä- vai alapuolelle. Vaan kylläpä tuon kanssa pärjää, pitää kaivaa pidemmillä piuhoilla olevia akkuja.

On se kyllä näin lyhyen pihaleijuttelunkin perusteella miellyttävä kone lentää. Ja tehoja taitaa olla ihan riittävästi. Huomenna käyn lentokentällä testiin iltapäivästä. Tämä voisi olla osaavan pilotin käsissä hyvä peli. Ja tuo SPracingF3 on ihan positiivisen kuvan antanut tähän asti. Tosin ne mikroliittimet on hieman epäilyttäviä, mieluummin käyttäisi normi servoliittimiä tai reilusti vain juottelis piuhat kiinni. Mutta nopareihin pääsee käsiksi tuon fc:n kautta (beta 2.4.1 softalla), liityntöjä on riittävästi että saa telemetriat, ledinauhat, väylävastarit yms. kerralla kiinni.

Niin joo ja paino lentokunnossa 4S 1000mAh akulla (ilman nauhoittavia) on 488g. Eli alla olevan kuvan kokoonpanossa. Jossain vaiheessa välipunnituksessa pähkylöin että liki 450g:aa voisi päästä, vaan menihän se yli aika reilustikin. Millaisia painoja muilla on suunnilleen vastaavan kokoisissa? Mobiuksen kanssa oltaisiin jossain 530g paikkeilla ja 1300mAh akku tämän tonnisen tilalle, niin 550g rajan saisi menemään rikki.


Samppa

#37
Tänä päivänä tuli lenneltyä enemmän testilentoa lentokentän alueella. On se vain jotenkin vakaa lennettävä tuo Epiquad. Rollit ja flipit tuntuu helpolta eikä muutoinkaan mulju ja muuttele suuntaa itsestään. Kun etenee johonkin suuntaan ja päästää tikuista niin vakaasti jatkaa matkaa samaan suuntaan. Tuohon nyt vaikuttaa paljon muukin kuin runko. EuroRC:ssä mulla on hieman sellaista ongelma että kun avomaastossa vetää täydellä kaasulla, niin koko ajan saa hieman korjailla suuntaa kun lähtee kääntymään satunnaisesti eri puolille. Hieman tekee myös pienemmälläkin kaasulla tuota pientä suunnanmuutosta tuo ERC. Ei johdu tahattomista tikkuliikkeistä kun olen testinyt kokonan näpit irti tikuista. "Matkalennossa" Diatone ja tämä Epiquad on vakaampia etenijöitä. Pihapyörityksessä tuo ERC taas on ketterä ja hyvä ja ei se huono ole nopeammassakaan lennossa, mutta kun on vertailukohtaa niin huomaa että ei ole niin suuntavakaa kuin nämä kaksi muuta.

HS1177 kamera ei ihan täyttänyt odotuksia. Illalla kun lentelin, niin kuva oli huonompi kuin Fatsharkin ja jopa huonompi kuin diatonen eachine kameran kuva. Pysyi sitkeän mustavalkoisena ja jotenkin aivan liian ylivalottuneena/kirkkaana. Kaksi muuta vaihtelee illallakin nopeasti mustavalkoisesta värilliseen kun tulee pihavalojen alueelle ja muutenkin kuva on selkeämmin luettava. Jotenkin tuo ei siis osaa pimeässä toimia yhtä hyvin kuin nuo toiset, mutta säädöillä saisi varmasti korjattua. Päivälläkin värit oli jotenkin pielessä. Virittelin osd- kaapelin kiinni ja tein muutamia säätöjä (dynaaminen valkotasapaino tms. ja kirkkautta alaspäin, näyttötyyppi lcd, pientä värien korjausta yms.) jonka jälkeen kuva on nyt ainakin päivällä ihan hyvä. Samaa tasoa kuin Diatonessa. ERC250:n Fatshark 700TVL on kyllä selkeästi paras kamera mulla olevista. Foxeerin vtx myös jätti hieman kaksijakoisen kuvan. Pihalla säikäytti kun lensin eka kertaa peruslenkkiä jota kierrän ERC:llä ja Diatonella ongelmitta. Kulkee puiden seassa talon takaa. Kun menin talon taakse, niin kuva meni hetkessä aivan lumisateeksi. Summassa osuin parin puun välistä ja sitten tulinkin talon takaa pois ja kuva parani. Kokeilin ImmersionRC:n spironet antenniakin, vaan ei se ollut sen parempi, ehkä jopa huonompi kuin tuo Surveilzonesta ostettu lyhyempi spiro. Diatonessa ja ERC:ssä tuossa kohtaa on vain pientä räpsyä ja lievää lumisadetta kuvassa, mutta se säilyy käyttökelpoisena. Kun näkymä on vapaa, niin Foxeerin kuva on hyvä ja häiriötä vähän. Lentokentällä eka lennolla tein pientä etäisyystestiä. Lensin n. 300-400m päähän ja kuva oli oikeastaan loistava koko ajan. Sitten taas yhtäkkiä veti hetkeksi aivan lumisateeksi koko kuvan. Se säikäytti sen verran että käännyin takaisin. Tuntuu että jollain lennolla kuva säilyy erittäin hyvänä kun taas toisilla tulee helpommin häiriötä. Pitää tuota ihmetella joskus kun saa setupin lopulliseen kuosiinsa. Nyt vtx ja rx on käytännössä toisissaan kiinni, joka ehkä voi jotain aiheuttaa. Tässä pikkupyörityksessä tuo pesee kuitenkin SkyZone TS5823:n joka on diatonessa. Kantama huonompi joka on luonnollista kun TS on 200mw ja tämä Foxeer 25mw. Se tuossa Foxeerissa on ainakin itsellä huono kun kuvaan tulee noita nopeita hetkellisesti käyttökelvottomaksi tekeviä häröjä. Ja paljon herkempi on fyysisille esteille kun nuo muut omat lähettimet. Tuo ImmersionRC 25mw on kyllä edelleen laadultaan paras nykyisistä lähettimistäni, mutta onhan se julman kokoinen...

Veljekset pihamaalla:

sape

Lainaus käyttäjältä: Samppa - maaliskuu 03, 2016, 07:26:17 IP
HS1177 kamera ei ihan täyttänyt odotuksia. Illalla kun lentelin, niin kuva oli huonompi kuin Fatsharkin

Mulla on HS1178 ja Fatsharkin 600TVL CMOS. Ihan samankaltaisia kokemuksia. Otin HS1178 2.1mm laajakulmalinssin ja pistin fatsharkiin. HS1178 CCD kenno on parempi kun lentää matalan auringon aikaan mutta muuten fatsharkin kuva miellyttää enemmän. Täytyy kyllä sanoa etten ihan hirveästi yrittänyt säätää  HS1178 OSD:llä. Päätyi suosiolla varakameraksi / kameraksi kuvauskopteriin. Saattaa olla että annan vielä toisen mahdollisuuden jossain vaiheessa.

MikeK

Fätin kameroista oon kans tykänny. Kaikki kolme oon rikkonut, mutta on niillä kyllä hitosti torppailtu ja lennelty. Nyt eka HS1177 ja ei jatkoon. Tuntuu et toi kamera tykkää pimentyä pienestäkin kolahduksesta. Tänään olis vielä pystyny jatkaa puuhun kolahtamisen jälkeen, mut ruutu pimeni hetkeks ja oli vaan pakko disarmata ilmasssa. Kuva tuli takas sopivasti ennen kuin upposi hankeen. Microssa oleva PZ0420M on omasta mielestä parempi. Nyt kun ostin Domin v3:set, laitoin tilaukseen Surveilin 16:9 kuvakoon kameran.
"Eikö kukaan tosiaan lennä multia enää muuten ku rilleillä?"

Samppa

#40
Juuri vedin HS1177:n kanssa reilun tunnin säätöjumpan jonka aikana piti purkaa/kasata yhteensä kolmesti se koneestakin pois  :-\ Sen verran ahdas tuo buildi ettei osd piuhaa saa mitenkään paikalleen jos ei irrota kameraa.

OSD piuhan kanssa ensin haahuilin pihalla kolmessa eri pisteessä ja hain asetuksia eri hämäryyksillä. Sitten piti vielä kahteen otteeseen tehdä pientä hienosäätöä. Night/day valikossa piti rukata aika paljon oletusarvoja että sai tuon pysymään hyvin valaistulla pihalla day asennossa. night asennossa mm. lumi ylivalottui pihavalojen loisteessa pahasti kun matalalla lentää. Hankaloittaa hommaa kun ei mitään muotoja erota. Samalla muitakin valkotasapainon asetuksia tuli kyllä fiilattua. Jokin erikoinen reunojen pehmennyskin tuossa oli päällä joka varsinkin pimeällä teki mm. puista yhtä suttua. Sen kun nappasi pois, niin jopa oksat nyt erottuu hyvin. Nyt tuo kamera on itse asiassa pimeällä paras noista mun kameroista ;D Tämä on ir sensitive josta johtunee että ihan pimeässä näkyy paremmin kuin eachinella ja fatsharkilla. Taloissa ikkunat yms. valonlähteet loistaa selkeästi, mutta ei häiritsevästi. Tuossa valaistulla pihalla kun pysyy niin Fatsharkissa on ehkä edelleen paras kuvanlaatu, mutta ero ei ole enää mitenkään radikaali. Välissä kun käy pimeämmässäkin niin tämä HS1177 menee lujaa edelle. Eli summa summarum, tämä HS1177 on ihan hyvä kamera, mutta ainakin omassa käytössä (valoisan ja hämärän sekakäyttöä) vaatii aika paljon asetusten rukkaamista ja testailua että saa mieluiseksi. Fatsharkit ja monet muut on valmiita suoraan boksista.
Tuo peijoonan Foxeer vtx vaan ei tykkää yhtään esteistä. Kuva alkaa jo melkeinpä pätkimään kun koivun taakse pyöräyttää. Yksi TS5823 on onneksi jo tuossa varalla, vaihdan joskus kokeeksi sen. Muutoin tuo Foxeerin vtx on kyllä hyvä. Kun ei mitään esteitä tule isommin väliin, niin paljon vähemmän häiriöitä kuvassa kuin tuossa TS:ssä.


MikeK

180 millisessä on tuo Foxxerin 25mw ja 130 millisessä TS5823 200mw. En kyllä lähi pyörittelyssä ole mitään eroa vielä huomannut. Myös esteiden takana on tullut lennettyä. Vastarina perus Fätin lasien vastari ja kaikissa Immersionin Spirot.
"Eikö kukaan tosiaan lennä multia enää muuten ku rilleillä?"

Welho

Kirjottele Samppa kameran asetukset tänne jos viittit nii muutki voi testailla niitä  ;D

Samppa

#43
Pitää ottaa ylös ne seuraavalla kerralla kun säätelen. Tässä on paljon samoja asetuksia mitä itselläkin:
https://www.youtube.com/watch?v=p-DAu-75ui8

DWDR on päällä kuten tuossa. Erona muistan ainakin että DWDR alavalikossa mulla on LEVEL alempi. Oisko n. 30. Backlight on BLC kuten tuossakin. Day&night on tuossa videolla pantu asentoon COLOR, joka voisi ollakin hyvä. Myös värillisenä näkee kyllä pimeässä ihan ok. Mulla se on AUTO asennossa, mutta säädöt on vedetty siten että pitää olla niin hämärää kuin säätö antoi myöten ennen kuin vaihtaa yö- tilaan. Lisäksi yö- tilaan vaihdossa on 10s viive, kun taas päivätilaan vaihtaa sekunnissa. Image ADJ- valikossa tuo 2DNR oli se joku pehmennystoiminto, joka ainakin hämärässä suttasi liikaa kuvaa. Se on mulla pois päältä. Display on LCD kuten videolla, mutta en hoksannut sen alavalikosta tehdä noita värisäätöjä. Pitää testiä jossain vaiheessa. Kontrastia ja kirkkautta taisin vähän hienosäätää, mutta todennäköisesti videon arvot on niitä liki. Mulla on ir sensitive linssi paikallaan, joka voi tehdä jotain eroja ir block linssillä lentäviin.

Passaiskohan tämä linssi HS1177:aan? Päivällä tuo IR sensitive linssi hieman syö värejä. Voisi kesäksi vaihtaa ir filtterillä olevan linssin.
http://www.surveilzone.com/mtv-mount-2.8mm-cctv-wide-angle-lens-cl1161

Certi

Joo, tuossa on normaali kierre, eli menee HS1177aan.